Cytat Zamieszczone przez Łapi Zobacz posta
Doczu, a powiedz, budzi w tobie odruch oburzenia, że te krzyże poświęcone UPA, postawione nielegalnie, ktoś wyrwał... To budzi opór także i we mnie. Ale...
Ale czy intencja postawienia tych krzyży była pokojowa? NIE.
Możesz rozwinąć myśl ?
Czyli co - był to przyczółek do rozpoczęcia kolejnej wojny ?

Stawiając tam te krzyże wykorzystano automatyczny polski odruch szacunku do krzyża.
No tak - pokazali szacunek do krzyża pierwszorzędnie. JP II z pewnością byłby dumny.

WYKORZYSTANO. Bo intencją tych ludzi było raczej stworzenie nielegalnego sanktuarium UPA na ziemiach polskich. Tak jasno wynika z przesłania.
Dorabianie ideologii o jakimś sanktuarium uważam za mocno naciągane.
I o jakim przesłaniu piszesz ? Byłem tam i żadnego przesłania nie widziałem, ale może mnie coś ominęło, jeśli tak to zwracam honor.

A wracając do historii. W dniach 11-14 lipca 1943 roku UPA wykorzystała zgromadzenie się Polaków w kościołach by tam ich wymordować. Jest to tzw. II masakra Wołyńska. Czy to nie budzi w tobie odruchu buntu? Tam też wykorzystano religijność Polaków przeciw nim...
Owszem budzi, ale nie widzę związku z tym KONKRETNYM przypadkiem. No może poza odwołaniem do religijności Polaków.
Mam zatem rozumieć, że zniszczeniem krzyży wystarczająco udowodnili swój katolicyzm ? A może patriotyzm ?

Naprawdę nikt nie musi się zgadzać z moim zdaniem, ale dla mnie usunięcie tych krzyży było czynem haniebnym. Tyle ode mnie.