Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
z jaką łatwością liczysz Łapi ludzkie życia... i pomyśleć, że byliśmy kumplami..., jak zamordują mnie polscy faszyści to przyjdziesz na mój pogrzeb? czy tylko jak ukraińscy faszyści to zrobią?...
i jedni i drudzy mają powód, w końcu remontujemy i ukraińskie i polskie cmentarze..., że nie wspomnę o żydowskich, ewangelickich i wielowyznaniowych...
Do zobaczenia na cmentarzu...

oj Szymon, to twoja sprawa co robisz ze swoimi znajomościami, tobie się nie podoba że stoję za odbrązowieniem historii bo przyjąłeś nurt porozumienia ponad podziałami. Chwała ci za konsekwencje w pójściu tą drogą, a zatem pozwól, że równie konsekwentnie będę szedł inną drogą. Wytknę ci tylko smutny dla mnie fakt, że wasza paczka odrestaurowała 1 kresowy cmentarz, a reszta to cmentarze grekokatolickie a nawet żydowskie. Sam mowiłeś, że jeździsz na Ukrainę już 20 lat. Jak widać wszyscy się pochylają nad "poszkodowanymi" Rusinami, mimo, że oni jednak w swej masie poparli program OUN-UPA, a nad własną historią trudniej. Czy aby nie dlatego, że komuniści przez ponad 50 lat tak preparowali historię, bysmy o nie nie wiedzieli? To pewien przytyk, bo i tak będę was popierał, niezależnie, żesmy tę przyjaźń zamknęli. Masz rację, że przy takiej różnicy zdań trudno mówić o dialogu.

Historia wymaga, żeby te ofiary policzono. Tego wymaga po prostu prawda. Co do cmentarza, będę na nim szybciej niż ty, a w zasadzie nawet wczoraj byłem na pogrzebie kolegi-motocyklisty. Szybko życie dziś upływa...