Strona 51 z 75 PierwszyPierwszy ... 41 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 61 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    Szymku kiedyś był zapodany link z fotkami co budowali ten pomnik, w galerii podobno była i Twoja twarz(piszę podobno, bo nie wiem jak wyglądasz i tak mi tylko powiedziano, że to Ty jesteś na jakimś)-nie nie tam podczas budowy, ale w galerii tego użytkownika, więc być może znasz tego pana i chętnie go wskażesz odpowiednim władzom, aby skoro już tak ścigać chcą tych co niszczyli to i znaleźli tych co pomniczek nielegalnie postawili?
    tak na marginesie, tam w tej galerii jest zdjęcie Szymona, ale jak zwykle przy restaurowaniu jakiegoś wiekowego upamiętnienia pańszczyzny, albo czegoś takiego.

Ja znając Szymona, mogę w ciemno zaświadczyć, że jego przy restauracji pomnika UPA nie mogło być, po prostu jego światopogląd wyklucza coś takiego. Jest starym anarchem, punkiem, pochyli się nad każdym kawałem starego piaskowca w Beskidzie, ale pomnik UPA bedzie miał gdzieś, bo pomnik: a) z betonu, b) brzydki c) za młody d) niech się cała polityka świata całuje w d... i na koniec może nasle k...w, że mu ktoś niepotrzebnie
    zawraca gitarę...

Sorry Szymon.

Chyba wiernie oddałem Szymonie Twoje nastawienie do tematu :)

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Szymon i owszem MA związek i ja to już napisałam-związek jest taki, że najprawdopodobniej znasz właściciela tej galerii internetowej. A on skolei był przy budowie "pomniczka", więc związek jest i to duży. Jeśli by tylko odpowiednie władze chciały oczywiście odszukać budowniczych to mają jak na dłoni podane...

PS_ gdzie WY macie te wpisy z groźbami, bo ja jakaś ślepa jestem i ich nie widzę???
    Wpisów z groźbami na tej liście nie ma ale one są częste w tej "branży", coś o tym wiem.

Zamieszczenie na galerii Stefka z Kuzminy, obok zdjęć pomników UPA zdjęcia z Szymonem jak restauruje zabytek jest raczej próbą wciągnięcia go w te sprawy. A co jak co, Szymon odżegnuje się od polityki. Raczej myślę, że ten kto umieścił te zdjęcia w tej galerii w takiej kompilacji - zrobił świadomą prowokację. Kontekstowo zdjęcie z Szymonem do zdjęć UPA nie pasuje. Te galerię mógł postawić ktoś, kto kogoś bardzo nie lubi. Ja uważam, że ktoś w jednym szeregu zestawił celowo zdjęcia z pomników UPA i jakieś zdjęcia prywatne z obozu Szymona, żeby go zniesławić, albo osoby tam będące. Mam swoje podejrzenia, ale nimi się z oczywistych względów nie podzielę.

I uwaga techniczna, możliwe też, ze ktoś w tym towarzystwie wolontariuszy restaurował pomniki UPA, ale jeśli, to tylko restaurował. Z pewnością - nie stawiał go. Bo pomnik Starucha w Werhracie i pomnik na Chryszczatej są wykonane profesjonalnie, z tego samego szablonu, a ustawienie i wykonanie ich wymagało sprzętu - ciągnika i niemałych nakladów. Wolontariusze Szymona są zwyczajnie młodzi, biedni jak myszy kościelne, mają dużo entuzjazmu a kasy nie. Zatem nie ten adres.

Bronię cię Szymon, bo uważam, że w tym jest prowokacja, i że ktoś ci chce przypiąc łatę. A mogę to napisać, bo cię znam. Za ciebie to ja mogę w ciemno gwarantować. Dobrze cię znam i wiem co myślisz. Gwoli uczciwości za wolontariuszy nie, bo wiem o nich tyle co z naszych rozmów.
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 11-05-2009 o 03:07

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    "my swoje między Polaczkami, a my swe, między Ukraińcami".

do dzisiaj są mity w historiografii ukraińskiej, że Ukraincy to byli aaaale straszliwie uciskani przez Lachów. I nawet jak ci uciskani Ukraińscy mordowali swoich sąsiadow, za nienależne sąsiedztwo, to też byli uciskani...

Aaaale do Rosjan za Wielki Głod mają mniej pretensji niż do nas, pomimo, że symetrii nie ma żadnej. Polakow można nienawidzieć, daja się wyrzynać, a Rosjan strach. To taki paradoks z którym się często mozna zetknąć.

I np. Ilość polskich ofiar zaniża się do liczby 30.000 na Ukrainie i mowi, że straty były proporcjonalne, mowi się, o wojnie polsko-ukrainskiej, choć taka się dopiero pojawila na obszarach za Bugiem, gdzie sowieci nie wytrzebili tak strasznie polskiej organizacji i było się komu organizować...

No bo jak tu przyznać, że Ukraincy bezkarnie zorganizowali ludobojstwo na kresach, a Polacy tym samym nie odpowiedzieli... Znowu Polacy uciskają tych biednych Rusinów, bo się za grzecznie dali wyrżnąć i nie ma kogo oskarżać i wrzeszczą, że historia nie taka... A przecie Rusini zawsze uciskani byli. A jeśli Rusini uciskani nie byli, patrz punkt pierwszy.

IPN mowi że strat ukraińskich było ok. 20.000. Dziś już wiadomo,że na samym Wołyniu polskich strat było około 60.000, a pozostaje jeszcze cale tarnopolskie, stanislawowskie, lwowskie, gdzie szacuje się dalsze 120 000.
    Po prostu żeby Polacy nie uciskali to się ich profilaktycznie wymordowało....

A przecie Rusini zawsze uciskani byli. A jeśli Rusini uciskani nie byli, patrz punkt pierwszy.

Ofiary trzeba skrupulatnie policzyć, opisać okoliczności.. To jest obowiązek tak polski jak i ukraiński. Tylko, że my nie stawiamy Kliaczkiwskiemu, Szuchewyczowi i Banderze pomników i bohaterskiej UPA w ogólności.

a może powinniśmy? Proponuje epitafia :

Klaczkiwski- pomnik bohatera rzezi wołyńskich, co wlasnym odziałem wyrżnął 15 000 ludzi, w tym 40 % dzieci

Szuchewycz - oto wódz nad wodze, Lachy uciekli w trwodze, a resztę on kazał zarizać , żeby Lach nie wybrzydzać...

Bandera - wodz doskonały, Lachy się nie ostały...

Sława Ukraini !

To napisałem ja, trener Jarząbek...
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 11-05-2009 o 03:40

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Łapi, dziękuję za uświadamianie forumowiczów, że z pomnikiem na Chryszczatej nie mam nic wspólnego, bo w rzeczy samej nie mam.
    Widzicie, właśnie z powodów, o których pisze Łapi nie przepadam za mediami. Bo ktoś może zrobić zdjęcie, a później w kontekście dowolnym publikować. Ani ja, ani tym bardziej Magurycz, nie zajmuje się pomnikami.
    Zajmowaliśmy się cmentarzem wojskowym z I wojny światowej, nr 59, na Przysłupie, koło Nowicy, także cmentarzem z tej samej wojny w Bukowcu nad Sanem, i symbolicznym nagrobkiem żołnierzy ukraińskich w Roztoce koło Kuźminy. którzy zginęli we Włoszech w 1866 roku i to tyle... reszta to zwykłe, wiejskie cmentarze...
    W Siemuszowej prowadziłem prace na cmentarzu greckokatolickim. Te prace zorganizowało miejscowe stowarzyszenie. Owszem, wiem kto jest na tych zdjęciach, ale żadnego Stefka z Kuźminy nie kojarzę...
    Łapi, atencja dla cmentarzy greckokatolickich wynika z geografii nie ideologii, fascynacji pozorną pustką, która te 25 lat temu nas pociągała, sam mnie nią "zarażałeś" w jakimś stopniu, choćby pożyczając mapy, których do dziś ci nie oddałem, za co przy okazji przepraszam.
    Magurycz to idea, nie ideologia, a cmentarzy którymi warto byłoby zająć się - jak sam wiesz - setki, jak choćby ten, który mieliśmy okazję odwiedzić w Małej Berezowicy...
    Dzień bez cmentarza, to dzień stracony..., wiesz, mój dom "okalają" cmentarze, na cmentarzu człowiek wie, że żyje:):):), byłem na cmentarzu i w piątek, i w sobotę, i w niedzielę, będę i dziś...

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

A to pewnie rosyjscy agenci wszystko zorganizowali...
    dlatego może by się ktoś zajął wyjaśnieniem kto i dlaczego postawił "pomniczek".
    W UPA byl staly deficyt personelu medycznego. Najpierw upowcy ratowali życie Żydom ofiarowując pracę lekarzy, po 1944 w kolejce ustawili się Niemcy
    Helmut Krauze ps. Marian - lekarz UPA ur. 30 01 1913 k Aachen, wiosną 1945 zostal uwolniony przez UPA z obozu w Pikulicach ; Wilhelm Welnike ps. San - lekarz UPA, do lipca 1947 pełnił funkcję lekarza w sotni Kryłacza, we wrześniu 1947 wraz z sotnią Burłaki przedostal sie do amerykańskiej strefy okupacyjne.

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    fascynacji pozorną pustką, która te 25 lat temu nas pociągała, sam mnie nią "zarażałeś" w jakimś stopniu, choćby pożyczając mapy, których do dziś ci nie oddałem, za co przy okazji przepraszam.
    no tych map to żałowałem, bo pełny komplet był w unikalnej skali 1:25 000, sam wyrwałem je kombinując straszliwie (tajne/poufne) z Instytutu Kartografii na harcerskie papiery... Poszedł wtedy na to cały majątek biednego uczniaka z paru miesięcy. Ale już i tak brakuje czasu, żeby chodzić tak na bakier ze szczytu na szczyt. Bardziej tobie się przydadzą bo teraz też 25tek na lekarstwo...

Tego Jezusa z Wisłoka Wielkiego to ci przywiozę w czerwcu bo w maju jestem już przykuty.

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

W kontekście likwidacji pomników UPA w Polsce polecam tę pracę.

Ihor Iljuszyn, UPA i AK. Konflikt w Zachodniej Ukrainie (1939–1945),
    wydał to Związek Ukraińców w Polsce, o dziwo!
    Cena 25 zł

Jestem po pierwszym czytaniu tej pracy i przed formułowaniem ocen. Nie zgadzam się z tezą tytułową pracy, i wieloma pomniejszymi sprawami, ale ta praca ma walor rzeczowej dyskusji z pozycji ukraińskiej, a to już coś. Nareszcie nie ma totalnego zaprzeczenia a dyskusja jest na dowodach z dokumentów.

Najogólniej jest to dobrze podbudowana praca na temat działalności UPA na kresach ukrainnych. I praca nie gloryfikuje UPA a pokazuje jej rzeczywiste dokonania.

Choć jest to praca ukraińska, to nie zaprzecza masakrom na Polakach a w wielu sprawach podbudowuje je konkretnymi dowodami.

Jest sporo o stratach ukraińskich, co niektórych ucieszy, szczegolnie tych ktory usunięcie polskiego okupanta z kresów uważają za dziejową sprawiedliwość. Jednak pomijając tezy autora - w całości jest to obraz straszliwej rzezi OUN-UPA przetaczającej się po kresach i klamstwie jakim na użytek publiczny operowala OUN Bandery. Jest także o polskim chaotycznym odwecie, co z kolei ucieszy zwolenników winy obu stron, choć mam nadzieję, że po przeczytaniu tej pracy, nikt nie będzie mial wątpliwości co się tam działo.

I cieszę się, że wydal to ZUwP, bo tezy kwestionujące w ciemno polską historiografię w tym temacie w kontekście tej ukraińskiej pracy są niepodważalnie żenujące.
    Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 17-05-2009 o 17:37 Powód: reklama

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Pominik nie powstal wg litery prawa co za tym idzie nie istnieje wiec dlaczego jakies wszechpolskie prymitywy go pomizilay zamiast podejsc do sprawy logicznie i potocznie czyli jezeli nie ma to nie ma.............

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Bo ten nieistniejący pomnik miał się zmaterializować w formie legalizacji samowoli budowlanej... No to zanim został zalegalizowany - pomiziali...
    Heh :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)