do dzisiaj są mity w historiografii ukraińskiej, że Ukraincy to byli aaaale straszliwie uciskani przez Lachów. I nawet jak ci uciskani Ukraińscy mordowali swoich sąsiadow, za nienależne sąsiedztwo, to też byli uciskani...
Aaaale do Rosjan za Wielki Głod mają mniej pretensji niż do nas, pomimo, że symetrii nie ma żadnej. Polakow można nienawidzieć, daja się wyrzynać, a Rosjan strach. To taki paradoks z którym się często mozna zetknąć.
I np. Ilość polskich ofiar zaniża się do liczby 30.000 na Ukrainie i mowi, że straty były proporcjonalne, mowi się, o wojnie polsko-ukrainskiej, choć taka się dopiero pojawila na obszarach za Bugiem, gdzie sowieci nie wytrzebili tak strasznie polskiej organizacji i było się komu organizować...
No bo jak tu przyznać, że Ukraincy bezkarnie zorganizowali ludobojstwo na kresach, a Polacy tym samym nie odpowiedzieli... Znowu Polacy uciskają tych biednych Rusinów, bo się za grzecznie dali wyrżnąć i nie ma kogo oskarżać i wrzeszczą, że historia nie taka... A przecie Rusini zawsze uciskani byli. A jeśli Rusini uciskani nie byli, patrz punkt pierwszy.
IPN mowi że strat ukraińskich było ok. 20.000. Dziś już wiadomo,że na samym Wołyniu polskich strat było około 60.000, a pozostaje jeszcze cale tarnopolskie, stanislawowskie, lwowskie, gdzie szacuje się dalsze 120 000.
Po prostu żeby Polacy nie uciskali to się ich profilaktycznie wymordowało....
A przecie Rusini zawsze uciskani byli. A jeśli Rusini uciskani nie byli, patrz punkt pierwszy.
Ofiary trzeba skrupulatnie policzyć, opisać okoliczności.. To jest obowiązek tak polski jak i ukraiński. Tylko, że my nie stawiamy Kliaczkiwskiemu, Szuchewyczowi i Banderze pomników i bohaterskiej UPA w ogólności.
a może powinniśmy? Proponuje epitafia :
Klaczkiwski- pomnik bohatera rzezi wołyńskich, co wlasnym odziałem wyrżnął 15 000 ludzi, w tym 40 % dzieci
Szuchewycz - oto wódz nad wodze, Lachy uciekli w trwodze, a resztę on kazał zarizać , żeby Lach nie wybrzydzać...
Bandera - wodz doskonały, Lachy się nie ostały...
Sława Ukraini !
To napisałem ja, trener Jarząbek...

Odpowiedz z cytatem