Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Wątek: Co to się porobiło !

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Co to się porobiło !

PRECZ z MRÓWKAMI PRZEJŚCIA DLA TURYSTÓW
    Od kilku dni śledzę ten temat. Podobają mi się relacje w Radiu Rzeszów.
    Nie współczuję mrówkom, wprost przeciwnie. Cieszę się z ograniczeń. To co działo się na przejściach, szczególnie w Medyce, to był horror. Jakoś nie wierzę w to iż biedni ludzie zarabiali na chleb przemycając papierosy. Dobra mrówa dzienie osiągała nieopodatkowane 200 zł. To był świetnie zorganizowany przemysł przemytniczy. Podjeżdżał tir. Mrówki wkładały np. kurtki z metkami na siebie lub brały paki na grzbiet i na drugą stronę. A tam zaopatrywały się w towary akcyzowe i do Polski.
    Nie wiem czy obrońcy praw mrówek wiedzą jaki jest odsetek inwalidów pobierajacych rentę, mężczyzn około 30 w Przemyślu? Znacznie przewyższa średnią krajową. Panowie potrafili się urządzić żerując na społeczeństwie. Nie martwią się o ZUS, nie płacą podatków, a i kilkaset złotych wpadnie do kieszeni. A pieniądze zarabiali na granicy. Podobał mi się wywiad z przedstawicielem pyskaczy. Biedny inwalida ma na utrzymaniu całą rodzinę. Płaci za media, czynsz, wyżywienie rodziny, a oprócz tego do banku comiesięcznie odnosi ratę w wysokości 500 zł, a i musi biedaczyna spłacać zasądzoną przez sąd za udział w burdzie karę-rata 100 zł miesięcznie.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 04-12-2008 o 07:46

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Dobrze, że walczą z tym procederem.

Tyle, że ograniczenia uderzą też w niektórych turystów

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

I znowu konkluzja jest taka, ze górą ci, co nie palą

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Dobrze, że walczą z tym procederem.

Tyle, że ograniczenia uderzą też w niektórych turystów
    ..z tym pierwszym się zgadzam... a z tym drugim troche... ;-)
    ..podnieśli limit na WINO!!!!! i już się nie będe martwił jak cały plecak brzdęknie mi krymskim słodkim...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

O pijących zapomniałaś

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Ale tu batalia rozgrywa się o ograniczenie fajów przecież, nie wódy.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

a tak, tak ...no ale nie pijący też górą. Jak ktoś pali, to i pije, jak pije, to pali, a jak nie pali, to kiedyś zapali.

Pozdrawiam:)...z odwyku

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.

Z moich doświadczeń na granicy (a kilkanaście razy ją przekraczałam w Medyce, zawsze pieszo) papierosy przemycają zarówno starsze kobiety, które spokojnie stoją w kolejce, są grzeczne i uprzejme, a czasem nawet przepuszczają "plecakowców", jak i jest tam grupa młodych facetów typu ABS, którzy reprezentują po prostu ordynarne chamstwo, wciskają się bez kolejki przełażą przez tą siatkę co jest z boku. Przeważnie są pijani i agresywni w stosunku do innych osób z kolejki.

Aż się dziwiłam, że z boku nie stanie nikt ze Straży Granicznej i że takie zachowania są tolerowane.

A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.

Pozdrowienia

Basia

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    J

A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.

Pozdrowienia

Basia
    to chyba jakies ichniejsze niepisane prawo...widac nie chca widziec.. mnie zawsze najbardziej zastanawialo ze 2/3 papierosow w pociagach przejezdza granice, choc nie wierze ze straz nie wie gdzie sa schowane..

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.
    napewno sa i tacy i tacy.. stare kobiecinki ktorym syn alkoholik zabiera sila rente i chca zarobic na chleb i lekarstwa jak i napakowane typy ktore zbieraja na lepsze auto , ciuchy i imprezy ( a normalna praca ich brzydzi..)

chyba jak w kazdym fachu sa jedni i drudzy..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 04-12-2008 o 16:30
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

dla mnie mrowki tez zawsze byly mile- poopowiadaly o zyciu, pomogly przeniesc plecak, poczestowaly wodka, otwarly srubokretem zamkniety kibelek w pociagu, doradzily ktoremu pogranicznikowi dac w lape zeby puscil bez kolejki.. gorzej z pogranicznikami ktorzy nie zawsze sa mili- zwlaszcza bezinteresownie niesympatyczni potrafia byc niestety polscy..ech..takie wspomnienia z dawnych czasow jak jezdzilo sie przez to przejscie na ukrainskich blachach..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)