Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: Co to się porobiło !

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Co to się porobiło !

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    A ja chcę przechodzić przez tą granice w cywilizowany sposób , jak przystało na XXI wiek
    tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..

a tak wogole to mi sie wydaje ze my jako turysci to powinnismy miec malo co do gadania odnosnie takich przejsc.. oni- mrowki przechodza tamtedy codziennie, jak nie kilka razy dziennie...a my - kilka razy do roku.. my jestesmy tam tylko goscmi...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

cywilizowany sposób ..nie wiem jak Wy..ale wychodząc z Lasu zwykle jestem upaprany po uszy w błocie, z plecaka sterczą teleskopy i inne wynalazki.. i jakoś nie miałem problemu na granicy, zwykle włóczęgów z miłym uśmiechem puszczają bez kolejki... toć My zdziepko różni od Mrówek...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

dla mnie mrowki tez zawsze byly mile- poopowiadaly o zyciu, pomogly przeniesc plecak, poczestowaly wodka, otwarly srubokretem zamkniety kibelek w pociagu, doradzily ktoremu pogranicznikowi dac w lape zeby puscil bez kolejki.. gorzej z pogranicznikami ktorzy nie zawsze sa mili- zwlaszcza bezinteresownie niesympatyczni potrafia byc niestety polscy..ech..takie wspomnienia z dawnych czasow jak jezdzilo sie przez to przejscie na ukrainskich blachach..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.

Z moich doświadczeń na granicy (a kilkanaście razy ją przekraczałam w Medyce, zawsze pieszo) papierosy przemycają zarówno starsze kobiety, które spokojnie stoją w kolejce, są grzeczne i uprzejme, a czasem nawet przepuszczają "plecakowców", jak i jest tam grupa młodych facetów typu ABS, którzy reprezentują po prostu ordynarne chamstwo, wciskają się bez kolejki przełażą przez tą siatkę co jest z boku. Przeważnie są pijani i agresywni w stosunku do innych osób z kolejki.

Aż się dziwiłam, że z boku nie stanie nikt ze Straży Granicznej i że takie zachowania są tolerowane.

A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.

Pozdrowienia

Basia

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..i tu sowa siedziała.... nic nie widziałem, nic nie słyszałem...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    J

A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.

Pozdrowienia

Basia
    to chyba jakies ichniejsze niepisane prawo...widac nie chca widziec.. mnie zawsze najbardziej zastanawialo ze 2/3 papierosow w pociagach przejezdza granice, choc nie wierze ze straz nie wie gdzie sa schowane..

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.
    napewno sa i tacy i tacy.. stare kobiecinki ktorym syn alkoholik zabiera sila rente i chca zarobic na chleb i lekarstwa jak i napakowane typy ktore zbieraja na lepsze auto , ciuchy i imprezy ( a normalna praca ich brzydzi..)

chyba jak w kazdym fachu sa jedni i drudzy..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 04-12-2008 o 17:30

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..
    Ale ludzie jeżdżą na Ukrainę nie tylko po to, żeby taplać się w błocie. Ci, co chcą posiedzieć w muzeach, galeriach czy bibliotekach, też muszą przedzierać się przez pijane bydło na przejściu. Dziękuję za takie XIX-wieczne atrakcje.

Poza tym użalanie się nad losem mróweczek, zajmujących się - nazwijmy to po imieniu - przemytem to czysta hipokryzja i podchodzenie do problemu - jak mówią w Poznańskiem - od dupy strony. Naprawdę wierzycie w to, że - przy tej skali zjawiska - przemyt nie ma żadnego wpływu na ekonomię, także regionów przygranicznych? Że limity mają przede wszystkim uderzyć w te biedne staruszki, co sobie spokojnie dorabiają po parę złotych do renty, albo w turystów, którzy przewożą dwie flaszki na pamiątkę? Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
    Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 04-12-2008 o 20:19

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
    Ponoć handel papierosami z Ukrainy jest bardziej opłacalny, niż handel narkotykami. Tym rządzi z pewnością grupa przestępcza.
    Dzisiaj bez problemu zakupiłam 10. paczek papierosów "classic", pod czujnym okiem policji, w samym prawie centrum Krakowa.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?

Nie widzę, ale można przypuszczać.
    Właśnie m.in. po tym, że "nikt nic nie widzi".

A jakie jest wyjście - nie wiem.
    Nie wiem czy gdziekolwiek na świecie praworządnemu państwu udało się wygrać z mafią, śmiem w to wątpić.

B.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

widzimy, i uważam, że to właśnie one teraz na tym zarobią, bo akcyza idzie w górę, mrówki z interesu wypadły-być może to jest spiskowa teoria, ale zastanówmy się czy aby napewno nikt za taką formę ustawy pieniążków nie wziął. Zwalają na Unię...a przylatujących samolotem co innego obowiązuje-dziwne.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)