Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 142

Wątek: Bieszczady już nie są dzikie?

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie Odp: Bieszczady już nie są dzikie?

takich normalnych, zwykłych ludzi, wydeptujących ściezki wtedy kiedy turyści siedzą w mieście nad mapami i planują następny wypad w dzikie góry...
    tubylcy nie chodzą po górach... z resztą się zgadzam

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Jeśli widzę, że do przydrożnej kapliczki podjeżdża autko a z autka wysiada starsza pani z naręczem kwiatów a za nią młoda dziewczyna (wnuczka pewnie), która trochę znudzona i zniecierpliwiona ale jednak babcię przywiozła i pomaga jej tą kapliczką sprzątnąć to wierzę w to mocno, że ta dziewczyna przyjedzie tam też kiedy tej babci już nie będzie...
    dla mnie to jest dzikość...
    a jeśli nadejdą czasy, że kapliczki będą odwiedzać już tylko turyści a do sprzątania powołane zostaną specjalne komitety to dla mnie będzie to ...skansen, niezależnie jak wysokie i dzikie krzaczory w nim porosną...

pozdrawiam wszystkich
    jak fajnie to napisalas :)

tylko dla mnie to nie koniecznie dzikosc... dla mnie to klimat :) chyba wazniejsza rzecz od dzikosci...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar katarzynowosc
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Gorce; czasem Kraków

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    ...chyba że są Hucułami i między domem a sąsiednią wioską wyrosła im skądś nagle góra

Ale to prawda, znam z autopsji. Na mnie do dziś w wiosce patrzą dziwnie - nikt normalny, kto się tu wychował, po górach bez celu nie łazi. A ja borówki tylko do gęby, grzyby nie na sprzedaż...
    Jakieś to takie wyszło, co poradzić

Pozdrawia z głębi wpół czwartej zmiany, od ciem ciemnej!
    k.
    "- и мне не спится..."

Pozdrawia ciepło - czwarta zmiana, ciemna i toperzowa... Zmrocznik chmielowiec... Unikatia... Pieron niemedialny :mrgreen: :wink:

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

@ Drogi Nieprawdziwy Bieszczadniku,

1. Czy człowiek wchodzący z inwestycjami w kolejne połacie lasu, wycinając go przegania z niego intruzów?
    Ja rozumiem oczywiście, że w dzisiejszych czasach to homo sapiens jest na najwyższym poziomie rozwoju, odwiecznym prawem natury zwycięża ten najsilniejszy, ale gdy już pozostanie sam, gdy już pokona tę resztę, sam zdechnie. Więc warto chronić to co jeszcze mamy. Oczywiście ochrona uwzględnia różne uwarunkowania.

2. Nigdzie nie napisałem, że odmawiam ludziom prawa do odwiedzania gór i obcowania z przyrodą - czytasz nieuważnie.

Napisałem, zresztą nie raz, że po prostu nie lubię tłumów. W związku z tym jestem przeciwny wszelkim inwestycjom poza pewnymi miejscami, które uważam za "stracone".

Egoizm, naiwność...etc? No i co, po prostu wolę po lesie spacerować w ciszy. Czy jest coś w tym złego? Czy będę "bieszczadnikiem" pełną gębą, gdy w rozwrzeszczanej grupie, z flaszka w ręku będę maszerował do CH.Puchatka na piwko?

Ty pewnie z turystów w Bieszczadach żyjesz, rozumiem, że Tobie zależy na czymś zupełnie innym...i takie Twoje prawo.

Nie jesteś mieszkańcem Bieszczadów jak nie przymierzając....nie istotne tylko dlatego, że masz inne przekonanie i wyobrażenie tego miejsca.

Nie wiem czemu jesteś chyba jedyną osobą, która czytając dzikie Bieszczady nie rozumie, że myślimy o nich "dzikie" - to chyba oczywiste.

Natomiast skąd wytrzasnąłeś przekonanie, że o dzikości stanowią zakapiory?

Czy ja gdzieś tak napisałem? Ja nawet w wątku o zakapiorach nie brałem udziału...

Chętnie podyskutuje drogi NB, ale odnoś się do moich słów.

Pozdrawiam:)

PS Aha i nie pretenduję do żadnych tytułów Bieszczadnika, czy kogoś tam...ja po protu Bieszczady i okolice bardzo lubię odwiedzać:)
    Ostatnio edytowane przez vm2301 ; 26-02-2009 o 07:24 Powód: literówki

lucyna
    Guest

Skoro mówimy o turystyce to rozumiem nastawienie Wojtka. Jego cechuje bardzo niski próg recepcyjności czyli jest wrażliwy na "ilość innych ludzi otaczających go na szlaku".
    Skoro mowa o turystyce,a ja wyciągnęłam podręcznik to warto wiedzieć, co najbardziej przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego:
    - przemysł 40 %
    - budownictwo 20%
    - komunikacja 15%
    -rolnictwo 15%
    - gospodarka turystyczna 5-7 %.
    Największ szkody spowodowane przez turytykę:
    - zabór ziemi i wody,
    - ubożenie krajobrazu
    - zanieczyszczenie powietrza,
    - zanieczyszczenie wód,
    - degradacja gleb,
    - niszczenie roślinności,
    - szkody w świecie zwierząt.
    Jeżeli chodzi o zabór ziemi to wg. Kaspara i Jędrzeczyk wynosi on na 1 miejsce noclegowe
    - hotel 30 m2 ,
    - kemping 50 m2.,
    - domek letniskowy 200m2,
    - ośrodek turystyczny 100 m2,
    - schronisko 50 m2.
    Woda
    Gospodarka turystyczna potrzebuje tyle samo wody co przemysł. Średnio wg badań Schmollgrubera, Zielińskiej wynosi na jedno miejsce noclegowe 350-1200 litrów.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Ło Jezu,

Co mnie cechuje???

Człek się co rusz czegoś o sobie dowiaduje, dzięki za profil psychologiczny

A tak poważnie.

Co to za podręcznik?
    W którym roku napisany?
    Tezy poparte pewnie jakimiś badaniami, ale gdzie je przeprowadzono?

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Ło Jezu,

Co mnie cechuje???

Człek się co rusz czegoś o sobie dowiaduje, dzięki za profil psychologiczny

A tak poważnie.

Co to za podręcznik?
    W którym roku napisany?
    Tezy poparte pewnie jakimiś badaniami, ale gdzie je przeprowadzono?

"Ekoturystyka" Dominika Zaręba Wydawnictwo Naukowe PWN 2008
    Badania przeprowadzono w Polsce, nie chce mi się szperać w poszukiwaniu danych dotyczących sylwetek naukowców.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...aj Nieprawdziwy... wilków coraz więcej ? Biorąc pod uwagę fakt że ICH TERENU coraz mniej, bo co rusz "inwestycja" jest to raczej oczywiste...znika otoczenie to i się pokazują.. jak rozkopiesz glebę i wybierzesz wszystkie martwe częsci, to też nagle zrobi Ci się więcej robaków... tyle że w miarę posuwania się "ludzkości" Wilki nie zaadoptują sięi nie będą współżyły między ludźmi... (chociaż kto wie, nie zdziwie się jak któregoś chwyci "kult zakapiora" i będzie siedział pod sklepem w kapeluszu i z butelką wina, bo ponoć na parcha pomaga, a tak to by go naturalna selekcja załatwiła...) ...pozostało nam i przyszłym pokoleniom chronić to co najcenniejsze...

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    tak, tak, wiem, że góral spod samiuśkich Tater na Giewont nie lizie a góral niskopienny spod samiuśkich połonin też ino na nie spozira casem...

o wszystkie ściezki mi chodziło - te dosłowne i te w przenośni

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    jak fajnie to napisalas :)

tylko dla mnie to nie koniecznie dzikosc... dla mnie to klimat :) chyba wazniejsza rzecz od dzikosci...
    ja nie przepadam za określeniem klimat...klimatyczne...klimat to dla mnie może mieć uliczka w Paryżu...ale nie babcia przy kapliczce

za słówkiem dzikość też zresztą nie przepadam..

dzikość to dla mnie wspólcześnie po prostu naturalna zwyczajność i prostota bez żadnych ozdóbek i pierdułek...ot co a wszelkie doklejanie dzikiej kity do wszystkiego co się da uważam za cepelię i skansen...

Pozdrawiam Bubo serdecznie

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    dzikość to dla mnie wspólcześnie po prostu naturalna zwyczajność i prostota bez żadnych ozdóbek i pierdułek...ot co a wszelkie doklejanie dzikiej kity do wszystkiego co się da uważam za cepelię i skansen...
    jak zwal to zwal.. rozne sa sympatie i antypatie do slow.. grunt ze wiadomo o co chodzi :)
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)