Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 142

Wątek: Bieszczady już nie są dzikie?

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Bieszczady już nie są dzikie?

... a ja tak dumam i dumam i nikogo sobie nie przypominam...chyba sam na nie wpadłem...

ale za to zarażać mam nadzieję szybciej niż ebola

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Tak naprawdę czasami przeraża mnie to, że dzisiaj normalna polska rodzina nie potrafi spędzić razem wakacji bez jakiegoś cholernego PAKIETU.
    Dzięki - niniejszym zostałem wraz z moją rodziną uznany za nienormalnego.
    Może słówko przeciętna byłoby lepsze

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

To ma zbawienny wpływ na gospodarkę i standard życia obywateli.

Osobiście robimy to co musimy, resztę zlecamy dając przy tym zarobić innym.

My mamy we krwi to, by majsterkować, próbować naprawiać, załatwiać, organizować samodzielnie - tak zawsze było taniej, nierzadko z braku usługodawców, czy określonych towarów trzeba było sobie radzić samemu.

MacGyver był Polakiem

Gdym organizował ekipy budowlane na zlecenie "obcokrajowca" ten nie mógł zrozumieć, że nie zatrudniam do zrobienia łazienki 3 fachowców - od rur, od płytek i od instalacji, bo "każdy ma swoją działkę, w której jest dobry"
    Długo nie mógł zrozumieć, że jeden człek może to wszystko zrobić sam. A już szoku doznał, gdym się kiedyś wku**** i sam położył jakieś płytki..i to równo...i nie odpadły

Problem z "pakietami" polega na tym, że jedni lubią wędrować samemu, czytać, poznawać, a inni chcą być zawiezieni, coś ma być im pokazane, opowiedziane...i nieraz zapomniane, ale zdjęcia chociaż są ... "pod zamkiem", bo co to za budowla, jak stara, z jaką historią, to "już nie wiem....zresztą nieistotne"

Dla mnie takie podejście normą nie jest, a siebie za w miarę normalnego uważam, więc drogi Garze nie popadaj w depresję, nie jesteś sam

Pozdrawiam:)

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Osobiście robimy to co musimy, resztę zlecamy dając przy tym zarobić innym.
    Nie dawno mój syn naprawiając choinkową instalację lampkową (chińską) w której to poluzował się kabelek stwierdził "W Norwegii musiałby to robić fachowiec z uprawnieniami elektryka, bo takie są przepisy".

Wie - bo latem przepracował tam 6 tygodni przy gruntownym remoncie domku.
    Wszystko robili samodzielnie (ekipa 4 studentów UJ - prawa, stosunków międzynarodowych i biofizyki) ale do instalacji elektrycznej musiała ich zleceniodawczyni zawezwać fachowca.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Nie dawno mój syn naprawiając choinkową instalację lampkową (chińską) w której to poluzował się kabelek stwierdził "W Norwegii musiałby to robić fachowiec z uprawnieniami elektryka, bo takie są przepisy".

Wie - bo latem przepracował tam 6 tygodni przy gruntownym remoncie domku.
    Wszystko robili samodzielnie (ekipa 4 studentów UJ - prawa, stosunków międzynarodowych i biofizyki) ale do instalacji elektrycznej musiała ich zleceniodawczyni zawezwać fachowca.

Pozdrowienia

Basia
    A ja mam wujka w Wielkiej Brytani, on też coś tam zakładał. A i we Francji... Tylko co to ma wspólnego z Bieszczadami

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    A ja mam wujka w Wielkiej Brytani, on też coś tam zakładał. A i we Francji... Tylko co to ma wspólnego z Bieszczadami
    No jak to co?

A co to w Bieszczadach nie ma elektryczności?

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez Gar Zobacz posta
    Dzięki - niniejszym zostałem wraz z moją rodziną uznany za nienormalnego.
    Może słówko przeciętna byłoby lepsze
    Chyba nie lepsze, bo wyszłoby na to, że Twoja rodzina jest nieprzeciętna i ta przeciętna tez mogłaby się obrazic więc:
    (nie mogę zedytować mojego posta więc tu napiszę:
    zamiast "normalna rodzina" - "niejedna rodzina")

Przepraszam, nie było moim zamiarem nazywanie kogokolwiek nienormalnym, a przynajmniej nie w zakresie korzystania z pakietów lub nie. Nie krytykuję też pakietów czy jakiejś innej formy zorganizowanego wypoczynku jako złych samych w sobie.. Wiem, że to czasami rozwiązuje wiele problemów i jest po prostu przydatne. Chodzi mi tylko o to, że nie wszystko i nie wszędzie musi być spakietowane, zorganizowane i ułatwiające nam życie. Pewnie można nabudować w Bieszczadach schronisk, wyciągów i tego wszystkiego co w innych górach jest, tylko po co? Skoro jest gdzieś indziej to czy musi być też tam? A pewnie nawet jeśli by te wyciągi powstały to ci, którzy teraz ich tak bardzo chcą to po dwóch zjazdach stwierdziliby, że za nisko i wolą Alpy. A ci co chcą schronisk też by coś tam znaleźli, żeby narzekać. Japończycy mają pakiet - "7 stolic europejskich w trzy dni". Czy ma być pakiet "7 wzgórz bieszczadzkich w trzy godziny?" Może niech Bieszczady zostaną takim detoxem od gonitwy, zorganizowania, zaplanowania i zdobywania. Chyba większym wyzwaniem dla niektórych jest pokonanie własnego "nie chce mi się" czy "a po co" niż wejście na 1200 metrową górkę no i może dlatego właśnie Bieszczady z ich niedoskonałościami są szczególnym miejscem.

Basiu Z. - i chwała takim nauczycielom, rodzicom, przyjaciołom co się nie mądrzą a dzielą mądrością i takim co się nie przechwalają a dzielą doświadczeniem.

Pozdrawiam wszystkich

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta

Przepraszam, nie było moim zamiarem nazywanie kogokolwiek nienormalnym, a przynajmniej nie w zakresie korzystania z pakietów lub nie.
    Nie tłumacz się. Tłumaczą się tylko winni ...

Bieszczadnik Awatar Carrmelita
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Warszawa ( Bemowo )

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    W czyim imieniu przemawiasz? Mam wrażenie, że używasz pluralis majestatis.
    Po pierwsze mamy znakomite chleby w Bieszczadach. Z taką różnorodnością wypieków nie spotkasz się nawet w miastach. Polecam kołodziej z piekarni Szelców w Lesku lub chleb z morelami z Sanoka. Po co schroniska? I najważniejsze takpięknie mówisz o ochronie przyrody, o nieinwazyjnej turystyce i żądasz wyciagów narciarskich. Dobry, naprawdę dobry przykład świętojebliwości.
    Chcesz barów mlecznych i mac czegoś tam w Bieszczadach?
    Dziwne, bardzo dziwne, non stop jestem na szlakach i poza szlakami ale ani razu nie chciał mnie rozjechać quad. Kto ma zatrzymać te tłumy w Polańczyku Wasza Wysokość? Jak ja lubię ten podział. Ja prawdziwy człowiek gór i ta stonka niegodna do wędrowania po górach.
    Wybacz ale to zbiór frazesów i nic więcej i to podlanych wielkomiejskim sosikiem ...
    Obce mi jest podejście 'pluralis majestatis' a już z pewnością łączenie tych dwóch słów w jeden zwrot . Co do 'chleba powszedniego' , nie 'podlanego wielkomiejskim sosem' ( czasami ktoś musi się doczepić o pochodzenie, żeby nie było nam, miastowym, za dobrze ) to spędziłam w Bieszczadach łącznie dopiero 36 dni ale w sklepikach wiejskich ( a nie w Lesku czy Sanoku ) kupowałam z konieczności tylko chleb biały lub bułki, bo nic ciemnego, z grubego przemiału nie było. To do modernizacji schronisk, to czekam na nie z utęsknieniem, bo stan obecnych nie napawa optymizmem na przyszłość W temacie wyciągów narciarskich, to cytuję zdanie Miejscowych, którym z pewnością nie zależy na zniszczeniu przyrody. W barach mlecznych nie jadam (bo mleku z kożuchem nie gustuję) a Mac nie istnieje w słowniku kulinarnym (choć jestem wyrozumiała, gdy małe dzieci znajomych ciągną mamusie do tych lokali). Nie dzielę ludzi na 'niegodną stonkę' i 'ludzi gór'. W ogóle ludzi nie da się jednoznacznie podzielić. Nic nie jest białe albo tylko czarne. Jedni mają siłę i chęć pocić się w górach a inni w tym czasie wolą odpoczywać u wód. Ja, w zależności od nastroju, lubię pojeździć dorożką, pomoczyć się w solance albo wspinać się samotnie na Durną i Łopiennik. Wolność Tomku ..., itd. bo 'kobieta zmienną jest' i tylko nie wiem, dlaczego, Lucyno, tego nie tolerujesz ? Tyle z autopsji.
    A kolor zielony lubię i kwita !
    Taka ze mnie kobita.
    Jeśli łaska to, do diaska,
    Rzucę rzucik w ciemniejszy
    desenik.
    Może lucyna, nerwowa dziewczyna,
    woli kolorek czerrrrwony ?

Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim !
    Carrmelita
    ------------------------------------------------
    "... powoli szarzeją gniazda połemkowskich wsi,
    już ledwo widać jak cerkiewki czarne pisklę łebek unosi
    i w żółty dziób chwyta poprzecznie dwie wielkie ćmy,
    i ile ma głów jeden koń, nie wiadomo, na mostku, wśród osin. "

z wiersza "Zmrok" Jerzego Harasymowicza

Bieszczadnik Awatar Carrmelita
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Warszawa ( Bemowo )

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    No jak to co?

A co to w Bieszczadach nie ma elektryczności?
    A może niektórym to nie w smak jak zadaszone wiaty i wyciągi narciarskie ?

P.S. vm2301, jesteś wielki Już dawno się tak nie uśmiałam ...
    Carrmelita
    ------------------------------------------------
    "... powoli szarzeją gniazda połemkowskich wsi,
    już ledwo widać jak cerkiewki czarne pisklę łebek unosi
    i w żółty dziób chwyta poprzecznie dwie wielkie ćmy,
    i ile ma głów jeden koń, nie wiadomo, na mostku, wśród osin. "

z wiersza "Zmrok" Jerzego Harasymowicza

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)