Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 142

Wątek: Bieszczady już nie są dzikie?

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Bieszczady już nie są dzikie?

Cytat Zamieszczone przez Pyra.57 Zobacz posta
    Lucyna chleb z szuszonymi morelami polecaj ale tylko po zejściu ze szlaku. Morelka działa przeczyszczającą i znowu trzeba będzie wrócić do wątku tojtojek na szlakach. A wycieczka po zażyciu morelek to ekobomba.
    A to mnie zaskoczyłeś. Nie wiedziałam o tym. W plecaku zawsze mam opakowanie suszonych moreli, które podjadam na szlaku. Czasami podkarmiam nimi solińskie ryby. Karpie uwielbiają morelki. Nigdy nie miałam problemów. Jeżeli zaś chodzi o chlebek jest on nie tylko pyszny ale i sycący. Wystarczy dwie-trzy w sumie maciupeńkie kromeczki (odpowiednik 1 dużej) aby się nasycić. Podobnie bułeczki owsiane z miodem. 1-2, a więcej nic niechce wejść do brzuszka. Poza tym są tak smaczne, że mogę je jeść bez dodatków.

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Orsini, prawda jest taka, że jak obserwuję Region to w przeciągu kilkunastu lat widać postęp. Widać nawet jak okrywa się panelami stare hyże :(
    Widać to po drogach, budynkach, zaopatrzeniu, odnawianych szkołach, kościołach. Widać, że pieniądz jest rozsądnie wydawany przez samorząd. Widać, że pieniądz napływa wraz z nowymi ludźmi, którzy tutaj chcą mieszkać. Pieniądz też zostawia turysta w różnej wielkości, zależnej od zasobności portfela. Ja uważam, że to dobrze. Obserwuję też, że nie ma w Regionie jakiś daleko idących fanaberii i chybionych inwestycji co wystawia pozytywną laurkę wybranym władzom. To oni wydają pieniadze w jakiejś mierze zostawione także przez nas. Jeśli coś spieprzą i postawią na fanaberie to turysta może się odwrócić i odetną sobie jakąś(!) gałąź dochodu. Muszą więc myśleć o sobie, jak sobie poprawić los i jednoczesnie nie podcinać żadnej(!) gałęzi. A bieda jest wszędzie... i w Bieszczadach i w Warszawie i w innych zakątkach Polski. Ważne też by w tym wszystkim ją dostrzeć i jeśli to możliwe to pomóc.
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

no więc mi też to nie przeszkadza, że region się rozwija, ale nie można pisać, że miejscowi na tym nie skorzystali, bo skorzystali jak w mało którym regionie Polski i to właśnie widać. A bieda jest wszędzie nawet i w Tokyo tylko jest jej tam mniej niż np. w mieście Meksyk.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Asiu ale Ty napisałaś, że miejscowi prawie nie skorzystali na przemianach, a oni właśnie skorzystali i to widać, a nie, że nie ma już biednych-są ale zdecydowanie mniej niż kiedyś. Cały region skorzystał i bardzo dobrze-ja się cieszę, bo napawa to optymizmem, że i w Polsce tak można.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

zgadza się.Postępu nie da się zatrzymać. Te góry się zmieniają, co sam obserwuje od tylu, tylu lat.Zwłaszcza ostatnie kilkanaście lat, ten postęp jest widoczny.A "romantyzm" tych gór zna każde z nas.Wiecie, często się zastanawiałem, po co mi one ? Dlaczego nieodparcie wracam tam niemal co roku ?..znając TYLE miejsc na świecie.(..może i ładniejszych, bardziej zapierających dech..).Parokrotnie już ( zwłaszcza po deszczowym pobycie !) -mówiłem-basta ! Dość !! ostatni raz ...I co ?? ..guzik, wytrzymywałem góra-2-3 lata .Dziś wiem, że na ile starczy mi sił, będe łaził.Wiem, że TO JEST moje miejsce na ziemi.A każdy powinien takie mieć.Swój Otryt, swoje Połoniny,Sine wiry...itd.
    Zgadza się-każdy ma też swoją wizje tego miejsca.Jak i swoje wspomnienia.
    a dzikość ?..czasem to proste-wystarczy nie śmiecić, nie wywalać foli po batonikach, flaszek po napojach i jak ktoś się wysr...w krzakach, zakopać po sobie. A na szlaku-bądżmy mili dla siebie.Na forum możemy się spierać o rzeczy ważne i o duperele.Bo siedzimy sobie w ciepełku i wygodnie.

diabel-1410
    Guest

no Buba daqles mi do myslenia. Jezdze tam od lat i moze nie jest juz tak dziko, moze mniej cichych miejsc ale dla mnie zawsze zostanie tam cos wartego zobaczenia.A to kamien ktory widzialem kiedys i uwagi nie zwrocilem,a to sarna lub jelen spod nog ucieknie i wiele innych smakow. A ze przy tym coraz wiecej agroturystyki pensjonatow,i tym podobnych -coz jest popyt jest podaz.Moim sposobem na dzikosc tych Gor jest lazenie zima po szlakach glownych i to wczesnie rano, zeby mniej ludzi spotkac,latem omijam glowne szlaki a za towarzystwo mam tylko cisze ew spotkanego czasami czlowieka

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    no Buba daqles mi do myslenia. Jezdze tam od lat i moze nie jest juz tak dziko, moze mniej cichych miejsc ale dla mnie zawsze zostanie tam cos wartego zobaczenia.A to kamien ktory widzialem kiedys i uwagi nie zwrocilem,a to sarna lub jelen spod nog ucieknie i wiele innych smakow. A ze przy tym coraz wiecej agroturystyki pensjonatow,i tym podobnych -coz jest popyt jest podaz.Moim sposobem na dzikosc tych Gor jest lazenie zima po szlakach glownych i to wczesnie rano, zeby mniej ludzi spotkac,latem omijam glowne szlaki a za towarzystwo mam tylko cisze ew spotkanego czasami czlowieka
    masz racje- zawsze zostaje wiele miejsc do zobaczenia- miejsc gdzie sie jeszcze nie bylo lub takich do ktorych sie wraca.. ale jak ma sie wybor i mozna pojechac w jakies inne miejsce, gdzie czeka cie mniej rozczarowan a wiecej chwil pelnych radosci, zachwytu i wolnosci- to wybor staje sie prosty.. nie mowie ze juz nigdy nie pojade w bieszczady- pojade, pewnie jeszcze nie raz.. mialam na mysli ze nie spedzam tam juz kazdej wolnej chwili, bo nie sa juz dla mnie rajem takim jak byly jeszcze 10 lat temu

twoje rozwiazanie jest na pewno skuteczne- ale coz zrobic jak ktos nie cierpi zimy i lubi dlugo spac (najlepiej w namiocie na poloninie )

poza tym jest swietny sposob na dzikosc gor...ale ciężej znalezc sposob na dzikosc dolin, wsi, drog, schronisk, baz..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

diabel-1410
    Guest

tak zwlaszcza dzialania tych wszystkich ludzi nastawionych na turyste z pelnym portfelem dla ktorego powstaja pensjonaty po100zl za noc z jakuzi itym podobne instytucje a zanika wrecz zostaje niszcvzona baza tzw plecakowa.Ale jestem dobrej mysli byc moze Biesy wyjda z mody i bedzie ciszej i spokojniej.Zawsze pozostaje Ukraina

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

zanika wrecz zostaje niszcvzona baza tzw plecakowa.
    dokladnie..ogniem, pługami i jak sie da.. jak nawet przetargi na rozbiorki fajnych obiektow urzadzaja..

.Zawsze pozostaje Ukraina
    zawsze cos sie konczy a cos pozostaje... mamy szczescie ze jestesmy jeszcze pokoleniem ktore z moze wystawic glowe z namiotu i cieszyc oko ogromem polonin, zobaczyc krowe i konia nie tylko w zoo i w agroturystyce za pieniadze i poznac co znaczy goscinnosc za ktora nie stoi cennik.. mamy kupe szczescia..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 05-01-2009 o 21:42
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    zawsze cos sie konczy a cos pozostaje... mamy szczescie ze jestesmy jeszcze pokoleniem ktore z moze wystawic glowe z namiotu i cieszyc oko ogromem polonin, zobaczyc krowe i konia nie tylko w zoo i w agroturystyce za pieniadze i poznac co znaczy goscinnosc za ktora nie stoi cennik.. mamy kupe szczescia..
    Masz rację! Mamy szczęście. Wystarczy pojechać na naszą "wschodnią ścianę" i tam czerpać z wielkich pokładów życzliwości, gościnności, dobroci spotkanych po drodze ludzi. Oby tak było jeszcze wiele, wiele lat. Ukłony wszystkim z Podlasia, wschodniej Lubelszczyzny i Podkarpacia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)