Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 125

Wątek: Myśliwi

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Domyślnie Odp: Myśliwi

Poluje 30 lat.Od zawsze słyszę glosy jakie to be. Najczęściej z ust ludzi którzy pewnie nigdy nie byli w polu. Którzy nigdy nie taskali na plecach worka pełnego karmy przez zaspy w śniegu i tęgim mrozie.Pewnie nawet nie wiedza co to wnyk.Nigdy nie próbowali uwolnić jeszcze żywej sarny z owego wnyka.Nie spędzili kilku nocy na probie ochrony przed dzikami upraw okolicznych rolników. ( najczęściej nieudanej)
    Swiete slowa Szczepanie.W PZł dzieje sie zle.Jak to zmienic ? Nie wiem.Ukladziki sa mocne.. A i materiał na nowych kolegów taki jakiś inny.
    A poza wszystkim strzał adrenaliny jaki sie dostaje po strzale do wyrywającego spod nóg bażanta jest tak silny ( nie chcę napisać, że przyjemny) że nigdy z niego nie zrezygnuję. Przecież jesteśmy drapieżnikami.
    Browarze. Zapraszam na polowanie mieszkamy chyba blisko siebie.

P.S Nikt nikogo nie zmusza do zabijania zwierząt. Pomagać im powinni wszyscy.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Noooo, ale już bolesna dla organizmu jak diabli, a skutki odczuwalne będą po wielu, wielu latach, albo i nigdy się nie dowiemy prawdy-jak wpływają te wszystkie adjuwanty na nasz organizm.
    Więc ja jednak jestem za szczepieniem lisów, jeśli tylko to pozwala unikać masowych szczepień ludzi.
    Choć szacuje się, że już niedługo ta szczepionka przestanie być skuteczna i tak.

Edit:
    Mavo pięknie, ale...co powiesz o swoich "kolegach" po fachu, którzy wykładają jedzenie pod amboną i czekają na to, aż zwierzęta przyjdą do stołówki?
    Oni też tachają na plecach całe worki z jedzeniem dla nich!
    I niestety nie jest to rzadki obrazek;(((((
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Noooo, ale już bolesna dla organizmu jak diabli, a skutki odczuwalne będą po wielu, wielu latach, albo i nigdy się nie dowiemy prawdy-jak wpływają te wszystkie adjuwanty na nasz organizm.
    Więc ja jednak jestem za szczepieniem lisów, jeśli tylko to pozwala unikać masowych szczepień ludzi.
    A co powiesz na bąblowicę? Zdaje się że jej inkubacja to min 10 lat,więc zaraz przyjdzie czas na wysyp (spowodowany jej rozpowszechnieniem przez lisy).Chyba wolałbym szczepienie w przypadku pogryzienia niż bąblowicę...
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Krysiu.Bydlaki sa wszedzie.Chociaz ide sie obawiac ze mylisz podsyp, karmnik, pasnik z neciskiem.To jest takie wlasnie miejsce gdzie wyklada sie jakas karme w celu zwabienia najczesciej lisa.

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mavo Zobacz posta
    Browarze. Zapraszam na polowanie mieszkamy chyba blisko siebie.
    Dzięki za zaproszenie,ale ja mieszkam w Krakowie

PS. Karmę taskałem,na polowaniu byłem(jako gość,nie strzelałem),ostanie wnyki usuwałem w wakacje w Puszczy Augustowskiej,wcześniej wielokrotnie w Beskidach i Bieszczadzie - nawet niedźwiedziówę,z wnyków uwalniałem...kumpla wiszącego w pętli, a próbę ochrony (udaną) pola ziemniaków przed dzikami z siekierą też mam zaliczoną - kilkukrotnie.Tak to piszę coby Ci przetrącić oręż dyskusyjny
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

1. Jak chcesz przywrócić kontrolę nad populacją np. lisów i dzików bez "użycia" myśliwych ? - przecież to ogromna ilość zwierząt (rocznie) do odstrzału.

"prosto - skonczyc z monoplem czyli dac wolny odstrzal, gwarantuje ze w ciagu 2 lat bedzie spokoj na polach rolnikow :)"

2. Jeżeli chcesz zlikwidować myślistwo, to kto będzie strzelał do zwierząt powodujących szkody na polach ? - rolnicy ?, ekolodzy ?, leśnicy ?... kt

kazdy na czyjm polu jest zwierze

Mnie się wydaje, że 70-80% myśliwych nie nadaje się do tego hobby - ale "selekcja" kandydatów pozostawia wiele do życzenia - cały system jest chory, PZŁ (w obecnej formie) to taki sam przeżytek jak PZPN -ale zbyt wiele osób ma interes w tym, aby to nadal funkcjonowało w takiej formie.
    Myśliwi, tak jak wojsko, są i będą potrzebni - ale błąd tkwi już w systemie "rekrutacji", szkoleń itp. - zresztą w obydwu instytucjach...
    PS.
    Pozdrawiam po dłuższej nieobecności na forum !!

jak dla mnie obecne myslistwo jest zalegalizowanym klusownictwem i niczym wiecej etyka mysliwska jest czczym marzeniem i wspomieniem przedwojennych czasow , kiedy chamstwo w chaupach siedzialo robiac wnyki a panowie polowali, teraz gro w kolach lowiecki to milicja , ub, wojsko, prokuratora i inne pokrewne zawody ...........najgorsi sa kolesie z niskim poczuciem wlasnego ego , wali i nie patrzy w ,byleby zdechlo , solidnie przepraszam jezeli kogo obrazilem z dzielnych mysliwych dbajacyh o to by pasniki zawsze staly blisko drogi i koniecznie w poblizu ambon,
    woodcraft is life craft

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez mavo Zobacz posta
    Krysiu.Bydlaki sa wszedzie.Chociaz ide sie obawiac ze mylisz podsyp, karmnik, pasnik z neciskiem.To jest takie wlasnie miejsce gdzie wyklada sie jakas karme w celu zwabienia najczesciej lisa.
    No raczej nie, bo lis nie je siana...
    ;((((
    Strasznie nas to zawsze bulwersuje jak podczas rajdu na takie coś się natykamy.

Browar: odnośnie bąblowicy-wystarczy troszeczkę higieny i Ci już nie zagrozi;-) to naprawdę nie jest trudne;-))
    A wściekły nietoperz jak Cię zaatakuje (albo wejdzie do łóżka-tak tak, mam taki protokół, co prawda wsadziłam do teczki na poprawę humoru, ale autentyk) to nie bardzo nawet masz czas zareagować.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Browar: odnośnie bąblowicy-wystarczy troszeczkę higieny i Ci już nie zagrozi;-) to naprawdę nie jest trudne;-))
    To jest bardzo trudne,mam znaczy się nie jeść borówek czy poziomek z krzaczków prosto? Zdrada
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Klopsiku.Nie generalizuj.Sa tez pasniki daleko od drogi.A co prokurator czy oficer CBA gorszy od mojego kolegi z kola lowieckiego proboszcza sasiedniej parafii :)
    Browarze.Toz dla tego Cie zapraszm ze mieszkamy bardzo blisko.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

uproszcze wiec myslenie praca ksztaltuje czesciowo myslenie..., a ile spotkales pasnikow z dala od miesjsc z ktorych sie strzela ? ja narazie za swojego zycia 8 szt kazdy licze i fotografuje dla potomnosci, ale kazdy z nich byl w poblizu drogi zeby nie nosic
    woodcraft is life craft

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)