Usunęli autobus:
https://outdoormagazyn.pl/2020/06/ni...into-the-wild/
Oficjalnie dlatego, że były dwie ofiary śmiertelne wśród tych, co starali się do niego dotrzeć i kilkanaście akcji poszukiwawczych w ciągu kilkunastu lat.
W tym samym tygodniu na Alasce zginęło pięć osób lecących awionetką. Jakoś w obawie o życie podróżnych, lotów awionetkami nie zakazano.
Abstrahując od tego czy i jak Chris był przygotowany do takiej wyprawy i jakie błędy popełnił, autobus był niewygodny dla władz, gdyż pozostał symbolem wolności od systemu.
Książki jeszcze nie czytałem gdyż jej ceny są obecnie abstrakcyjne ale zasięgnąłem języka u źródeł i ma być niedługo wznowienie :) więc nadrobię zaległości. Film wg mnie rewelacyjny.
Co do autora książki, czyli Jona Krakauera, to po przeczytaniu innej jego książki tj. "Wszystko za Everest" miałem wrażenie, że zakłamuje całą historię i przedstawia ją w sposób wybielający jego postępowanie oraz próbuje przerzucić odpowiedzialność za błędy popełnione przez kierownika jego grupy wspinaczkowej na Anatolija Bukriejewa, który jako jedyny podjął akcję ratunkową. Później przeczytałem odpowiedź Anatolija, czyli książkę "Wspinaczka", która potwierdziła moje przypuszczenia. Mam nadzieję, że w książce o Chrisie nie naginał faktów dla własnych celów.

Odpowiedz z cytatem