Po kolejnym przeglądnięciu mapy już wiem. To jest kamieniołom w Turce i Błękitne Jezioro, ale to zdecydowanie nie jest bieszczadzki widoczek.
Po kolejnym przeglądnięciu mapy już wiem. To jest kamieniołom w Turce i Błękitne Jezioro, ale to zdecydowanie nie jest bieszczadzki widoczek.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Super ! udało się rozkminić zagadkę i zgadzam się że nie jest to widoczek w "bieszczadzkim klimacie"
Ta urwana góra , (doskonale widoczna z głównej drogi ) od dawna mnie intrygowała
...
.... słyszał, słyszał , ale skąd mieć pewność jak to przypisać
Znany jest przypadek prof. Jerzego Kondrackiego który w latach 80-tych uważał że to są już Góry S-T , ale w naukowej pracy z 1994 zaliczył teren do Bieszczadów Zachodnich *
Można by ciągnąć dywagacje i zapytać o Pasmo Siańskiego (ciągnące się wzdłuż górnego Sanu ... to Bieszczady ? a może Góry S-T ?
Zostawmy to.
Faktem jest że miejsce to jest niezwykle ciekawe , choć nie ma o nim wzmianki w przewodnikach (choćby Rąkowskiego / Ukraińskie Karpaty)
Gdyby ktoś chciał sam zobaczyć może zlokalizować tu
Miejscowi nazywają to miejsce kraterm albo Błękitnym jeziorem
a wykorzystywane jest jako plażowisko i kąpielisko
.
* Kryciński / Bieszczady od Komańczy do Wołosatego
Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 02-01-2022 o 18:25
niezła przerwa w postach...od 02 stycznia...prawie rok...
Trudne pytania
Przeglądałem stare (niezbyt) zdjęcia zobaczyłem taki
widoczek
...polon2.jpg
sam zacząłem się zastanawiać gdzie to było
...Może ktoś pomoże ...?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki