Ostatnio edytowane przez joorg ; 01-01-2009 o 16:17
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Mieli szczęście. Transportują ich do Ustrzyk Górnych. Jeden skrajnie wyczerpany.
Uważam to za skrajną głupotę, nie dość że złamali regulamin parku to jeszcze nas podatników obciążyli znów kosztami. Powinni skończyć w sądzie grodzkim to może ich coś to nauczy. Jeżeli decydują się na taką wyprawę to powinni być naprawdę przygotowani na wszelkie warunki, nawet zerową widoczność. Dlatego jak ich znaleziono i złamali przepisy to należy im trochę dokopać ku przestrodze.
pozdrowieniazbyszekj
Matyldo,
Każdy ratownik, goprowiec, toprowiec, czy ratownik medyczny jak i lekarz zawsze udzieli pomocy, taki jego obowiązek.
Pijaczynę, co to zabił na drodze kogoś też reanimować będzie - to nakazuje humanitaryzm, czy tam inna miłość bliźniego - jak kto woli.
Ale nie zmienia to faktu, że należy nieodpowiedzialne czyny ganić.
A wychodzenie z założenia, że "od tego są" jest niesłuszne i niesprawiedliwe.
Oczywiście nie można ludziom odmawiać prawa do wychodzenia w góry, chociaż to zawsze jest jakieś ryzyko, zawsze trzeba się liczyć z koniecznością proszenia ratowników o pomoc, ale wychodzenie z założenia, że nie należy się liczyć z konsekwencjami, bo "ratownicy od tego są, by nas z opresji wyciągać" jest jednak przegięciem.
No i nie ma co wyroku wydawać mając tak szczątkowe informacje - wszak ilu z forumowiczów ma za sobą lub bierze pod uwagę w swoich planach biwaki zimowe?
Pozdrawiam:)
Ludzie!Wstrzymajcie się odrobinę...Nie jest pewne że to Xawier z swoją druzyną.Pewnie że to głupota iść na szlak w takich warunkach,ale mam nadzieję że to nie była ta grupa.Choć nie zmienia to faktu,że ktoś by zginął!Może trochę empati by się przydało z nowym rokiem:)
dziękuję Basiu:)
Rozmawiałem przed wyjazdem z Xavierem na GG. Odniosłem wrażenie że gośc jest rozsądny, przekazałem mu kilka uwag i wysłuchał uważnie. Ich grupa miała byc większa. Zapomniałem tylko wyjasniec po co te świeczkiAle to oczywiste jak sepulki i sepulkaria wg St Lema :D Poczekajmy jeszcze na wieści i nie krakajmy...
...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)