Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 137

Wątek: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Nie, absolutnie nie.

Po pierwsze - nie zgubiliśmy się, bo cały czas dokładnie wiedzieliśmy gdzie jesteśmy (przynajmniej ja wiedziałam, jak pisałam wygrałam zakład z Kubą, co sprawiło mi dużą satysfakcję )
    Basiu, ja nigdzie nie napisałem, że zgubiliście się. Nawet mi to przez myśl nie przeszło.

Zrozumiałem mylnie, że wybraliście kurs bardziej na północ, gdyż zasugerowałem się tym, że ostatnie 12 km szliście "porządną, szeroką drogą".

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Zrozumiałem mylnie, że wybraliście kurs bardziej na północ, gdyż zasugerowałem się tym, że ostatnie 12 km szliście "porządną, szeroką drogą".
    Właśnie sęk w tym, że drogi które są na mapach (wszystkich dostępnych) zupełnie nie odpowiadają temu co jest w rzeczywistości. Rzeźba terenu się zgadza (tu najlepsza jest WIG-óka) ale drogi - wcale.

Trzeba się kierować ukształtowaniem terenu i w ogóle nie zwracać uwagi na zaznaczone na mapie drogi. Nie ma dróg, ktore są na mapach i odwrotnie - jest dużo leśnych dróg do zwózki drewna, których nie ma na żadnej mapie.
    Są wyjatki - np. droga Mackensena - istniejąca i na mapie i w terenie.

Jak wszędzie w Karpatach Wschodnich (a inaczej niż u nas) zwykle lepsze drogi prowadzą grzbietami a nie dolinami. (chociaż nie jest to też 100 % reguła).

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Hmmm temat widzę w miare świeży. Wprawdzie nie starczylo mi sił, na przeczytanie wszystkich watków, ale podzielę się informacją n/t Mocanity z września ub/r.
    Otóż podczas mojego pobytu w Marmaroszach za jeden z celów obrałem sobie przejazd Mocanitą jako miłośnik taboru kolejowego. Niestety nie dane mi było, ponieważ powódź zmyła tory na znacznej długości. We wrześniu Mocanita (z tego co udało mi się wyczytac na stacji) kursowała tylko do ósmego kilometra wożąc tam pracowników i wolontariuszy pomagających przy odbudowie.
    Co do odbudowy, to jeśli mam być szczery wątpię czy uda się do maja odbudować tory na całej długości sprzed powodzi. Nie jestem też przekonany czy kiedykolwiek będzie kolejka kursować na takiej trasie jak przed powodzią, choć trzymam za to kciuki. Niestety wymaga to masy pieniędzy i ogromnego zaangażowania ludzi. Tego drugiego nie brakuje, ale nie wiem jak z funduszami będzie.
    Jakby ktoś chciał się przejechać, to pierwszy bodaj kurs odbywał się o 7.00 a kolejny coś ok 14.00 i potem zdaje się jeden jeszcze wieczorem.
    Kilka fotek znajdziecie u mnie na picasie
    http://picasaweb.google.pl/doczu30/RumuniaKarpatyMarmaroskie16092008
    A relacja na mojej stronie (strona w przebudowie więc na razie nawiguje się trochę nieporęcznie)

Co zaś się tyczy noclegu na terenie skansenu jest to fenomenalny pomysł i zyczyłbym sobie aby u nas w kraju rownież zostal rozpowszechniony. Spalismy tam i miejscówka jest naprawdę wypasiona. Jak ktoś chce pokoje, to tez są.
    Basiu kwota 20 lei odnosi się własnie z tego co pamiętam do pokoi. Nocleg w wiacie to koszt 5 lei oraz 4 lei za bilet wstępu do skansenu.
    Ostatnio edytowane przez Doczu ; 12-01-2009 o 23:02
    http://www.doczu.pl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

czy farchen i farcaul to nazwy tej samej gory? bo mi sie bardziej ta druga nazwa kojarzy..Albo mi sie cos pomylilo i to dwie inne gory (choc "obie" by byly zaraz kolo michajleka i jeziorka vanderel) a i widok podobny i krzyz i wysokosc
    http://picasaweb.google.pl/doczu30/R...02253795744754
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

tak to ten sam szczyt. Farcheń to spolszczona nieco nazwa Farcaula
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    tak to ten sam szczyt. Farcheń to spolszczona nieco nazwa Farcaula
    Tak szczerze to jakoś mi się ta nazwa nie podoba.

Przyzwyczaiłam się do Farkaula

Wiem, ze "WIG-ówce są obie nazwy.

BTW - po konsultacjach z innymi uczestnikami wyjazdu myślę, że określenie z mojego wcześniejszego posta w tym wątku:

bo cały czas dokładnie wiedzieliśmy gdzie jesteśmy (przynajmniej ja wiedziałam)
    było niewłaściwe.
    Powinno ono było brzmieć:

"bo cały czas mniej więcej wiedzieliśmy gdzie jesteśmy."

No bo w nocy ja osobiście przegapiłam zwornik bocznego grzbietu, a w jakiej dolinie jesteśmy zorientowałam się dopiero po przejściu kolejnych kilkuset metrów deniwelacji.
    W końcu wcale nie chcieliśmy schodzić do tej doliny, a chcieliśmy schodzić do wcześniejszej.

To tak gwoli czystości procesowej.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Kace

Drogi w dolinach potrafią być zdemolowane przez potoki: http://picasaweb.google.pl/ulec44/Ru...95178215572834

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Na wielu drogach bocznych w Rumunii nie ma poprostu asfaltu, tak też jest w Górach Rodniańskich. Asfaltem najwyżej i najbliżej grani dojechać można na Przełęcz Prislop (1416)

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Andrzej pyta
    Czy to znaczy, że wszędzie gdzie się da, nawet na szlakach turystycznych prowadzących drogami, dozwolone jest poruszanie się samochodem?
    Andrzeju można , ale po co ?
    Montuję tu zdjęcie zrobione na przełęczy Stiol (ponad 1500m.npm)
    Szaran wjechał właśnie od przełęczy Prisłop i uwierz mi nie wzbudził mego entuzjazmu.
    Powiem wprost : wku....ł mnie ten widok.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

jak osobówki dają radę to terenowe tym bardziej
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)