Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 137

Wątek: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie Odp: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie

Czasami jakieś manewry z wymianą walut pozwalają sporo zaoszczędzić. Więc warto się zapytać o doświadczenia. Np. jadąc w listopadzie w Gorgany byłem wcześniej jeszcze przed wyjazdem w kantorze w Lesku za kilka dni w Ustrzykach D. Jak się okazało różnica była spora, w Lesku hrywna kosztowała 60gr a w UD 50 gr, przy 3000 hr zostało sporo w kieszeni.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    DAle ja osobiście wolę jednak to zrobić w banku lub kantorze niż się zastanawiać czy rumuński bankomat wypłaci mi jednorazowo równowartość 4000 zł.
    ja czegoś nie rozumiem???
    Planujesz wydać 4000zł w 2 tygodnie, a hotel po 80zł od osoby ze śniadaniem napisałeś na www, że jest za drogi i poszukasz czegoś innego???
    no chyba, że chciałeś napisać 400zł i jedno zero za wiele wyskoczyło?
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    ja czegoś nie rozumiem???
    Planujesz wydać 4000zł w 2 tygodnie
    Ale drążysz orsini...wygadał się z tą kasą, a teraz biedna chłopina musi skłamać by ukryć misterny plan rozlicznych atrakcji jakie dla Ciebie szykował
    PS. A nieco bardziej w temacie to zazdroszczę Wam tej kolejki o ile dojdzie do skutku...
    PS1. Nie wiem jak obecnie,ale niegdyś w rumuńskich kantorach powszechnie pobierano prowizję...bezprowizyjne także widzieliśmy,a kurs w nich nie był gorszy.
    Ostatnio edytowane przez paszczak ; 08-02-2009 o 11:40

Na forum od
    09.2006

Nie drążę, po prostu topic "Hipokryzja" jest ciut wyżej.
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Za 400 zł to może pociągiem byś dojechała albo stopem z zupkami chińskimi. Zastanów się zanim coś napiszesz. Podczas wyjazdu zrobimy około 2500 km po drogach górskich i pawie codziennie będziemy wyjeżdżać w terenie na znaczne wysokości auto terenowe pali wtedy nawet do 20l. Więc sobie przelicz ile będzie kosztowało same paliwo. Jadąc też tyle km w trudnych warunkach trzeba się liczyć z jakąś awarią itp. Co do kosztów noclegów dla mnie za 80zł jest za drogo jak mogę znaleźć coś tańszego. Ale stać mnie zapłacić i więcej gdy nie ma innej alternatywy. A nawet jak bym napisał że chce 6000zl zabrać to chyba moja sprawa. Lubie np kupować na takich wyjazdach wszystkie możliwe przewodniki, albumy czy mapy. Gdy jest pogoda to wolę spać w pięknym miejscu w namiocie w górach niż w hotelu z bajerami na dole. A za zaoszczędzoną kasę kupić sobie czy jakiś album albo ciekawą pamiątkę np toporek

A przy okazji określ się w końcu czy jedziesz czy nie bo zmieniasz zdanie średnio co tydzień. Wczoraj zmieniłaś je publicznie a jak ci pisałem jest już krótka lista rezerwowa osób chcących się z nami zabrać i dostaje już pytania że skoro ty zrezygnowałaś to czy można się na twoje miejsce załapać.
    Pisze to publicznie żeby potem nie było do mnie pretensji.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Na forum od
    09.2006

...
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 08-02-2009 o 12:09
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Oj niestety nie wiem ale mogę się dowiedzieć za parę dni od kolegi, który był tam własnym samochodem w maju ub. roku.

B.

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

W 2007 roku kupowałem winiete iosztowało to kilka czy kilkanaście leji. Nie pamiętam już. Natomiast w maju 2008 nie mogłem kupić na żadnej stacji benzynowej na granicy. Sprzedawcy przecząco kiwali głową a na drzwiach były napisy "nou rovinieta" więc nie kupiłem tej winiety. Może już nie trzeba.

http://picasaweb.google.pl/krz.prorok

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Iras Viniety nie ma gdzie kupić. Tak jak pisze krz.prorok.
    Myśmy nie szukali na siłe i jeździliśmy bez winiety.
    A co do bankomatów na Ukrainie - ja pisze przez pryzmat moich doświadczeń. Jeżdżę komunikacja publiczną najczesciej więc siłą rzeczy we Lwowie się pojawiam, zwłaszcza że lubię to miasto i zawsze z checią je odwiedzam.
    Ja na szczeście nie mam potrzeby zaopatrywania sie co 2 dzień w walutę (paliwo, serwis itp) więc wybacz, że nie myslę o jeżdżących samochodem :)
    Inna sprawa jest taka że nigdy w kantorze nie bedziesz miał tak tanio jak pobierając na miejscu w bankomacie. Nie ma na to siły bo kantor nie jest instytucją charytatywną i nie doklada do interesu. Przy wyplatach bankomatowych kurs 0,50gr za hrywnę, to nie jest żadna okazja tylko standard.
    Co do samych bankomatów - no nie mów że nie przejeżdżasz przez żadne większe miasto.
    Co zaś się tyczy Rumunii - wypowiadam się o rejonie w którym byłem i przez ktory przejeżdzaliśmy. Jak pisałem wyżej rozpatruję problem bankomatów przez własny pryzmat i dla mnie wypłata gotowki po drodze to najlepsze rozwiązanie.Nie musze wypisywac w durnych deklaracjach celnych ile kasy przewożę.
    Pozdrawiam.

P.S.
    Miałes mi sie przypomnieć.
    Ostatnio edytowane przez Doczu ; 09-02-2009 o 07:33
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

To z tą winietą to niezłe jaja, kurcze jeżdżąc tam przez 2 tyg, nie sposób pewnie nie natknąć się na ich policję. Doczu a te twoje punkty i ślady dotarły jakimś cudem do mnie z Paryża więc się nie przypominałem.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)