Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 137

Wątek: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie

...
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 08-02-2009 o 12:09
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Widzę że dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu, nie potrafisz czytać? pisałem, że moje wydatki to moja sprawa a ty mi już tu wchodzisz z butami w budżet domowy. I nie odpowiedziałaś mi na pytanie ?
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Po wczorajszym nie mam ochoty z Tobą rozmawiać--przysłowie niedźwiedzie...
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 08-02-2009 o 12:11
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    A czy ktoś ma może jakieś doświadczenie jeśli chodzi o wymianę waluty. Czy po przekroczeniu granicy można wymienić złotówki na leje ? Czy lepiej zabrać dolary lub euro i je wymienić ? Czy lepiej spróbować gdzieś w kraju zakupić leje ?
    W Rumunii korzystałam tylko z bankomatów.
    prowizja na karcie Visa w banku Inteligo nie jest powalająca, wychodziło taniej niż w kantorze.

Bankomatów jest dużo, znacznie więcej niż na Ukrainie (a nawet myślę ze i w Polsce). Np w Sygiecie co najmniej kilkanaście, w Borszy co najmniej z 6-7. Tak samo w Vatra Dornei.

Na wsiach oczywiście nie ma.

Mając "na utrzymaniu" dużą grupę wypłacałam maksymalnie po ok. 500-1000 lei na raz po to aby na koniec nie zostać z lejami, których nikt nie chce kupić.
    To jest problem. W tamtejszych kantorach nie chcą przyjmować lei, tak że jak zostaną to na koniec nie ma z nimi co zrobić.
    Tak ze też radzę nie brać za dużo tej waluty na raz.
    Za mało też nie warto wypłacać bo akurat w moim banku najniższa prowizja to 8 zł niezależnie od wypłacanej kwoty.

Ja w każdym razie miałam problem i zostało mi kilkadziesiąt prywatnych lei, które mam "zamrożone" do kolejnych wakacji. Grupowe na szczęście udało mi się wszystkie wydać płacąc za przewóz Suczawa-Czerniowce. Zasadniczo panu "przemytnikowi" płaci się w $ ale od nas zgodził się wziąć leje.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Basiu dzięki za info a wiesz może ile kosztuje winietka na rumuńskie drogi bo podobno taką trzeba wykupić i gdzie to można nabyć.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Oj niestety nie wiem ale mogę się dowiedzieć za parę dni od kolegi, który był tam własnym samochodem w maju ub. roku.

B.

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

W 2007 roku kupowałem winiete iosztowało to kilka czy kilkanaście leji. Nie pamiętam już. Natomiast w maju 2008 nie mogłem kupić na żadnej stacji benzynowej na granicy. Sprzedawcy przecząco kiwali głową a na drzwiach były napisy "nou rovinieta" więc nie kupiłem tej winiety. Może już nie trzeba.

http://picasaweb.google.pl/krz.prorok

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Iras Viniety nie ma gdzie kupić. Tak jak pisze krz.prorok.
    Myśmy nie szukali na siłe i jeździliśmy bez winiety.
    A co do bankomatów na Ukrainie - ja pisze przez pryzmat moich doświadczeń. Jeżdżę komunikacja publiczną najczesciej więc siłą rzeczy we Lwowie się pojawiam, zwłaszcza że lubię to miasto i zawsze z checią je odwiedzam.
    Ja na szczeście nie mam potrzeby zaopatrywania sie co 2 dzień w walutę (paliwo, serwis itp) więc wybacz, że nie myslę o jeżdżących samochodem :)
    Inna sprawa jest taka że nigdy w kantorze nie bedziesz miał tak tanio jak pobierając na miejscu w bankomacie. Nie ma na to siły bo kantor nie jest instytucją charytatywną i nie doklada do interesu. Przy wyplatach bankomatowych kurs 0,50gr za hrywnę, to nie jest żadna okazja tylko standard.
    Co do samych bankomatów - no nie mów że nie przejeżdżasz przez żadne większe miasto.
    Co zaś się tyczy Rumunii - wypowiadam się o rejonie w którym byłem i przez ktory przejeżdzaliśmy. Jak pisałem wyżej rozpatruję problem bankomatów przez własny pryzmat i dla mnie wypłata gotowki po drodze to najlepsze rozwiązanie.Nie musze wypisywac w durnych deklaracjach celnych ile kasy przewożę.
    Pozdrawiam.

P.S.
    Miałes mi sie przypomnieć.
    Ostatnio edytowane przez Doczu ; 09-02-2009 o 07:33
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

To z tą winietą to niezłe jaja, kurcze jeżdżąc tam przez 2 tyg, nie sposób pewnie nie natknąć się na ich policję. Doczu a te twoje punkty i ślady dotarły jakimś cudem do mnie z Paryża więc się nie przypominałem.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Myśmy nie szukali na siłe i jeździliśmy bez winiety.
    A co do bankomatów na Ukrainie - ja pisze przez pryzmat moich doświadczeń. Jeżdżę komunikacja publiczną najczesciej więc siłą rzeczy we Lwowie się pojawiam, zwłaszcza że lubię to miasto i zawsze z checią je odwiedzam.
    Z tymi bankomatami na Ukrainie nie jest aż tak tragicznie.
    Dwa bankomaty są w Żabiem (w centrum), są w Worochcie, w Jaremczy, w Rachowie, w Kosowie jest kilka, w Nadwórnej też całkiem sporo.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)