Strona 36 z 62 PierwszyPierwszy ... 26 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 46 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 614

Wątek: Beskid Niski -wiosna, lato ... jesień, zima

Domyślnie Odp: Beskid Niski -wiosna, lato ... jesień, zima

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Sory ... ale "niedzielny " to jesteś TY , a nie Tomasz
    Poniedziałkowy też jestem :)

Korzystając z pięknej pogody i wolnego czasu po raz kolejny ruszamy w Beskid Niski, tym razem wschodni kraniec tej krainy.

Trasa: Szczawne - Rzepedka (708 m n.p.m.) - Kamień (717 m n.p.m.) - Wahalowski Wierch (666 m n.p.m.) - Komańcza
    Opis trasy: Wyjście z okolic stacji benzynowej w Szczawnem drogą po płytach bez szlaku. Wejście na Rzepedkę bardzo proste. Schody zaczynają się później. Najgorzej jest "przeskoczyć" z Rzepedki do czerwonego szlaku, co może dziwić jak popatrzymy na mapę Beskidu Niskiego. Trasą tą biegną dwa szlaki: konny (ani jednego znaku nie widziałem) i Szlak Szwejka (akurat na tym odcinku gdzie znaki są bardzo potrzebne jest ich zdecydowanie bardzo mało). Po dojściu do czerwonego szlaku problemów z orientacją już nie ma. Trasa miejscami bardzo widokowa, oczywiście najlepsze miejsca to grzbiet Rzepedki i okolice Wahalowskiego Wierchu. Widoczne są z tych szczytów Bieszczady m.in. Łopiennik, Chryszczata czy Suliła, a także Beskid Niski: Pasmo Graniczne z Kanasiówką, Kamień nad Jaśliskami czy Pasmo Bukowicy z Tokarnią.
    Samochód: najlepiej zostawić na wyżej wspominanej stacji benzynowej a potem z Komańczy łapać okazję.
    Czas przejścia: około 5-6 godzin.

Kilka fotek:

Ku Rzepedce...

Widok z grzbietu Rzepedki na Pasmo Graniczne Beskidu Niskiego

Z prawej strony szczyt Rzepedki

Na stoku Wahalowskiego Wierchu

Na horyzoncie z lewej strony Kamień nad Jaśliskami - widok z Wahalowskiego Wierchu

Pasmo Graniczne - widok z Wahalowskiego Wierchu

Jak na połoninach... na horyzoncie Pasmo Bukowicy

Komańcza - Matka Boża Leśna

Szczawne - cerkiew wybudowana w latach 1888-89

Towrzyszka wędrówki i życiowej podróży

Kilka fotek z Krempnej z tamtego tygodnia:

Kilka fotek z 11 X 2011...

Olzy - Rudawka Rymanowska - część I

Olzy - Rudawka Rymanowska - część II

Olzy - Rudawka Rymanowska - część III

Wisłoczek - wodospad

Bałucianka - remontowana cerkiew

Zawadka Rymanowska - kapliczka

Jesień w Zawadce Rymanowskiej

Zawadka Rymanowska - cerkiew

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez machoney Zobacz posta
    Kilka fotek z 11 X 2011...
    Łazisz po "Jakiś Dziurach" ..zamiast po połoninach ..ale foty śliczne mimo to
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Prowokator :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Piastowy

hoho, ale jesień w Zawadce. Ja dziś w Iwoniczu Zdroju za taką się rozglądałem - bez powodzenia.

Bieszczadnik Awatar olgaa
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Ciemności Egipskie panowały jeszcze jak bandyta zadzwoniłwstajemy babo oj jeszcze z pół godzinki pośpijmy, no dobra ale ani minutki dłużej. I tak jeszcze dobrze mi się nie przysnęło a już musiałam wstawać Zaspana poczłapałam do kuchni, pijesz babo herbatkę???nie latte waniliowe poproszę i szarlotkęa tyś się przypadkiem nie rąbnęłaś w główkę??? ta zaraz rąbnęłam dwadzieścia sześć lat zawsze rano parzysz mi herbatę i się głupio pytaszo mamy focha z rana, oj tam oj tam zaraz foch już pogrymasić nie możnaSiadaj i jedz bo koniki nie będą na nas czekać, no tak zapomniałam przecież wybieramy się na spęd koni huculskich do RegietowaPogoda cudna chodź mroźno i szron już pokrył trawę. Koło dziesiątej dotarliśmy na miejsce trzeba poszukać bezpiecznego miejsca do oglądania. I tak usłyszeliśmy straszny tupot matko ile ich jest pewno z dwieście pędziły jak oszalałe kurz unosił się w powietrzu a baty poganiaczy strzelały ech co za widok. Zgonione konie złapały oddech w stadninie jedne się pasły a inne tarzały z radości. Przecież będą zimować w ciepłej stajni i sianko zawsze pod nosek. Atrakcji w stadninie nie brakowało a to pokazy konne to zwiedzanie stadniny i zabawa w karczmie oj działo się działoPo ucztowaniu i napełnieniu smakołykami brzuszków ruszyliśmy z duszkiem na Rotundę. Po drodze oczywiście zahaczyliśmy o bazę pusto było i cicho chodź ktoś zostawił dla nas pizze i nawet keczup do kompletuWolnym kroczkiem ruszyliśmy w górę liście tak cudnie szeleściły pod butami orzechówka się darła głośno słonko świeciło i było cudownieRotunda ukazała nam się skąpana w promykach słonka niebo było tak błękitne jak by je ktoś farbami pomalował. Posiedzieliśmy w milczeniu i czas wracać do domku chodź wcale do domku nas nie ciągło ale wszystko co dobre szybko się kończyale za rok znowu tu przyjadę a co
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar olgaa
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Czytając w dzieciństwie Janka Muzykanta fascynowały mnie wiatraki, dziś spotkać taki wiatrak jak w tamtych czasach to rzadkość ech zapodziały się gdzieś i trudno je spotkać. Dziś w Beskidzie Niskim można spotkać ogromne metalowe wiatraki które stoją na na wzgórzach. I tak naszą kolejną wyprawę rozpoczęliśmy w Łękach Dukielskich chcieliśmy z bliska zobaczyć te metalowe stwory oj robią wrażenie ech robią czułam się przy nich jak CalineczkaAle pora w dalszą drogę bo pogoda cudna, jedziemy do Olchowca i oczywiście wychodzimy na Baranie Na szczycie jak to na szczycie wiało i chodź błękitne niebo było nad naszymi głowami to widoczność z wieży była nijaka ale i tak dla takiego spokoju i pustki na szlaku warto było iść. Wracając z Olchowca jeszcze warto wstąpić do cerkwi w Chyrowej i oczywiście musowo na wodospad w Iwli. Wody malutko i ledwo bidulek się sączył, ale i tak to najbardziej magiczne miejsce w tamtych okolicach, nie dziwota że kręcili tam "Wino Truskawkowe". Pomału w Beskidzie pani jesień maluje drzewa farbami lecz na apogeum trzeba jeszcze parę dni zaczekać.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Miłe wspomnienie. Dzięki Wam i my zawitaliśmy tam w tym roku, fajnie tam wrócić choćby tylko poprzez fotki. Pozdrawiam.
    Gór, co stoją nigdy nie dogonię... -->

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Cytat Zamieszczone przez olgaa Zobacz posta
    ...jedziemy do Olchowca ...
    Masz może więcej zdjęć z Olchowca? A jeśli nie to napisz czy już zakończyli remont/odbudowę murku wokół cerkwi i czy naprawili nagrobki przy cerkwi?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)