To i ja dorzucam dwie foty z Tokarni:
To i ja dorzucam dwie foty z Tokarni:
Tu jest "historia" , nie wiem może to już widziałeś.
http://www.beskid-niski.pl/index.php...=464&catID=208
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Cytat:
---------------------------------------------------------
Napisał joorg cytując Poleja
... Baranie, czy jest już czynna wieża widokowa?
------------------------------------------------------------
Dzięki Marcowy , dawno się tak nie uśmiałem na forum, trzeba czytać to tak "z boku"żeby wyłapać takie szczegóły.To jest cenna cecha moderatora.(jak to się teraz ładnie nazywa, dawniej to się mówiło na takiego cenzor ;-) )
Ja też pozdrawiam w tym nowym roku.
ps.to są właśnie skutki "wyrywania z kontekstu" cytując kogoś.
Ostatnio edytowane przez joorg ; 01-01-2009 o 18:07
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Mała prośba , czy ktoś pomoże rozszyfrować co to za pasmo gór ?
W czasie inwersji tak dużo i daleko było widać z Tokarni(Pasmo Bukowicy w BN) ,że nie sposób było wszystko rozpoznać.
W zał zdjęcia , na pierwszym po prawej Tatry , centralnie Kamień nad Jaśliskami ,a po lewej w głebi ..no właśnie co to za góry.
Na drugim zdjeciu zbliżenie.Jakieś te góry płaskie takie.Myślałem że to pasmo gór w Słowackim Raju ,ale nie jestem taki pewny.
Może to jakieś załamanie światła?
Pozdrawiam Janusz
Także obstawiam Niżne Tatry.
Wykonałem nawet mały eksperyment mapowy dla sprawdzenia.
Piękne osiągi widzialności, pozazdrościć jedynie...
Najwyższe kulminacje Niżnych są nawet dalej niż widoczna część Wysokich.
pozdrowienia
PS.
Żeby nowym postem wątku Ci nie śmiecić to dopiszę tutaj
Sprawdź Januszu i napisz co wyszło...
U mnie w mapsource linia poprowazdzona przez Tokarnię i Kamień trafia w Liptovsky Hradok,a więc w dolinę pomiędzy Wysokimi,a Niskimi.
Ostatnio edytowane przez paszczak ; 01-01-2009 o 21:16
Też braliśmy taka opcję, choć Niżne są chyba bardziej na południe i było je też dość dobrze widać(tu na zdjeciu nie ma ich), a jeszcze bardziej w lewo było wyrażnie widać charakterystyczny Wyhorlat.
ps. może i to Niżne Tatry są ,zaraz poszukam mapy Słowacji i "wykreślę linię patrzenia"
Ostatnio edytowane przez joorg ; 01-01-2009 o 21:06
Pozdrawiam Janusz
Przemek i Ty macie rację ,to są Nizke Tatry przed nimi są Lewocske Verchy i tak się jedne na drugie nałożyły.To co myślałem ,że Niżne są , to jest Słowacki Raj.Tak to jest jak się nie chce na mapy popatrzeć i zgaduje się .
Dzięki za podpowiedż .
Życzę Wszystkim w Nowym Roku dużo zdrowia i takiej "widoczności"na jaką ja trafiłem.
Pozdrawiam Janusz
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki