Strona 46 z 57 PierwszyPierwszy ... 36 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 56 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 616

Wątek: Beskid Niski -wiosna, lato ... jesień, zima

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Domyślnie Odp: Beskid Niski -wiosna, lato ... jesień, zima

Ktoś pomalował wieżę na Wielkim Bukowcu

Inna ciekawostka z granicy

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez krzychuprorok Zobacz posta
    Ktoś pomalował wieżę na Wielkim Bukowcu....

Jak już „ktoś” pomalował to Słowacy , a czy też uzupełnili brakujące elementy konstrukcji ? To stara poniemiecka wieża obserwacyjna na granicy GG ze Słowacją. Z wierzchołka tej wieży , jak już ktoś się odważy tam wejść , widać Cergową i okolice. Taka sama wieża była (stała , a potem leżała) kilka lat temu na Baranim, teraz stoi tam nowa drewniana wieża wybudowana przez Słowaków.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Jak już „ktoś” pomalował to Słowacy , a czy też uzupełnili brakujące elementy konstrukcji ?
    Nic nie uzupełnili.

Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Orientuje się ktoś czy z Barwinka leśna droga zakładowa prowadzi do Wilszni? Na mojej mapie Compassu z 2013 roku widać, że kończy się ta droga na przełęczy za Zimnym Wierchem. Wczoraj po solidnym podjeździe dojechałem rowerem niby na koniec tej drogi a tu się okazało, że prowadzi dalej, w dół w dolinę Moczarnika. Było późno i miałem już trochę kilometrów w nogach, bo byłem na Słowacji, więc wróciłem do Barwinka.
    Na Google Maps i Open Street Map nie ma zaznaczonej drogi do Wilszni, na Google Earth widać przecinkę, która idzie dalej niż jest to zaznaczone na mapach, ale nie dochodzi do Wilszni.

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Naszło mnie na taki już prawdziwie wiosenny wypad i tym razem postanowiłem odwiedzić beskid ,jeszcze nie całkiem zielony ale już niebawem. Padło na doliny z takim trochę wyższym końcowym akcentem.Pierwsza nieistniejąca miejscowość na mojej trasie leżała przy końcowym odcinku potoku Moszczaniec i w dolinie Wisłoka , druga w dolinie bezimiennego potoku a trzecia w kotlinie potoku Rika , całość zakonczyłem na przyzwoitej wyskości a mianowicie na jednej ze sławniejszych gór w tej częsci beskidu.DSCF1966.jpgDSCF1972.jpgDSCF1990.jpgDSCF2002.jpgDSCF2037.jpgDSCF2026.jpgDSCF2055.jpgDSCF2065.jpgDSCF2071.jpgDSCF2086.jpg

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Oczywiście wszyscy znają Jaśliska ale tak dla przypomnienia kilka zdjęc z już majowego wypadu , czyli kapliczkowym szlakiem po Jaśliskach i okolicy.DSCF0005.jpgDSCF0002.jpgDSCF0006.jpgDSCF0022.jpgDSCF0028.jpgDSCF0030.jpgDSCF0042.jpgDSCF0046.jpgDSCF0057.jpgDSCF0071.jpg

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez slawek71 Zobacz posta
    kapliczkowym szlakiem po Jaśliskach i okolicy.DSCF0071.jpg
    Sławek dobrze to zrobiłeś .Kapliczka jak wyżej na zdjęciu, jest w tym samym stylu co na przełęczy Szklarskiej.Kapliczki w tamtych czasach stawiane przy traktach ,szlakach , drogach , były "drogowskazami"...te były przy Trakcie Węgierskim.Wrogowie nie niszczyli kapliczek, bo sami z nich korzystali jako "drogowskazy"
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 05-05-2015 o 18:13
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Kilka zdjęć z niedawnej beskidzkiej wycieczki , trasa podobna do tej z przed kilku miesięcy ekipy Wojtka Pysza , tyle że pora roku trochę inna a tego dnia nawet upalna , dobrze że było trochę lasu. Start z Rzepedzi pózniej Rzepedka następnie zejście do doliny Przybyszowa . Z Przybyszowa przez Kamień na Wahalowski i przez Jawornik powrót do Rzepedzi czyli widokowo , spokojnie i przyjemnie.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Letni Niski czyli kilka zdjęć z niedawnego rodzinnego wyjazdu w okolice Wysowej.Niby siedzieliśmy tam tydzień ale to wszystko mało , chętnie bym się tam zasiedział troszkę dłużej ale wiadomo praca i takie tam a Beskid to piękna kraina ,żal było wracać.Na Jaworzynie K. zauważyłem w zeszycie wpis z czerwca Klubu Rzeszowskiego także pozdrawiam serdecznie wielbicieli(wielbiciela) Jaworzyny i Beskidu !

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

W załączeniu do mojego ostatniego postu może jeszcze kilka słów i zdjęć. Plan był taki coby jak najwięcej pooglądać cerkwi i trochę pospacerować po okolicy no i jednak też poleniuchować bo to wyjazd z dziećmi. Najwięcej było objazdowych wycieczek po okolicy , okazało się że w małopolsce w okresie od maja do końca września jest taki program "Otwarty szlak architektury drewnianej". W ramach tego programy od czwartku do niedzieli w godz. 9-18 można zwiedzać cerkwie i kościoły z listy także w środku. Dyżuruje osoba która przeważnie opowie trochę o historii danej świątyni , czasami jest to osoba duchowna czasami zawodowy przewodnik a czasami mieszkaniec który mieszka obok , ogólnie świetna inicjatywa , wiekszosć cerkwi jest w dobrym stanie także jest co oglądać.Kaplice na górze Jawor o której pisał Długi też odwiedziłem i miejsce szańca konfederatów obok też , z łąki przy granicy nad górą Jawor kapitalne widoki na Lackową i Busov , tak nam się spodobało że wylegiwaliśmy się tam dwa razy.Ale coby nie było że tylko leniuchowanie to piesze wędrówki no może spacery też były: z Bielicznej od cerkiewki przez piękną łąke na Lackową , z Regietowa na Rotunde i na Jaworzyne K. także ruchu trochę było. Z górek to zwłaszcza Jaworzyna przypadła mi do gustu z racji fajnych widoczków ( do wpisu w zeszycie nikt nie chce się przyznać). Cerkwi nie będę wymieniał bo każda jest ładna , w każdej jest coś interesującego.Wysowa też fajna bo dosyć spokojna w przeciwieństwie do Krynicy gdzie jak w ulu. Ogólnie jestem z wyjazdu zadowolony choć zawsze coś tam jeszcze jest do zobaczenia ale będzie powód żeby się tam wybrać kolejny raz.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)