może kruszczyk błotny albo jakiś stoplamek? Większość storczyków pachnie. Niektórzy twierdzą, że taka kukułka (stoplamek) ma woń kobiecego ciała![]()
może kruszczyk błotny albo jakiś stoplamek? Większość storczyków pachnie. Niektórzy twierdzą, że taka kukułka (stoplamek) ma woń kobiecego ciała![]()
Ostatnio edytowane przez marcins ; 11-02-2010 o 23:19
Marcin
Polska nazwa wspomnianej rosliny to firletka śnieżna.
Marcin
Dziękuję bardzo![]()
A o storczykach.
Staram się (chociaż nie wiem czy mi się to uda z powodu pracy) wyjechać we Wschodnie Karpaty na cały tydzień, kiedy to wypada Boże Ciało, czyli 29 maja - 9 czerwca.
Ciekawe czy w tym okresie można już liczyć na storczyki..
Planuję być raczej w niższych górach (okolice Bysterca, Dziembroni itd.).
W zeszłym roku mi się nie udało, może teraz się uda.
B.
Wcześnie trochę, ale pierwsze gatunki już powinny kwitnąć - stoplamek szerokolistny, storczyk męski
Marcin
Jeszcze dwa słówka o firletce śnieżnej. Wprawdzie nie rośnie w Beskidach Wschodnich, ale po sąsiedzku. Uznawana jest za endemit Gór Rodniańskich i jeden z florystycznych symboli tych gór.
Marcin
Pełnia sezonu dla miłośników botanizowania, więc najwyższy czas odświeżyć florystyczny wątek wschodniokarpacki. W Beskidach Wschodnich mamy kilka gatunków roślin z rodziny złożonych o żółtych kwiatostanach z długimi języczkowatymi kwiatami brzeżnymi. Spośród trzech gatunków omiegów nad potokami i na wilgotnych skałach w Czarnohorze i na Świdowcu możemy spotkać omiega karpackiego Doronicum carpaticum. Rośnie w Karpatach Wschodnich i Południowych oraz w górach Półwyspu Bałkańskiego. Na Ukrainie rośnie jeszcze w Górach Marmaroskich i w Czywczynach. W Rumunii trafia się we wszystkich wyższych pasmach górskich. Generalnie gatunek występuje w piętrze subalpejskim i halnym, ale trafia się czasem niżej - potokami schodzi do regla górnego, dodatkowo może rosnąć również na niżej położonych wilgotnych skałach. Na połoninach Czarnohory kwitnie w czerwcu i lipcu. Natomiast w górach Rumunii widziałem kwitnące okazy już w połowie maja.
1-3. Omiegi karpackie nad potokiem wypływającym z jeziora Brebenieskuł w Czarnohorze (lipiec 2004).
4-5. Omieg karpacki z Gór Rodniańskich (maj 2009).
6. Zbliżenie na młody kwiatostan omiega karpackiego rosnącego na wapiennych skałach w Masywie Rarău - Giumalău (maj 2009).
Marcin
Marcinie , ja jako największy laik na forum w dziedzinie botanizowania , zostaje pomalutku "wciągany" (i dobrze) przez Twoje interesujące opisy, na razie tylko fotografuje, nie wiem co, ale fotografuję.
Dzięki , człowiek całe życie powinien się uczyć.
W załączeniu fot., chyba storczyk u podnóża Borżawy.
PS.Obiecuje ,że ja Ci coś w zamian też przekażę, np. z drgań , hydromechaniki , budowy maszyn ,a może z metalurgii![]()
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Już od kilku osób to słyszałem :
Trzeba będzie was pomierzyć (znaczy się laików) i wówczas okaże się kto jest największy.ja jako największy laik na forum w dziedzinie botanizowania
A storczyk Ci się udał i ile radochy jak się go znajdzie.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki