Najpierw odpowiem na Twój drugi post Basiu.
1. Senecio carniolicus starzec kraiński - rośnie w Karpatach i Wschodnich Alpach (w zachodnich rosnie bardzo podobny S. incanus - czasem S. carniolicus jest uznawany za jego podgatunek). W Polsce rośnie w Tatrach w piętrze turniowym w murawach na granicie oraz w szczelinach skalnych. Zapewne w Górach Rodniańskich rośnie również na kwaśnych skałach wulkanicznych. W Beskidach Wschodnich go nie spotkałem. Być może rośnie w najwyższych partiach Czarnohory. Poza zółtym kolorem kwiatów w niczym nie przypomina dziurawców.
2. Campanula alpina dzwonek alpejski - rośnie w górach Europy. W Beskidach Wschodnich częsty w Czarnohorze, w najwyższych partiach Świdowca. rosnie również w Górach Marmaroskich i w Czywczynach. W Polsce tylko w Tatrach. Przywiązany jest do podłoża ubogiego w węglan wapnia. Widać go również na moim zdjęciu z różanecznikami - pytała o to Lucyna.
3. Telekia speciosa smotrawa okazała - rozpowszechniona w Karpatach Wschodnich. Rośnie głównie nad potokami, w olszynkach oraz bardzo często jest pozostałością po dawnych ogródkach - zwłaszcza w Bieszczadach. Naturalność występowania jej w Bieszczadach Zachodnich jest czasem podważana. Sa tu zarówno stanowiska o wyraźnie antropogenicznym pochodzeniu jak i naturalne w olszynkach nadpotokowych.
4. Na zdjęciu jest Gentiana asclepiadea goryczka trojeściowa i Carlina acaulis dziewięćsił bezłodygowy. Postać dziewięćsiła z łodygą długości 5-20cm uznawana jest za formę elongata (kiedyś uznawana za inny gatunek dziewięćsiła C. cirsioides). Zarówno w polskich, słowackich jak i ukraińskich Karpatach widywałem obydwie formy czy też odmiany.
Natomiast jeśli chodzi o roślinę z pierwszego postu Basi to obstawiałbym, że jest to jakiś gatunek lepnicy (rodzina goździkowate). Nigdy go nie widziałem. Może masz jakieś inne ujęcia lub informacje kiedy, gdzie i w jakim zbiorowisku roślinnym ją spotkałaś?

Odpowiedz z cytatem