Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Stonka?

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie Re: Stonka?

Eh - co się dzieje?

Tak bardzo Wam zależy na ochronie środowiska?

Dlaczego tylko Bieszczady?

Stonka?

Skuteczność działania?

itd

itd....

a może po prostu przeszkadza Wam inność? (a to już nietolerancja)

a może po prostu przeszkadza Wam, że to nie Wy nadajecie ton życiu?

a może po prostu przeszkadza Wam, że inni nie uznają Waszego prawa do spokoju? a Wy to czynicie? (a to już egoizm)

a może tak naprawdę to nie chcecie niczego się nauczyć?

czego tak naprawdę chcecie? - własnych zasad, praw ponad innymi?

po co pytacie więc innych, skoro i tak ich nie słuchacie!!!

Już to mówiłem na tym forum - paskudną rzeczą jest brać i nie dawać w zamian nic od siebie.

Nie zamierzam nikogo prowokować (zresztą na takowe nie odpowiadam - no nie Panowie Stały Bywalec i T.B.?)

Ale po co i jaki sens ma taka forma forum? Szukacie potwierdzenia "maluczkości"? Potrzeba Wam adoracji? A może lubicie się pochwalić?

Nie odpowiadajcie na to - sami zastanówcie się, każdy dla siebie.
    Ja bynajmniej odpowiedziałem sobie na te pytania i inne.

Czego i Wam życzę

Pozdrawiam Was wszystkich

Bieszczadnik Awatar T.B.
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    wiadomo - z Pyrlandii !

Domyślnie Re: Tak, stonka.

Raczej wyciąłem - samą "definicję". Całą wypowiedź każdy może przeczytać, gdyż podałem autora, datę i godzinę.

W każdym razie: jaki by to nie był zabieg, nie jest to nic osobistego przeciw Tobie. To tylko głos w dyskusji, podparty cytatem.

Pozdrawiam
    T.B.

Bieszczadnik Awatar T.B.
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    wiadomo - z Pyrlandii !

Michał odpowiada: "... na takowe nie odpowiadam ...".
    No - jak na taką małą prowokację, to dość długo ją rozpamiętujesz ))
    (Prowokować i nie sprowokować, to p... takie p...rowokowanie!)

A w kwestii zasadniczej:
    pewien facet, którego wielu (w tym ja) nie lubiło, odgryzał się czasem słowami "nie buduj swojej wielkości na czyjejś małości".
    I jest to jedyna kwestia, w której (z bólem serca) przyznaję mu rację.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Bicie się w cudze piersi najlepij nam wychodzi. Co?

Miłej nocy

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Skąd u Panów te rozważania filozoficzno - socjologiczne, doszukiwanie się jakiegoś szowinizmu, nagonki na innych tylko dlatego, że są inni i że jest ich dużo (za dużo). Znajdźcie mój post, w którym coś podobnego napisałem !?
    Stonka, jak lapidarnie dziś (przepraszam, wczoraj) wyraziłem, to śmieciuchy i hałaśniki, zakłócające urok Bieszczad. Ich efekty to plastikowe butelki i puszki po napojach na szlakach. To ordynarne napisy na przystankach PKS. To wyrzucane w krzaki zużyte podpaski (jedną taką znalazł śp. jamnik Bąbel i trzeba było mu ją siłą odbierać). To wreszcie ekskrementy walone na środku leśnej ścieżki, jakby nie można było odejść kilkanaście metrów w bok. W sytuacji "awaryjnej" oczywiście.
    To także zachowania ludzi, którzy nie potrafią wypić bez dostania małpiego rozumu. Ktoś już pisał na Forum o "rozwrzeszczanych punkach w Wetlinie". "W Polsce jest pięknie i laurowo, bo k... tu co drugie słowo" (Sztaudynger). Przyjeżdżają tacy w Bieszczady jak psy (przepraszam psy) spuszczone z łańcucha. Stanowią letni "koloryt" wielu miejscowości bieszczadzkich.
    Jak się komuś taka stonka podoba, to ja już pozostawiam to bez komentarza. Aby nie urazić.
    Dobranoc
    SB
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Domyślnie Re: Stonka:(

Dodam jeszcze: zrywanie tabliczek informacyjnych, odrywanie lub odwracanie kierunku strzałek na szlakach. Co już nie jest tylko wandalizmem - to już szczyt głupoty!

as
    asiczka:mrgreen:
    okaz pod ochroną

Domyślnie Re: Stonka:(

No tak... ale po co tu o tym piszemy? Przeciez stonka tego nie czyta. Oby to forum i ten wortal omijała szerokim łukiem... bo stonka ma też odmianę internetową.

Moja najkrótsza definicja stonka = szkodnik.

Wiec Michale, chyba nie zrozumiałeś o czym piszemy. Ale jak widzisz w stosunku do Ciebie wykazujemy się daleko idącą tolerancją. Czytałam tę Twoją wypowiedź i nie rozumiem jej sensu. Przecież ani się nie przyłączę do grupy, która wyrywa kierunkowskazy, ani też nie będę ich "nawracała". Tu tylko ze smutkiem i zadumą stwierdziliśmy, że takie zjawisko szkodzi "klimatowi" Bieszczadów. To wszystko.
    asiczka:mrgreen:
    okaz pod ochroną

Nie chodzi o Twój stosunek do tego zagadnienia, bo jest całkiem do rzeczy, ale o zagadnienie samo w sobie. To nie moja wina, że stało się epitetem, ktorym obrzuca się każdego, kto się nie podoba "prawdziwemu turyście". Słowo to stalo sie tak popularne, że będąc w górach (jakichkolwiek) słyszy sie go na każdym kroku. Często jednak śmiech mnie ogarnia, gdy przyjrze się blizej takiej anty-stonce, bo różnicy zasadniczej nie widzę. Zapewniam, że gdyby wszyscy postrzegali "stonke" podobnie jak Ty, nie widziałbym w ogóle problemu. Chyba jednak sam Wiesz, że tak nie jest. I prawdopodobnie, to mnie najbardziej drażni. Nie zdziw się zbytnio, jesli 14-go września po południu w Dwerniku, ktoś będzie przechodził koło knajpy i powie: kurde, ale stonka obsiadła lokal, nigdzie już spokoju nie ma... I co, łyso Wam będzie, czy będziecie sie tłumaczyc? :) Gdyby to słowo dotyczyło w praktyce, tego o czym piszesz (piszecie) - pierwszy zmieniam sobie nicka na anty-stonka.

>Jak się komuś taka stonka podoba, to ja już pozostawiam to bez >komentarza.

Kto nie jest z nami, ten jest przeciwko nam???
    Jeszcze raz powtarzam: to nie chodzi o taką stonkę.
    Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Piotrze Sz., o taką stonkę chodzi !

Piotrze Sz. !
    A co Ty mnie przekonujesz, o jaką "stonkę" chodzi, skoro to ja ją określiłem (jeszcze w maju). Teraz tylko powtórzyłem i uściśliłem definicję. Omijasz tę definicję i polemizujesz z jakimiś poglądami nigdy przeze mnie nie wyartykułowanymi. A przecież już na samym początku dyskusji na ten temat zadałeś pytanie, (cyt.):
    "Ano, tak ostatnio słucham, o stonce "osiadłej", potem o "wędrujacej" i tak sobie myślę, że może szanowni forumowicze może przyblizyli by mi nieco temat.",
    i ptrzymałeś odpowiedź:"śmieciuchy i hałaśniki, najczęściej buszujące stadnie". Odpowiedź ironiczna, zwięzła, ale chyba zrozumiała.
    Zgadza się, funkcjonuje też szersze pojęcie "stonki", lecz ja w naszej dyskusji zawęziłem ten termin do takich mniejszych i większych wandali, licznych profanów Bieszczad.
    Wygląda to tak, jakbym ja zachwalał np. władze Gminy Lutowiska, a Ty byś ze mną polemizował - krytykując Gminę Czarna. A Michał krzyczał, że obaj nie mamy racji i tokował o Gminie Cisna.
    A co do Kongresu dn. 14. września, to informuję, że wywiesimy spory afisz z jego logo, więc ew. przechodzień prędzej rozdziawi usta z podziwu, niż nazwie nas stonką. A miejsce dla niego w lokalu na pewno się znajdzie, nie spotka go z naszej strony żadna zaczepka, ani nie usłyszy przekleństw.
    A może się jednak "wyrobisz" w czasie i weźmiesz udział w Kongresie ? Miałbyś wspaniały materiał na swoją stronę internetową. A i my byśmy skorzystali (zdjęcia !).
    A zapowiadają się bardzo burzliwe obrady Kongresu. Michale, jak tam praca nad Twoim referatem ? Ja już tu ćwiczę czas jego trwania (dwa kufle piwa) i za każdym razem wychodzi mi inny wynik.
    Pozdrawiam
    Stały Bywalec
    Ps. Już się boję podpisywać skrótem, bo jeszcze Szanowni Antagoniści celowo opacznie go zrozumieją.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Domyślnie Re: Piotrze Sz., o taką stonkę chodzi !

Tak, sam ja okresliłeś :(
    Jeżeli już mamy bawić sie w cytaty, to pozwolę sobie również zacytowac - Ciebie:

"Ale, psiakrew, nie sami. Sporo stonki, chociaż na pewno mniej niż na połoninach. Czas refleksji i zadumy na zachowanym cmentarzyku w Beniowej. Napisy oczywiście tylko cyrylicą. I dalej wpieriod. W schronisku nad Negrylowem krótki odpoczynek. Ostatni odcinek do grobu F.i K. Stroińskich (cmentarz w Siankach) dość błotnisty, stonka rozrobiła glinę na błoto."

Własciwie powinienem pozostawic to bez komentarza. Nie pisz mi tylko, że darli się i smiecili na Twoich oczach i po tym zakwalifikowałeś ich do stonki.
    Błoto na drodze i to juz powód, żeby stwierdzić, że zrobila to "stonka"? Przepraszam, a Wy (nie-stonki) to poruszacie się na poduszkowcach, 15cm nad ziemią?

Szkoda, że Twoja definicja nie przybrała innej nazwy, bo o to mi głównie chodzi. Jeżeli potepiasz wandali i śmieciuchów to potepiaj ich po imieniu. Po co podciagać to pod szerokie (jak sam przyznałeś) pojęcie. Zdajesz sobie chyba sprawę, że Ty i ja, i inni, także w tym szerokiem ujęciu jestesmy postrzegani jako "stonka"?

Co do spotkania, to żałuję, ale nie będę mógł przyjechac. Może gdyby było trochę wczesniej. istnieje pewne prawdopodobieństwo, że pojawię się w Bieszczadach około 3 wrzesnia, jednak nie na dłużej niz tydzień.
    Co do relacji, jeśli takowa pojawi się na tym forum (ze zdjęciami lub bez) i autornie będzie miał nic przeciwko temu, bardzo chętnie zamieszczę ją na swojej stronie w celu wiekszego rozpropagowania idei tego spotkania.
    Pozdrawiam
    Piotr

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)