Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 209

Wątek: Bieszczadzki obciach

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Domyślnie Odp: Bieszczadzki obciach

Cytat Zamieszczone przez dorota z krakowa Zobacz posta
    Oczywiście że posiadać je musi.

Do drapania imienia na drzewie...

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Pomiędzy Andami a Bieszczadami

Nie mialo to miejsca w Bieszczadach ale mysle, ze warte wspomnienia i prosze o uwagi.
    Gorce 2007 albo 2008, szlak na Gorc od strony Szczawy. Ide pod gore i od samego poczatku zbieram smieci. Wkrotce brakuje mi miejsca a napotykam na cala gore butelek i puszek, tuz przy szlaku. Kilkaset metrow dalej napotykam grupe 12-14 przodownikow gorskich podazajacych akurat w przeciwnym kierunku. Beda przechodzic obok wiec informuje o tym co widzialem i pytam sie co moga w tej sprawie zrobic. Ku mojemu zaskoczeniu zamiast spodziewanej deklaracji, ze "wezniemy ile damy rade a potem poruszymy odpowiednie kregi", informuja mnie, ze to nie ich dzialka i mam zareportowac do dyrekcji PN. Czy to tez sie podciaga pod obciach, choc nie-bieszczadzki?

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2004
    Rodem z
    tarnobrzeg

Kwiecień 2008r. Dokładnie połowa kwietnia, jeszcze nie wiosna, a już nie zima,liczymy turystów na szlaku- z naszą trójką wyszło 8. Siedzę na przełęczy pod Tarnicą, zimno i wieje okrutnie, piję gorącą herbatę, nagle idzie 9 zapaleniec, ma w ręku coś a la kij, ubrany w koszulkę i kurtkę fruwajkę,spodnie dresowe - dla mnie to raczej wyglądało na piżamy, potyka się o własne nogi, więc "piżamy" brudne po pas. Pyta się mnie jak daleko na szczyt i prosi o łyk wody - cały jego ekwipunek to kij. Rozmawiam z nich chwilę,okazuje się że o 5 rano wsiadł w samochód, przyjechał z Chełma - pyta czy wiem gdzie to jest? - ma życiowe postanowienie i mówi - POWIEDZIAŁAM SOBIE ŻE JAK WEJDĘ NA TARNAWĘ TO MI SIĘ GO UDA ZREALIZOWAĆ. .
    Po czym biegnie na TARNAWĘ, zalicza kolejny upadek, ale wchodzi.
    Spotykamy go pod sklepem w Ustrzykach Górnych, wsiada do auta i mówi - UDA SIĘ BO WSZEDŁEM NA TĄ GÓRĘ - chyba już mu było glupio, bo nazwa Tarnica może mu się nie podobała?I jedzie do Chełma.
    Więc powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez mAAtylda ; 06-09-2009 o 15:07
    mAAtylda

Kilka lat temu wchodzilem na Wetlińską końską drogą. W pewnym miejscu trafiło się kilka omszałych drzew. Siadłem, żeby sie zastanowić: jak im pstryknąć fotkę ?.
    Po kilku minutach zauważyłem nadciągającą z dołu parę. Dziewczyna i chłopak. Z daleka było widać, że chłopak kroczy raczej niewyraźnie, ona musi go podtrzymywać. Mało brakowało poleciałby do tyłu. Wyglądało na to, że zasłabł. Podniosłem się, aby zapytać czy mogę jakoś pomóc.
    A wtedy turysta wyciągnął z kieszeni kurtki rozpoczętą butelkę Bolsa, otarł szyjkę rękawem i usilnie prosił abym "se łyknął".
    Był przekonany, że to ja zasłabłem ...
    Odmówiłem, czym był bardzo zdziwiony i chyba urażony, bo przeciez "chciał dobrze".
    Oczywiście poszli dalej. Później już na górze spał na ławce pod ścianą Chatki.
    Ciekawe jak wygladało zejście ?

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Chciałem sobie poczytać o Otrycie i trafiłem na link do Wrzuty, gdzie ktoś umieścił KSU - Moje Bieszczady. W komentarzach jakaś osoba pofatygowała się o umieszczenie tekstu. Tutaj sprawy sedno: tekst pisany ze słuchu, zresztą zobaczcie sami :

Góry aż do nieba
    I zieleni krzyk
    Polna droga pośród kwiatów
    Złamany krzyż
    Strumień skryty w mroku
    I zdziczały sad
    Stara cerkiew pod modrzewiem
    Pęknięty dzwon
    Zarośnięty cmentarz
    Na nim dzikie bzy
    Ile łez i ile krzywdy ile ludzkiej krwi
    Księżyc nad okrytem
    Niebo pełne gwiazd
    Tańczą szare popielice
    Sad usypia nas

REF
    To właśnie są
    To właśnie moje Bieszczady
    [bis]

Zarośnięte olchą pola dawnych wsi
    Kto je orał kto je zasiał
    Nie pamięta nikt
    Skrzypią martwe świerki
    To drewniany płacz
    Świat się kończy w Sokolikach
    Dalej tylko las
    Druty na granicy
    Dzielą nacje dwie
    Dzieli ściana nienawiści
    Przeraża mnie
    Sam jest taki płytki
    W dziebeniowej grze !!!!
    Dzieli ludzi
    Dzieli myśli
    Straszny jego gniew

REF
    To właśnie są
    To właśnie moje Bieszczady
    [bis]

wykrzykniki i pogrubienia ode mnie :)

Bieszczadnik Awatar agnieszkaruda
    Na forum od
    01.2008
    Rodem z
    Kampinos

O to ja tego tez nie rozumiem skoro ktoś miał miejsce żeby przytargać ze sobą czystego Pampersa to tez miał miejsce żeby zabrać go ze sobą.
    A może z jakiegoś samolotu wypadł tylko czemu spadł w Górach ?????

Bieszczadnik Awatar konik
    Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    blisko gór

A wiesz Agnieszka, że jak go zobaczyłem, to pomyślałem o Tobie? Bo tak jakoś zakodowałem, że Ty nie możesz przejść koło śmieci obojętnie i wychodząc z jedną własną puszką wracach z czterema cudzymi, tudzież z papierkami po czekoladach itp. Więc jak to zobaczyłem pomyślałem: oooo, tego to nawet Agnieszka by nie wzięła

Bieszczadnik Awatar maciejka
    Na forum od
    07.2009

Cytat Zamieszczone przez agnieszkaruda Zobacz posta
    O to ja tego tez nie rozumiem skoro ktoś miał miejsce żeby przytargać ze sobą czystego Pampersa to tez miał miejsce żeby zabrać go ze sobą.
    A może z jakiegoś samolotu wypadł tylko czemu spadł w Górach ?????
    Jaki tam samolot? przecież każdy wie, że wszystkiemu winne są bociany, no i też muszą nadążyć za "rozwojem cywilizacji" (a ten czystego dzieciaczka musiał dostarczyć ).

Bieszczadnik Awatar agnieszkaruda
    Na forum od
    01.2008
    Rodem z
    Kampinos

I co do tego się nie pomyliłeś Koniku, do podnoszenia lub usuwania takich rzeczy trzeba mieć specjalne uprawnienia i szkolenie, ja posiadam tylko kurs ratownictwa medycznego.... skażeniami biologicznymi się nie zajmuje nie stać mnie na sprzęt.

Bieszczadnik Awatar konik
    Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    blisko gór

Cytat Zamieszczone przez agnieszkaruda Zobacz posta
    I co do tego się nie pomyliłeś Koniku, do podnoszenia lub usuwania takich rzeczy trzeba mieć specjalne uprawnienia i szkolenie, ja posiadam tylko kurs ratownictwa medycznego.... skażeniami biologicznymi się nie zajmuje nie stać mnie na sprzęt.
    I dlatego nawet nie próbowałem podnieść, bo sprawa ta mi dziwnie śmierdziała Być może jakiś bhp-owiec rzucił przynętę i siedział w krzakach by mandacik za brak uprawnień wlepić. Tak więc rozglądnowszy się dyskretnie naokoło szerokim łukiem na paluszkach ominąłem i pomyślałem: a co na to Agnieszka? No, teraz wiem że Agnieszka to w tym przypadku też za mało, tu jakieś służby specjalne powinny wkroczyć

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)