Nie wiem, czy to jest obciach? Moim skromnym zdaniem tak, ale może ktoś mnie przekona, że tak jest dobrze?
Nie wiem, czy to jest obciach? Moim skromnym zdaniem tak, ale może ktoś mnie przekona, że tak jest dobrze?
Ostatnio edytowane przez bertrand236 ; 12-12-2009 o 13:16
bertrand236
Hehe, no ja właśnie zawsze zjeżdżam bez niczego;-)
Z 5 Stawów w styczniu zjazd zajął mi może z 5 minut?ale było fajnie
z Babiej też zjeżdżałam na pupie "gołej"
I to jest fajne w zimie właśnie!tylko pupa mokra potem, ale kto by się przejmował...
Na karimacie obawiam się, że by było za szybko, a tak mam pełną kontrolę nad ślizgiem
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Szekspir czy Shakespeare oto jest pytanie:)?
A tak poważnie to z tego co pamiętam obie formy są poprawne.
Obciach zaczyna się w momencie, gdy każdy z sąsiadów ma tabliczkę z inną formą.
Na przedwojennych tabliczkach była chyba forma z Twojego zdjęcia Bertrandzie.
Pozdrawiam serdecznie, Kamil
------------------------
http://www.openbsd.org
Na szybko znalezione dwa autorytety twierdzą, że Szopen jest OK
Prof. Aleksandra Cieślikowa, Instytut Języka Polskiego PAN: - Obydwie formy [Chopin i Szopen] są jak najbardziej poprawne, ale mnie osobiście bardziej podoba się ta spolszczona. Podkreśla nasz bliski stosunek do danej osoby.
(za www.gazeta.pl)
Dr hab. Mirosław Bańko, profesor Wydziału Polonistyki UW: - Jeśli na tej samej ulicy jest napisane raz Chopin, raz Szopen, to niezbyt dobrze to świadczy o gospodarzach miasta. Mimo że, oczywiście, obie te formy są poprawne. To samo dotyczy Szekspira, Woltera, Waszyngtona i wielu innych znanych ludzi, których nazwiska mogą być pisane po polsku, inaczej niż w oryginale. Ale nie ma reguły, która by kazała polszczyć wszystkie znane nazwiska ani inne obce nazwy własne.
(za www.pwn.pl)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)