Kontrowersje. Ok. Znamy temat z forum i kilku zdjęć oraz pobieżnych opowiadań kilku osób.
Robimy trochę zamiesznia a sprawa jest prosta i nie dotyczy tylko Krainy Wilka.
Tak naprawdę nie wiemy co , kto i jak... Oskarżanie więc tylko jednej firmy jest trochę nie na miejscu, bo nie znamy całej prawdy, co najwyżej możemy domniemywać, podejrzewać, itd.
Nie możemy podkopywać renomy jednej firmy, tam też ktos pracuje, zarabia na życie...
To temat szerszy. Co prawda zdjęcia śmieszne i duzo mówiące, ale to tylko zdjęcia.
Jezeli jest prawdą to co podejrzewamy to należy to z całą siłą potępić, ale nie zapominajmy przy tym,że quady to zmora całego regionu i papraja się tym już wszyscy.
Nalezy raczej uświadamiac i ujawniac na gorącym uczynku tego typ[u przypadki. Odwazni jestesmy jak widac tylko na forum (mówię równiez o sobie) a w praktyce - w realnych warunkach boimy się naraziź, wystawić głowę z "okopów".
Zgadza się - miałem konflikt z Lucyną, ale nie osądzam jej bo wiem,że zalezy jej na ochronie przyrody. Doświadczyłem tego w pracy z nią, bo mielismy okazje troche popracowac razem, nie udało się - trudno. Czy była hipokrytką. Nie, nie była. Od początku współpracy mówiła nam,że współpracuje z firmami, których "profil" może kłasc cień na działalność naszego niedoszłego Stowa. na rzecz Turnickiego PN. Próbowała połączyć komercję i zarabianie na zycie ze skuteczną ochroną przyrody. To zadanie trudne i byłbym wielkim hipokrytą gdybym poddał krytyce ekoturystykę, agroturystykę, itd - które sa pewna szansą dla osób mieszkających na obszarach chronionych. Coś za coś. Jeżeli odbieramy pracę w lesie w ramach ograniczenia uzytkowania tego lasu ze względu na nowy rezim ochronny to dajmy coś w zamian. Nalezy wybrać - wielkie inwestycje, przemysł drzewny, nowe tartaki, wyciągi, stokówki, itd czy mniej inwazyjne sposoby zarobkowania. To dylemat, duzy dylemat.
I myli się ten kto zna prostą odpowiedź, bo jej nie ma.
Z pewnościa jednak quady na połoninie to szokujący widok. Za takie wyczyny powinny być nakładane słone kary, podobnie za jazde po terenach leśnych. Dlatego recepta jest lepsze egzekwowanie przepisów i jakiś kompromis.

Odpowiedz z cytatem