Dla mnie to i tak są sprawy mniej ekstremalne. U mnie było mocniej, ale na warszawskiej Pradze nie dało się inaczej. „Pytanie za 100 punktów brzmi: Jak udało się nam przeżyć??? A przede wszystkim: Jak mogliśmy rozwijać naszą osobowość???” Odpowiem…. mi i jeszcze kilku ludkom się udało, ale gdy odwiedzam stare śmieci, to widzę jak sporej grupie niestety nie! Trawią ich stare ludzkie „słabości” i wykształcone na Pradze „umiejętności” . Dla kilku, w różnym wieku i okolicznościach, już ten świat przestał istnieć i powiem… dla nich tak lepiej.
Świat jest nadal ten sam, tylko… trochę technika poszła do przodu, żarcie ludziom rozpycha d..y, jest większa presja na kasę, bo człowiek widzi co za nią może kupić, wyścig szczurów napędza wyniki, rodzice mają brak czasu na wychowanie dzieci i później mają problemy… można wymieniać.
Świat jest nadal ten sam, tylko teraz człowiek… pracuje więcej, wie więcej, wie szybciej i jest zmanipulowany przez media, bo czyta i ogląda głupoty.
Zagrożenia były kiedyś i są teraz, czasami te same, czasami podobne a czasami nowe. Teraz przynajmniej mamy o nich wiedzę, która kiedyś była albo blokowana albo niewyjaśniona.
Tekst wywołuje nostalgię i dobrze! Tamte czasy miały inne uwarunkowania, inne prawo, inną wolność i inną „niby” młodzież.
Od pokoleń starzyki nawalają na młodzież i od lat z rozrzewnieniem wspominają swoje czasy… dobre czasy! Warto z nimi o tym pogadać i każdemu się łezka zakręci, i każdy z nich może w podobnym tonie napisać nostalgiczny tekst. Obecne dzieciaki też tak powspominają za lat kilka… może(!) bez ran na kolanach, może bez Playstations, ale też pełen niebezpieczeństw. Oby miały zawsze nostalgię za czasem przeszłym, bo to by znaczyło ich fajne dzieciństwo.
Jednak wolę dzisiejsze czasy niż te kiedyś. Mój syn zazdrości mi okresu Deep Purple, Led Zeppelin, Breakout, autobusów „ogórków”, walki z ZOMO… ja jednak chyba mu więcej zazdroszczę. :)
„Jak, do cholery, udało się wam przeżyć???!!!”…
…Wicher wieje,
wicher słabe drzewa łamie, hej,
wicher wieje,
wicher silne drzewa głaszcze, hej.
Najważniejsze to być silnym,
wicher silne drzewa głaszcze, hej…
… to aktualne będzie w każdym okresie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ps. Browar, można było kiedyś zamówić „awizo” - rozmowę z przywołaniem na pocztę.

Odpowiedz z cytatem
Zakładki