Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: odwodnienie organizmu zima

Mieszany widok

diabel-1410
    Guest

Domyślnie odwodnienie organizmu zima

Chcialbym zapoznac sie z waszymi sposobami na odwodnienie organizmu podczas zimowych wycieczek po górach.Interesuje mnie to poniewaz sam mialem z tym problemy w okresie okolosylwestrowym,tzn-kawa sie skonczyla,a woda w plecaku zamarzla.Na pewno bledem bylo wziecie kawy a nie herbaty,bo kawa jak wszyscy wiedza jest moczopedna i tylko zwieksza pragnienie.Czekam na odpowiedzi i porady

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: odwodnienie organizmu zima

zwykle po prostu pije jak mi sie chce pic, a jak nie to nie pije.. ale jakos nigdy nie postrzegalam tego w kategoriach odwodnienia..

zabieram duzo herbaty w termosie.. no i butle z palnikiem , menazka , herbata w torebkach jak sie skonczy herbata w termosie zeby moc stopic sniegu i zrobic sobie nowa.. bo calkiem sobie nie wyobrazam pic w zimie zimna wode!!taka na granicy zamarzniecia...brrrrrrrr, zima to albo goraca herbata(najlepiej z cytryna) albo jakies alkohole o mocy rownej lub wiekszej 40% acz to w nieduzej ilosci i bynajmniej nie w celu nieodwodnienia- no i tego niekoniecznie polecam wszytskim bo niektorym nie sluzy ale spory i dobrze trzymajacy termos to podstawa, bez tego bym sie zima nie ruszyla!!

no chyba ze chodzi o kwestie odwodnienia w wyniku choroby, zatrucia gdy np. ktos ma biegunke... to na taki wypadek mam orsalit w saszetkach do rozpuszczania w wodzie..ale to juz niezaleznie od pory roku..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 25-02-2009 o 17:27
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

diabel-1410
    Guest

zimna woda zdrowia doda.termos mialem duzy a problem wystapil po nastu godzinach marszu polonina w sniegu po pas kiedy musialem sie wycofac. za ciezko bylo

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    zimna woda zdrowia doda.
    a to zazdroszcze! moje gardlo uwaza inaczej :(
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    zimna woda zdrowia doda.termos mialem duzy a problem wystapil po nastu godzinach marszu polonina w sniegu po pas kiedy musialem sie wycofac. za ciezko bylo
    Na tego typu wycieczkę na pewno zabrałabym palnik i menażkę. Waga razem ok 0,5 kg.

Nie zabieram ich latem, ale planując kilkunastogodzinną wyrypę zima - zabrałabym (wystarczy jeden zestaw na 2-3 osoby).

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Zimą na długie i ciężkie trasy bierzemy po 2 butelki 0,5l na głowę i nalewamy do nich rozrobiony ciepłą wodą koncentrat energetyczny. Flaszki chowamy pod kurtkę oraz polar (na początku fajnie grzeje) i dzięki temu, po paru godzinach, płyn pozostaje przyjemnie chłodny, ale nie za zimny. Termos z herbatą oraz piersiówka służą zabiciu smaku tej ohydy w reklamowanych szeroko smakach cytryny, maliny itd. Przez parę lat stwierdziliśmy jednogłośnie zależność – im płyn, batony czy żel energetyczny ma więcej kalorii, tym bardziej zbliża się niestety (po)smakiem do szarego mydła. Jak na górze wieje, sypie i zimno, to jakoś nie bardzo chce się gotować. Ale to już oczywiście kwestia indywidualna.
    JarekBartek

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez JarekBartek Zobacz posta
    Jak na górze wieje, sypie i zimno, to jakoś nie bardzo chce się gotować. Ale to już oczywiście kwestia indywidualna.
    To jasne, ale przyjmuję ze gotować nie będzie się co chwilę ale max 2-3 razy w ciągu dnia (poza tym - termosy, po jednym na każdego). Tyle razy w ciągu dnia da się jednak znaleźć jakieś bardziej zaciszne miejsce, a po ugotowaniu wody uzupełni się również zawartość termosów.

Alkoholu w górach nie używam w ogóle (było już o tym), a szczególnie zimą.

Owszem - po dojściu do ciepłego schroniska, lub nawet po ułożeniu się w śpiworze w namiocie jestem skłonna strzelić sobie banieczkę ;-) ale w górach - zdecydowanie nie.

Znam swój organizm i wiem że alkohol bardzo źle na mnie wpływa.

Pozdrowienia

Basia

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    To jasne, ale przyjmuję ze gotować nie będzie się co chwilę ale max 2-3 razy w ciągu dnia (poza tym - termosy, po jednym na każdego). Tyle razy w ciągu dnia da się jednak znaleźć jakieś bardziej zaciszne miejsce, a po ugotowaniu wody uzupełni się również zawartość termosów.
    a ile radosci z tego gotowania! bo to i pretekst aby zrobic odpoczynek i pobyc troche w zacisznym miejscu i ogrzac lapy przy butli mozna.. a i zupke mozna przy okazji zrobic i spozyc :D

Mam oczywiście zawsze termos ze słodką herbatą w plecaku ale w czasie nawet niezbyt dobrej pogody lubię napić się Pepsi w odpowiedniej temperaturze (dobrze schłodzonej- byleby nie zamarzała).

diabel-1410
    Guest

A co sadzicie o uzyciu wody lekko posolonej.Kiedys dawno temu mialem okazje pic wode z jakiegos uzdrowiska,nazwy nie pomne,byla dosc slona,ale pragnienie gasila znakomicie.Jakich maszynek dziewczyny(mam nadzieje ze nikogo tym okresleniem nie uraze)uzywacie-leniwy ze mnie gosc i poza aparatem nie lubie zbyt wiele dzwigac

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)