a teraz dokładam zdjątka do ostatniego postu.
a teraz dokładam zdjątka do ostatniego postu.
Sprawdzałem później na mapie i wyszło mi że aby wdrapać się ze wsi Wyszka na szczyt Kraszyna (Krasiji) trzeba pokonać ok 600 m przewyższenia, czyli podobnie do tego pomiędzy Wołosatym i Tarnicą.
Gdy podchodziliśmy jeszcze tego nie wiedziałem, tylko tak ciężko to wyjście szło. Najlepiej zwalić na zapadający się śnieg, albo wczorajszy wieczorek.
Gdy zza zalesionego grzbietu zaczęły się wyłaniać ośnieżone szczyty polskich Bieszczadów wszystko nabrało innego wymiaru.
Wymiaru nie mieszczącego się w tym, co można sobie wyobraźić
Przygotowałem zaprędce sklejoną panoramkę.
.
[/IMG]
Ostatnio edytowane przez Henek ; 20-03-2009 o 19:14
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Kusisz Henek, oj kusisz.
Pozdrawiam
bertrand236
nigdy nie zauwazylam ze wyszka ma tak swietna tabliczke :)
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Przyglądam się różnym mapom tego regionu i mam wątpliwości co do położenia Wodospadu Wojewodinskiego. Według Krukara Wodospad Wojwodyn ma też nazwę Szypot i jest umieszczony na jego mapie 7 km na południowy zachód od punktu Vodospad Voyevodin widocznego ma załączonej przeze mnie mapie. Punkt Vodospad Voyevodin jest taki sam jak ВОДОСПАД ВОЄВОДІН wg gpslib.ru.
Na stronie Euroregionalnego Centrum Informacji Turystycznej czytamy
A więc Szypot to co innego niż Wojwodyn?Ulubionymi miejscami relaksu na Zakarpaciu są wodospady górskie: Wojwodyński (największy), Trofaniec (najwyższy), Szypot, Horodyliwski, Skakało, Łypowiecki, Łumszorśki, Mokriański i Czortiw Młyn.
Henek, co o tym sądzisz?
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Szypot znajduje się około 6 kilometrów od centrum Filipowca u podnóża Wielkiego Wierchu w Borżawie.
pozdrowieniazbyszekj
Z tym nazewnictwem to nie tak prosto jest.
Wodospad Wojewodinski rzeczywiście nazywany jest również jako Szipot i leży na terenie rezerwatu przyrody o nazwie Szipot.
Ale ja nie używam tej nazwy aby nie mylić z prawdziwym wodospadem Szypot który jak słusznie Zbyszek napisał leży na końcu wsi Filipowiec w powiecie (rejon) Wołowiec.
I tu się jeszcze bardziej komplikuje sprawa bo rejon Wołowiec to też administracyjnie Zakarpacie.
Wkrótce przedstawię zdjęcia obu wodospadów i wszystko będzie jasne.
Henek, jeżeli mogą być dwa Szypoty, to mogą być dwa Wojwodyny - ten z mapy Krukara i ten drugi z gpslib.ru. Interesuję się tym drugim, bo w maju będziemy przejeżdżać koło niego (1,5km w linii prostej) drogą z Użoka do Szczerbowca.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)