Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Trochę info o Czarnej

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Trochę info o Czarnej

Tak przy okazji szukając informacji o nafcie wpadłem na ciekawe Studium o Gminie Czarna z roku 2001. Dużo ciekawych informacji o całej okolicy Czarnej. Nadal aktualne informacje. Można skonfrontować Studium z dokonaniami i zmianami jakie zaszły do tego roku. Dużo informacji http://www.czarna.bip.info.pl/plik.php?id=171
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Domyślnie Odp: Trochę info o Czarnej

A dla mnie Czarna to wspomnienia z dzieciństwa-piekarnia w centrum i gospoda z gablotką na ladzie ,sklep z p.Sabiną,u której kupowało się wstążki ,materiał "z metra",a która miała zawsze taką samą fryzurę czyli koronę z warkoczy.Później widok z okna PKSu na czekającego Tatę,który przyjechał po mnie (wakacjuszkę)wozem.Tamta Czarna już na zawsze zostanie w mojej pamięci taką,jaka była wtedy!Wzruszyłam się-przepraszam!

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    Tak przy okazji szukając informacji o nafcie wpadłem na ciekawe Studium o Gminie Czarna z roku 2001. Dużo ciekawych informacji o całej okolicy Czarnej. Nadal aktualne informacje. Można skonfrontować Studium z dokonaniami i zmianami jakie zaszły do tego roku. Dużo informacji http://www.czarna.bip.info.pl/plik.php?id=171
    Chcesz mnie sprowokować;-)

Na forum od
    02.2008

O okolicach Czarnej, ogólnie o całej Gminie Czarnej mało się pisze na Forum, a przecież warte są i odwiedzenia i skrobnięcia piórem... no stuknięcia klawiszem
    Ostatnio staram się więc odwiedzać ponownie te rejony, ale wcześniej szukam po internecie. Dlatego Krzysztofie trochę chciałem sprowokować, ale nie z zamiarem wywołania krytyki wspomnianego Studium a raczej pozytywnego nastawienia do tego co już jest, co można tutaj znaleźć jako turysta, czego należy szukać, na co zwrócić uwagę.
    Nie chcę by mój post był uderzeniem w stół i oddźwiękiem nożyczek totalnej krytyki Studium (vide natychmiastowy wszechobecny krytycyzm u Polaków). Wspominam od razu o tym bo nie chciałbym aby temat się rozmydlił i stał się tubą tego co najłatwiej zrobić... skrytykować (nawet przez merytorykę!!!).
    Chciałbym czegoś więcej dowiedzieć się o tej okolicy, ale ze źródeł praktycznych czyli od turysty, przewodnika, łazika chaszczowego, mieszkańca, etc...
    W innym moim wątku zadałym jedno pytanie i zaległa cisza z odpowiedziami, aż nawet byłem zdziwiony, chyba że to też jakaś lokalna tajemnica (ale jak to się mówi... szukajcie a znajdziecie, trochę już mam, pozostaje praktycznie to tylko zweryfikować).
    -----------------
    benevole lector

Teraz nie bardzo mam czas ,żeby opisać wszystko co warto moim zdaniem w Czarnej i okolicach zobaczyć i czego doświadczyć. Więc tytułem wstępu bardzo ogólnie:
    Dla miłośników starej zabudowy wsi są ostatnie już domostwa i autentyczne chyże;
    Dla miłośników architektury sakralnej wiadomo cerkiem w Bystrem ( z lapidarium) zbudowana w tzw narodowym stylu ukraińskim oraz unikalna na skalę całych Karpat cerkiew w Michniowcu a po drodze do Michniowca (ale też np w kierunku Czarnej Dolnej) ludowa kamieniarka czyli krzyże przydrożne
    W samej Czarnej cerkiew z zachowanym ( w części) ikonostasem i sympatyczny xiądz po drodze do cerkwi wiadomo co ;-),a naprzeciwko wzniesienie na którym widoczny krzyż wskazuje na tzw Grób Polski(opisywany w innym wątku ). W Czarnej jest też czynna do dziś kopalnia ropy naftowej co w czasach kryzyzu daje poczucie niezależności a w basenie czynnym latem jest naturalna woda mineralna W Czarnej i okolicy dużo gospodarstw i pensjonatów(ceny niższe od tych kurortowych mniej więcej o połowę) oraz jeden wielki ośrodek -w którym można otrzeć się o znane z TV osoby- ceny kurortowe.
    W Żłobku obok cerkwi i kawałek dalej w kierunku Ustrzyk Dolnych hodowla danieli (dla miłosników zwierząt), w Rabem w cerkwi droga krzyżowa wykonana przez Jędrka Połoninę.
    Wszędzie życzliwi ludzie. Polecam Czarną i okolice (nie tylko z obowiązku patriotycznego) wszystkim , kórzy chcą wypocząć a nie "pokazać się" chociaż i tacy niedaleko mają zarówno w góry jak i nad zalew soliński .
    A strategia jak to strategia jest po to żeby była.
    Na pytania chętnie odpowiem.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

A są tam jakieś eleganckie chaszcze?
    Pozdrav

Niemal wyłącznie
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Na forum od
    02.2008

Z lipca zeszłego roku mam sporo zdjęć z terenów na wschód od obwodnicy. Dam tylko kilka :)
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    -----------------
    benevole lector

Na forum od
    02.2008

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    Teraz nie bardzo mam czas ,żeby opisać wszystko co warto moim zdaniem w Czarnej i okolicach zobaczyć i czego doświadczyć.
    Krzysztof, tak po cichu liczyłem, że się odezwiesz. Przecież to Twoje tereny. Nie opisuj wszystkiego od razu pisz po kawałku... w odcinkach. Ja tuż przed KIMB-em chcę skoczyć do Polany i w jej w okolice. Co zobaczę opiszę. W lipcu też chyba coś w tej okolicy poszperam. Czekam więc na inspirację do wędrówek po Twoim terenie. :)
    -----------------
    benevole lector

Polecam wyprawę wzdłuż zalewu .Emocje niezapomniane raczej chaszcze niż szlak.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)