Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Trochę info o Czarnej

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Domyślnie Odp: Trochę info o Czarnej

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    Krzysztof, tak po cichu liczyłem, że się odezwiesz. Przecież to Twoje tereny. Nie opisuj wszystkiego od razu pisz po kawałku... w odcinkach.
    tak, ja popieram - pisz po kawałku Krzytofie a Recon i inni niech kraszą fotkami. Zamierzam w tym roku tak dokładniej zwiedzić tamtejszą okolicę więc proszę o jakieś opisy do tych zdjęć, które już są, troszkę historii i jakieś ciekawostki. Wiem, wiem, że mogę sobie tego poszukac ale jak tu przeczytam to może więcej w głowie do lata zostanie...

Na forum od
    11.2008
    Rodem z

halo, halo, pomóżcie zaplanowac jeden dzień w Czarnej i bliskiej okolicy!!

bo czasami tak jest, że nawet jeśli przeczyta się wiele przed wędrówką to i tak w trakcie coś umyka. Czasami o czymś się zapomni, a potem nie ma czasu wracać...czasami odległości, które wydawały się niedalekie okazują się trudne do przejścia...czasami wiele ciekawostek i smaczków nie jest nigdzie opisane... Więc proszę uprzejmie chętnych do pomocy planistów i sprawozdawców,żeby pomogli zaplanować taki jeden dzień ...

No więc...jest śliczny letni poranek...jedziemy drogą nr 896 od strony Ustrzyk...i...?

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Hej,

Po pierwsze nie wyjeżdżaj z Ustrzyk tą drogą jeno leć do Równi obejrzeć cerkiew. Jeśli nie uda się wleźć do środka nie ma raczej czego żałować, bo "wypatroszona" została. Ale stanąć na "chwilę" tu warto:

http://picasaweb.google.com/vm2301/N...41501141636418

Po drodze do Czarnej daj samochodowi odpocząć w Hoszowie, Rabem i Żołobku:

http://picasaweb.google.com/vm2301/N...37037393310002

http://picasaweb.google.com/vm2301/N...46294325138898

http://picasaweb.google.com/vm2301/N...47174793434610

Co robić w Czarnej - tu Krzysztof wie najlepiej.

Ja bym poza tym skoczył do Polany - cerkiew św. Mikołaja - obecnie kościół parafialny - datowana jest na 1790

http://picasaweb.google.com/vm2301/N...31174984461106

Potem grota w pobliżu Rosolina:

http://picasaweb.google.com/vm2301/N...31374606212226

No i dzionek się będzie miał ku końcowi

gdzie dalej chcesz uderzać?

Pozdrawiam:)

Na forum od
    11.2008
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    gdzie dalej chcesz uderzać?
    dalej to może w następnym temacie będzie..

Super VM, plan ogólny zarysowany, dzięki! Ale Równię chyba sobie tą razą i tą wycieczką podarujemy i zaczniemy od Żołobka. Poczytałam - wiem, ze wieś połemkowska, do 1951 r. poza naszymi granicami, wiem, że cerkiew mała, drewniana (dzięki za fotkę, a wnętrze tez masz?), wiem, że przedtem była inna cerkiew, a dzisiaj tylko krzyz na jej miejscu...

A co z tymi danielami (to te na Reconowej fotce chyba)? Tam jest płatny wstęp? można te daniele jakoś obserwować z bliska? jest jakiś limit czasowy oglądania? pytam bo będzie z nami dziecię 7-letnie (już zarażony Bieszczadami i nie jęczący na szlaku...), więc prawdopodobnie spędzimy tam dłuższą chwilę.
    Jak tam dojechać do tych zwierzątek? to gdzieś w centrum wsi czy gdzieś dalej? No i gdzie najlepiej zaparkowac?

pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Po co masz sobie darować Równię skoro zajmie to dodatkowo góra 1/2 godziny, Hoszów niemal wtedy jest po drodze, przez Rabe musicie jechać.

Daniele sztuk 2 oglądałem przez siatkę, zaraz obok cerkwi, jakbym się wyprężył, to bym je po zadkach poklepał, co do samej hodowli nie wiem...jakoś się tym nie interesowałem.

http://picasaweb.google.com/vm2301/B...83063237208002

To chyba tu, więc może napisz:

http://www.przykominku.webd.pl/index.htm

Na forum od
    11.2008
    Rodem z

Równę sobie darujemy w sensie, że nie w tym dniu. Nie lubię lecieć z językiem na brodzie i zaliczac byle więcej.

Dobra, dzięki za info, spróbuję się dowiedziec, chyba, ze ktoś coś wie - niech tu napisze. I fotki mile iwdziane - zwłaszcza cerkiew - wnętrze.

No to jedziemy dalej...dojeżdżamy do Czarnej...I GDZIE NAJPIERW?

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

No,ja bym PO CZARNEJ pojechała przez Lipie do Bystrego i Michniowca.Czemu?bo też jest tam co oglądać a poza tym właśnie to,ze już...dalej nie można,czyli do granic mozliwosci!

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Asiu z trzema dzieiątkami...
    ja bym zaproponował przed Ustrzykami Dolnymi skręcić w urokliwą trasę przez Równię do Hoszowczyka następnie na obwodnicy zawrót w stronę Ustrzyk Dolnych, zatrzymaj się przy kościele w Jałowe i skręć na Moczary. Przepiękna droga i w Moczarach piękna cerkiew a w pobliżu Ośrodek Pomocy Społecznej. Wracając skręć do Bandrowa Narodowego gdzie jest cerkiew a trochę dalej cmentarz ewangelicki. Zawrót i znowu na obwodnicę ale teraz w lewo przez Hoszów, Rabe, Żłobek z pięknymi cerkwiami. W Czarnej zobacz cerkwię i skręć na Michniowec by jadąc tam po drodze zobaczyć cud cerkiew w Bystrem, zobacz też nowy kościół w Lipiu i stary cmentarz. W Michniowcu koniecznie przejedź się do końca drogi w stronę granicy. Tam właśnie tę biedną chałupkę utrwaliłem na zdjęciu. Jadąc tam czuje się, że czart dobranoc tutaj mówi. Niedługo zapewne ta droga się polepszy bo będzie przejście graniczne. Warto utrwalić jeszcze to co ma się zmienić.. Wracając warto zajrzeć w Czarnej do "Czarnego koguta" na obiad, jesli trochę kasy w portfelu będzie. Polędwica na zielonym pieprzu mi tam smakowała Koniecznie na końcu aż wszystko się zobaczy. Pierwsza jest duchowa strawa a później mając już moc wrażeń z dnia zabrać się do konsumpcji przyziemnej. Życzę więc smacznego w konsumpcji jednej i drugiej! Tyle w skrócie, teraz mapa, google i planuj sama Jak widzę, to sporo masz już podpowiedzi. :)
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta

No to jedziemy dalej...dojeżdżamy do Czarnej...I GDZIE NAJPIERW?
    No więc mam już klawiaturę i mogę cokolwiek napisać .
    W samym centrum Czarnej w zależności od tego co kto lubi można np udać się do domu handlowego ,który w swojej bryle jest mocno oldscoolowy i tam na piętrze można zakupić w second handzie oldsculowe rzeczy. Po co? żeby poczuć urok dawnych pionierskich czasów. Następnie należy skręcić w prawo w kierunku na Czarną Dolną , dalej jakieś 130 metrów od skrzyżowania można zakupić wędliny ze znanej miejscowej masarni, tuż obok sklepu z wędlinami można na chwilę przycupnąć i popatrzeć jak wytwarza się różne rzeczy z gliny ( rzeźby, dzbanki ,aniołki,kubki i pierdołki). Można też samemu spróbować coś wykonać i wypalić(zakaz reklamy) .Potem ...albo najpierw należy kierować się w stronę Czarnej Dolnej( jakieś 350m) na prawo cerkiew http://parafiaczarna.republika.pl/ z cmentarzem przycerkiewnym. Dalej kierując się ścieżką dydaktyczną (cały czas asfaltem) można zwiedzić izbę regionalną (w szkole) (Ania pewnie mnie zabije) nie przeszkadzając jedakowąż (jak mówi moja Julka) w zajęciach dydaktycznych. W izbie ciekawe eksponaty związane z historią przesiedleń. Dalej w stronę Czarnej Dolnej (koło sklepu) stara zabudowa wsi.
    Można zawrócić i dojeżdżając do skrzyżowania skręcić w prawo i teraz są dwie opcje: albo prosto na Ustrzyki Górne zobaczyć kopalnię ropy naftowej i przez chwilę poczuć się jak w Kuwejcie( cyknąć fotkę na Naszą klasę koniecznie... niby ,że Kuwejt) albo skręcić w lewo w kierunku na Michniowiec i Bystre. Tam dwie urocze cerkwie . Wnętrze cerkwii w Michniowcu jest na moich zdjęciach natomiast kopułki to Bystre. Na zdjęciu Recona jest dzwonnica w Michniowcu.
    Wiem chaos wielki panuje w tej mojej opowieści ale za.......lam cały czas i nie mam czasu pisać.

Na forum od
    11.2008
    Rodem z

O! Własnie o to mi chodziło! dzięki wielkie Krzysztof - teraz się w Czarnej nie będę kręcić w kólko na krzyżowkach bo wiem już czego i gdzie mam się spodziewać na swojej drodze! (ten sklep też mnie zainteresował - często kupowałam w takich sklepach to czego na próżno szukałam w mieście). A jak sobie cyknę fotkę w "Kuwejcie" to może nawet profil na naszej klasie sobie założę..

Recon i VM tez mnie jednak przekonali, żeby przez Równię jechać. A potem Recon te Jałowe i Moczary dodał. Tak patrzę na mapę i tam w Jałowem są jakieś ruiny kaplicy dworskiej. Jakie to ruiny - coś tam jest czy tylko miejsce oznaczone jako "ruiny"? No i czyj to był dwór? A ta droga na Moczary i potem na Bandrów to jakaś taka w miarę? Da sobie radę autko średniej klasy, nieterenowe? No i tak mniej więcej ile czasu zajmie przejazd z oglądaniem od głownej drogi-Jałowe - Moczary - Bandrów - droga głowna?
    No wiem, wiem, może i jestem upierdliwa ale przecież lubicie mówić o swoich wycieczkach to może mi tu troszkę szczegółowo podpowiecie...

Czarną mi Krzysztof super opisał obrazowo, a potem to dwa warianty:
    1. polecane przez VM w prawo - i tam Polana i ta grota w Rosolinie - cudna ta fotka! A tam do tej groty to tak można sobie dojść jakoś w miarę normalnie czy przez chaszcze? i czy to są raczej skałki czy naprawdę grota? (mozna wleźć do środka?)

2. z polecenia WUKIReconai Krzysztofa w lewo - na Lipie, Michniowiec i Bystre. Dzięki Recon za podpowiedź o tym końcu drogi w Michniowcu - właśnie o to mi chodziło. Czasami jadąc, szukamy miejsca, zeby się zatrzymać i pogapić chwilę a nie wiadomo gdzie najlepiej i gdzie nikomu nie będzie to przeszkadzało.

Aaaa jeszcze jedno - cerkwie. Czy te filialne parafii w Czarnej to otwierane są tylko na msze? Czy jest możliwość ich obejrzenia?

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. Do lata dużo czasu więc mam nadzieję, że znajdziecie tu chwilkę,żeby coś tu jeszcze naskrobać...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)