Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Synagoga w Łańcucie

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Synagoga w Łańcucie

Witam !

Mam takie pytanie, gdyż wydaje mi się ze temat był poruszany na tym forum, a teraz nie umiem znaleźć odnośnego wątku.

Będę miała okazję być w czerwcu w Łańcucie. Chciałabym oprócz pałacu zwiedzić również synagogę ( z grupą ).

Gdzieś mi się obiło o uszy / oczy że jest tam obecnie problem z wejściem i trzeba znacznie wcześniej zgłaszać potrzebę odwiedzenia synagogi.

Pamięta może ktoś coś na ten temat ?

Czy trzeba się umawiać na konkretną godzinę ?

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Domyślnie Odp: Synagoga w Łańcucie

Witam
    Jutro dostarcze komplet informacji co,jak ,gdzie odnosnie synagogi w Lancucie.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Stirlitz
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Rzeszów

O, coś z mojego podwórka. Z tego co wiem synagoga wróciła w ręce dawnych gospodarzy. Zwiedzanie tylko za wcześniejszym uzgodnieniem, zarządcą jest Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego. Znalazłem tylko namiary warszawskie, ogólne: 22 436 6000, fodz@fodz.pl Gdzieś miałem numer człowieka z kluczami, łańcucki ale oczywiście wcięło. Czy co łaska czy jest jakiś cennik nie umiem powiedzieć.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez mavo Zobacz posta
    Witam
    Jutro dostarcze komplet informacji co,jak ,gdzie odnosnie synagogi w Lancucie.
    Pozdrawiam
    Wielkie dzięki

B.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

No to jeszcze z nieco innej beczki:

Czy moglibyście mi polecić godną uwagi knajpę w Łańcucie lub gdzieś blisko, gdzie kilka godzin wcześniej można sobie zamówić telefonicznie obiad dla grupy ok. 40 osób ?
    (trasa w kierunku Krakowa)
    Chodzi tez o to aby nie było zbyt drogo, a było smacznie.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar Stirlitz
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Mam w robocie kolegę z Łańcuta, podpowiedział mi te lokale:

Restauracja Pałacyk http://www.palacyk-lancut.pl
    Pub Kamienica http://www.kamienica.ipr.pl
    Kolega poleca 'Kamienicę', ponoć niezła pizza. Pałacyk polecałem kilku osobom sam i złego słowa nie usłyszałem, lokal na poziomie a ceny przystępne.
    Ostatnio edytowane przez Stirlitz ; 09-04-2009 o 10:18 Powód: błąd w adresie

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

raportuje:
    Synagoga opiekuje się Pan Kędzior.
    Tel: 601 176 351.
    Synagoga jest otwarta od 1 maja do 30 sierpnia w każdy dzień, oprócz niedziel, chociaz jest to mozliwe po wczesnijeszym ustaleniu przez telefon. Bilety 5 zł od osoby.
    Pan Kędzior ma możliwość udzielenia wszelkich informacji o historii i dniu dzisiejszym Synagogi.
    W Łańcucie polecam zwiedzenie muzeum gorzelnictwa mieszczace sie przy fabryce wodek polmos.
    Przez internet mozna ustalic termin. Gdyby byly z tym jakies problemy prosze o informacje.
    pozdrawiam

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez mavo Zobacz posta
    raportuje:
    Synagoga opiekuje się Pan Kędzior.
    Tel: 601 176 351.
    Synagoga jest otwarta od 1 maja do 30 sierpnia w każdy dzień, oprócz niedziel, chociaz jest to mozliwe po wczesnijeszym ustaleniu przez telefon. Bilety 5 zł od osoby.
    Pan Kędzior ma możliwość udzielenia wszelkich informacji o historii i dniu dzisiejszym Synagogi.
    W Łańcucie polecam zwiedzenie muzeum gorzelnictwa mieszczace sie przy fabryce wodek polmos.
    Przez internet mozna ustalic termin. Gdyby byly z tym jakies problemy prosze o informacje.
    pozdrawiam
    Wielkie dzięki

Co do muzeum wódek - myślałam o tym ale sądzę że po prostu nie zdążymy.
    Mamy na jeden dzień przewidzianą trasę Sanok - Lesko (zwiedzanie) - Łańcut (pałac, wozownia, wystawa ikon, właśnie trochę na własną rękę chcę dołożyć do programu synagogę) - Piekary Śląskie (ok. 400 km).

A jeszcze po drodze jest co najmniej kilkanaście innych ciekawych miejsc - zamek Sobień, niedaleko w bok jest Haczów i Blizne.

Wszystkiego zobaczyć się nie da

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)