Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Morderczy lotni cień…

Mieszany widok

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie Odp: Morderczy lotni cień…

Cytat Zamieszczone przez jotek Zobacz posta
    ...Ale czy można jeszcze żaglówką po Bałtyku popływać, czy już utworzono Morski Park Narodowy, z polską częścią morza jako ścisłym rezerwatem?? To że tzw. ustawodawca - czyli 560 przez nas opłacanych "wybrańców" - uchwala idiotyzmy, wcale nie znaczy, że musimy się z nimi godzić.
    Utworzono rezerwat - Klif w Orłowie. I Skrzydłoludzie notorycznie startują z klifu. Widać to już taka ogólnopolska maniera. Zawsze ponad prawem. I nie ważne, czy przepis jest głupi, czy nie. Ja o tym decyduję, czy przestrzegać prawa, czy nie. Tych 560 samiśmy wybrali. I tych 560 może prawo zmienić. Masz jeszcze Komisję Palikota, zgłoś bezsens przepisu, przekonaj komisję do swoich racji. Tak się robi w demokracji. Masz inny sposób na stanowienie prawa? Lepszy?
    Morze ma też swoje zamknięte akweny. Każdy żeglarz o tym wie. I mało który lekceważy zakaz. I nie pyta dlaczego zamknięto. Po prostu akwen zamknięty dla żeglugi jest zamknięty. Koniec.
    Pozdrawiam
    Długi
    PS
    Nie latam, nie pływam na żaglówkach. Nie przeszkadzają mi latający i żeglujący. Przeszkadza mi lekceważenie prawa. Również drogowego. (Tu dopiero są pokłady idiotyzmów).

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Nie przeszkadzają mi latający i żeglujący. Przeszkadza mi lekceważenie prawa.
    I zgadzam się z tym w całej rozciągłości. A obserwując co dzieje się w naszym życiu politycznym widze, że skrzydłoludzie biorą przykład z IPN który uważa, że prawo, wyrok sądowy to pikuś nie wart uwagi bo nie zgadza się z ich sądem i postrzeganiem świata. Ale właśnie nawet z pozoru głupie prawo należy przestrzegać lub dążyć do jego zmiany ale nie tak, że przestajemy go stosować bo to pachnie anarchia.
    pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Pyra.57 Zobacz posta
    I zgadzam się z tym w całej rozciągłości. A obserwując co dzieje się w naszym życiu politycznym widze, że skrzydłoludzie biorą przykład z IPN który uważa, że prawo, wyrok sądowy to pikuś nie wart uwagi bo nie zgadza się z ich sądem i postrzeganiem świata. Ale właśnie nawet z pozoru głupie prawo należy przestrzegać lub dążyć do jego zmiany ale nie tak, że przestajemy go stosować bo to pachnie anarchia.
    AAAAA! tu cię zaskoczę, ale pewnie nie uwierzysz.

Prawo jest po stronie skrzydłoludzi.

Wierzysz Pyra ?

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Utworzono rezerwat - Klif w Orłowie. I Skrzydłoludzie notorycznie startują z klifu. Widać to już taka ogólnopolska maniera. Zawsze ponad prawem. I nie ważne, czy przepis jest głupi, czy nie. Ja o tym decyduję, czy przestrzegać prawa, czy nie. Tych 560 samiśmy wybrali. I tych 560 może prawo zmienić. Masz jeszcze Komisję Palikota, zgłoś bezsens przepisu, przekonaj komisję do swoich racji. Tak się robi w demokracji. Masz inny sposób na stanowienie prawa? Lepszy?
    Morze ma też swoje zamknięte akweny. Każdy żeglarz o tym wie. I mało który lekceważy zakaz. I nie pyta dlaczego zamknięto. Po prostu akwen zamknięty dla żeglugi jest zamknięty. Koniec.
    Pozdrawiam
    Długi
    PS
    Nie latam, nie pływam na żaglówkach. Nie przeszkadzają mi latający i żeglujący. Przeszkadza mi lekceważenie prawa. Również drogowego. (Tu dopiero są pokłady idiotyzmów).
    Jeśli Pan Długi nie lata i nie pływa i w ogóle nic innego..Hmm
    Raczej Pan Długi nie zkuma o co biega w dyskusyji.

Chciałbym tylko przypomnieć, że skrzydłoludzie już mają zgodę na unoszenie się nad królestwem parkowładcy. Zgodę zatwierdził MegaWładca, któremu parkowładca jest podległy i zakaz krzywdzący skrzydłoludzi już dawno powinien być tylko niemiłym wspomnieniem.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez freebies Zobacz posta
    Jeśli Pan Długi nie lata i nie pływa i w ogóle nic innego..Hmm
    Raczej Pan Długi nie zkuma o co biega w dyskusyji.

Chciałbym tylko przypomnieć, że skrzydłoludzie już mają zgodę na unoszenie się nad królestwem parkowładcy. Zgodę zatwierdził MegaWładca, któremu parkowładca jest podległy i zakaz krzywdzący skrzydłoludzi już dawno powinien być tylko niemiłym wspomnieniem.
    Panie Freebies, znaczy skrzydłoludzie tak jak jerzyki ten tego w powietrzu?
    Było napisać w bajce, że Parkowładca łamie postanowienie swego Szefa, podać treść lub nr Dz.U. i nikt by nie komentował bajki. Na pewno nie ja. Macie prawo latać, latajcie. Strażnikom pokazujesz glejt i po sprawie. Po co wywołujecie dyskusję o prawie latania nad Parkiem, jeżeli takie prawo macie? Chętnie Was poprę w dyskusji o krnąbrności Dyrektora wobec MagaWładcy, że nieposłuszny, że ignoruje Ważne Decyzje zwierzchności, że traktuje Park jak własny ogródek i nie słucha Prawdziwego Władcy. Tylko dajcie mi podstawę, kwit podpisany przez MegaWładcę, podstawę prawną, cokolwiek, a Wy piszecie bajki o kapusiu Wilku i dzielnym Rysiu.
    Długi

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Jak latanie nad BdPN ma się do projektu nowej ustawy o ratownictwie górskim? Czy "skrzydlaci" będą płacić za swoje błędy, czy będą traktowani jako nieumyślni?

Czy skrzydlaci zawsze startują i lądują w tym samym miejscu, czy lądują gdzie się uda...? i dlaczego piesi nie mogą "wylądować" (tzn. przejść się) przypadkowo tam gdzie skrzydlaci (choćby na stacji w Moczarnym)?

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Jak latanie nad BdPN ma się do projektu nowej ustawy o ratownictwie górskim? Czy "skrzydlaci" będą płacić za swoje błędy
    każdy z nas ma obowiązkowe ubezpieczenie OC oraz NNW i KL z uwzględnieniem akcji ratowniczej.
    ubezpieczenie obejmuje działaniem cały obszar Europy

pzdrw
    payonk

xcmichal
    Guest

Pan Dyrektor pewnie boi się że jeżeli wyda przyzwolenie na loty na terenie Bieszczad to zaraz zjawią się na połoninach tabuny paralotniarzy. Oczywiście tak nie będzie z tego względu że nie ma zbyt wielu chętnych taszczyć często 20-30kg wielki plecak prze 1,5h na połoninę. Wolą sobie pojechać na góre Żar lub Skrzyczne gdzie jest kolejka, lub wyjechać autem na Bezmiechową. Bieszczadom zalew paralotniarzy raczej nie grozi.

Wystarczy popatrzeć na Tatrzański Park Narodowy gdzie nie ma tego problemu i parkowcy nie stwarzają nam problemów. I mimo że jest kolejka na Kasprowy Wierch niebo nie pociemniało od czasz paralotnii.

Chciałbym abyśmy mieli teren wyznaczony do startów na paralotni, np. w okolicy Chatki Puchatka a także miejsce lądowania gdzieś przy głównej drodze. Gdyby tak było to i tak jestem pewien że w Ciągu roku ze startowiska skorzystałoby około 20 osób. No ale to tylko takie marzenia...

Argument że paralotnie płoszą zwierzęta jest według mnie nie trafiony. Zwierze nie wie że ma do czynienia z człowiekiem na paralotni. Traktuje ją jako dużego ptaka. Jedyna sytuacja gdzie paralotniarz może poczynić jakieś szkody jest według mnie awaryjne lądowanie na drzewach. No ale powiedzmy sobie szczerze, przelatujący nad bieszczadami samolot także może spaść na las, a jak wiemy są to sytuacje bardzo rzadkie i na pewno nie zamierzone.

Część z was może ma mylne wyobrażenie o paralotni jako o statku powietrznym wyposażonym w burczący silnik. Otóż kolegom z bieszczad chodzi o paralotnie bez napędu i tylko o takie. Paralotnia taka nie emituje żadnych dźwięków, spalin itp.

Niby mamy pozwolenie na latanie nad parkiem, ale jednak nie robimy tego by unikać niepotrzebnych scysji z panem Dyrektorem. Bo latanie ma być przyjemne a przyroda jest dla wszystkich.

Misiek

Witam!

Wydaje mi się, że skrzydłoludziom bieszczadzkim wcale nie zależy już na startach z terenu parku.

Parkowładca zakazał ogólnie lotów nad parkiem tym samym wychodząc delikatnie poza granice swoich kompetencji.

Efektem zeszłorocznych rozmów przedstawicieli skrzydłoludzi z parkowładcą jest zapis w regulaminie zakazujący latania nad BPN. Nawet Quadoludzie nie dorobili się tak pieknie brzmiacego zapisku.

http://www.bdpn.pl/index.php?option=...=302&Itemid=26

Każdy ma jakies granice wytrzymałosci. Skrzydłoludziom właśnie skonczył sie cierpliwość i trochę chcą się wykrzyczeć.

3mam kciuki

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Cytat Zamieszczone przez Waśko Zobacz posta

Każdy ma jakies granice wytrzymałosci. Skrzydłoludziom właśnie skonczył sie cierpliwość i trochę chcą się wykrzyczeć.
    Ale dlaczego na tym Forum ? Dlatego, że w nazwie ma bieszczadzkie ? Właściwym miejscem będzie forum BdPN-u:
    http://www.bdpn.pl/forum/index.php
    Pozdrawiam
    Przemek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)