Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Morderczy lotni cień…

Mieszany widok

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Morderczy lotni cień…

Cytat Zamieszczone przez Fragles Zobacz posta
    Dyrekcja nie ma prawa regulaminowo, całościowo, generalnie zakazywać startów lotów i lądowań w obrębie parku.
    Powtórzę za Długim: nie pozostaje Wam nic innego niż iść do zwierzchnika dyrektora parku a jak będzie trzeba to do sądu. Inaczej będziecie mogli biadolić w nieskończoność. Mija Wam następny sezon i co? Znowu tracicie siły na naszym forum... Już wiem, o czym będziemy dyskutować (?) za rok

W tym duchu warto aby park po prostu się nie ośmieszał i zmienił zapisy odnośnie latania we własnym regulaminie na rozsądne, logiczne i zgodne z prawem.
    Wybacz, ale to nie dyrektor parku się ośmiesza. To nie on od kilku lat płacze gdzie popadnie, że go źli paralotniarze gnębią. On konsekwentnie stoi przy swoim. Nie ma racji? To trzeba zaskarżyć jego decyzję.

w osławionych przepisach na które powołuje się regulamin 16 kwietnia 2004 roku w art. 15 jest mowa o ...
    Wiesz co? Wy nigdy nie będziecie latać nad parkiem, niezależnie od tego czy dyrektor ma rację czy nie. Wam nie zależy na lataniu nad Bieszczadami tylko na dyskutowaniu o tym Przyznajcie się
    Czterech panów B.

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Na cholerę te parki narodowe, na cholerę 1 % terytorium kraju ma być w wyłącznym władaniu natury ? Taka jest właśnie natura nas Polaków, jak coś zabronione to trza to obalić, zniszczyć. Bo przecież poza parkami nie można uprawiać sportów, nie można jeździć quadami, motorami, latać czymkolwiek – trzeba właśnie w parku lub nad parkiem, bo inaczej się nie da, bo to zabronione i ktoś śmiał nam zabronić. Rozpieprzmy to wszystko i przegońmy wszelkie stworzenie na cztery strony świata, co by nie przeszkadzały w zaspokajaniu naszych żądzy. Tak trzymać !
    Kto ma najlepszą receptę na współżycie, bytowanie w zgodzie z naturą, przyrodą ? Czy ktokolwiek tak właściwie wie jak tego dokonać ? (pytanie retoryczne oczywiście – koniec dyskusji z mojej strony)
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie !
    Pozdrawiam
    Przemek

Wybacz, ale to nie dyrektor parku się ośmiesza.

Dyrekto po prostu pomawia nie tyle paralotniarzy ale paralotniartwo jako rodzj statku powietrznego jak i rodzaj uprawiania kultury fizycznej z góry bez dowodów bez podstawy prawnej z konretnego artykułu o działania niezgodne z prawem.

Może powiem inaczej tego rodzju dziłania mogą doprowdzić do tego że on sam jak i cały park straci na wiarygodności i ze tak powiem bedzie na końcu koleji w kwesti podejmowania decyzji o przyznaniu środków na utrzymanie czy rozwój parku.
    Zabronić latania nad parkiem i tak nie bedzie w stanie, np polskie szybownictwo to absolutnie pierwsza światowa, i Polski nawiekszy pestirz na świecie, a rejon gór przy naszej poludniowej granicy to jeden z najlepszych rejonow do latania falowego. Na swiecie nie ma ani jednego dowodu naukowego na szkodliwy wpływ latania szybowców czy paralotni na przyrode. Ba co wiecej ten sport owarza sie za jeden z najbardziej ekologicznych.

Wiesz co? Wy nigdy nie będziecie latać nad parkiem, niezależnie od tego czy dyrektor ma rację czy nie. Wam nie zależy na lataniu nad Bieszczadami tylko na dyskutowaniu o tym Przyznajcie się [/quote]

Może nie bedą startować w parku, ale latać jak najbardziej i to zgodnie z prawem :) Decyzje niezgodne z prawem Pana dyrektora to jego prywatny problem jak i paralotniowego OC.

Moze takie małe życzoneczka świateczne dla naszych parkowiczów obrończów ptaszków

Kto ty jesteś?- jajeczko
    Jaki znak twój? - zólteczko
    Gdzie ty mieszkasz? - w skorubce
    W jakim kraju?- w kurzej dupce

Wesołych świat dla wszystkich

Fragles

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2008

Na swiecie nie ma ani jednego dowodu naukowego na szkodliwy wpływ latania szybowców czy paralotni na przyrode.
    Możesz podać choć jedną prace, publikację, która udowadnia brak negatywnego oddziaływania na przyrodę?

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Diabeł mnie podkusił, aby znów włączyć się w tę dyskusję...

Zanim przejdę dalej krótkie wyjaśnienie: nie jestem przeciwnikiem paralotni, wręcz przeciwnie Sam próbowałem latać choć bez wielkich rezultatów. Szczerze przyznaję, że zazdroszczę Wam wrażeń i widoków, bardzo chciałbym sam kiedyś nad Bieszczadami polatać.

Jestem natomiast przeciwnikiem braku racjonalizmu wykazywanego przez paralotniarzy na tym forum. Nie chodzi o to czy zakaz jest słuszny czy nie ale o to, że od kilku lat usilnie przekonujecie do swoich racji turystów pieszych. Po co? Dlatego, że my po Bieszczadach chodzimy?

Na swiecie nie ma ani jednego dowodu naukowego na szkodliwy wpływ latania szybowców czy paralotni na przyrode
    Uwielbiam obalać tezy skonstruowane z użyciem wielkich kwantyfikatorów Rzuć mianowicie okiem na ten artykuł i przyznaj, że się myliłeś. Wyszukanie tej pracy zajęło mi dosłownie chwilę, po naszemu artykuł jest streszczony tutaj. Nie czuję się na siłach dyskutować z tym naukowcem, jestem dyletantem w tej materii. Jakieś dowody naukowe na szkodliwy wpływ latania szybowców czy paralotni na przyrodę jednak są (podpowiem, że ci sami autorzy popełnili jeszcze co najmniej jeden artykuł w tym temacie).

Na koniec powtarzam po raz kolejny: przekonywanie nas nie ma sensu z punktu widzenia Waszych interesów. Jeżeli zakaz Wam w jakikolwiek sposób przeszkadza lub też chcecie oczyścić dobre imię paralotniarzy to darujcie nam a podejmijcie odpowiednie kroki prawne.

To powiedziawszy znikam z tego wątku i solennie obiecuję nie wypowiadać się tu już więcej. Co najmniej do przyszłego sezonu

Mokrego Dyngusa - i tym na ziemi i tym w powietrzu
    Czterech panów B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2008

Na swiecie nie ma ani jednego dowodu naukowego na szkodliwy wpływ latania szybowców czy paralotni na przyrode.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Diabeł mnie podkusił, że się pojawiłem na tym forum! przeciez ja nawet nie latam..:) kurdę! Załuję!

Wasze pierdoły internetowe przeciwko moim pierdołom internetowym, aż strach pomysleć co by było jak by ktoś do końca nie doczytał i nie przygotowany do tematu artykuł wysnuł:Znowu mała Analogia:

http://www.bibula.com/new/display.php?textid=00469

Jesli mozna na podstawie tz. pustej wirtualnej dyskusyji stworzyć pięknie brzmiący zakaz dyskryminujący dużą grupę ludzi to znaczy, że można wszystko.

ponad 2000 osób odwiedzających temat uwierzyło w to że skrzydłoludzie są źli to pewnie teraz także wiarę dadzą.. Mogę tak bez końca... Panowie aż zrozumiecie jak bardzo krzywdzicie skrzydloludzi (ludzi)

...................

Tomasz Winnicki skazany przez sąd kanadyjski na 9 miesięcy więzienia Ku aplauzie organizacji żydowskich, kanadyjski sąd Canadian Human Rights Tribunal w Ottawie skazał 30-letniego obywatela Kanady Tomasza Winnickiego zamieszkałego w London, Ontario na 9 miesięcy bezwzględnego pozbawienia wolności za umieszczanie, jak stwierdzono: "neo-nazistowskich i antysemickich" wypowiedzi w Internecie. Sędzia Konrad von Finckenstein w uzasadnieniu wyroku napisał, że wypowiedzi Winnickiego cechują się "pełną jadu nienawiścią do Żydów, do osób rasy czarnej i do imigrantów". Sędzia zarzucił Winnickiemu, iż "był aktywny w pisaniu emaili ukazujących Holokaust jako 'bajkę' (Hoax), przedstawiających osoby nie-białoskóre jako bardziej skłonne do popełniania przestępstw oraz intelektualnie mniej rozwiniętych".
    Pan Tomasz Winnicki po przyjeździe z Polski do Kanady w roku 1987 uczestniczył w licznych protestach przeciwko tzw. związkom homoseksualnym, sprzeciwiał się obowiązującej w Kanadzie politycznej poprawności, wspierał protesty podczas procesu działacza Ernsta Zundela w Toronto (E. Zundel został deportowany z Kanady do Niemiec pod zarzutem "kłamstwa oświęcimskiego", gdzie oczekuje rozprawy sądowej), wyrażał otwarcie swoją opinię co do przyczyn przestępstw dokonywanych w Ameryce, pokazywał swoją interpretację roli przedstawicieli żydowskich w korupcji społeczeństw.
    Podczas rozprawy pan Tomasz Winnicki godnie odpierał zarzuty, wyjaśniając obiektywną rzeczywistość i swoje intencje działania.

Zob. również:

Źródło:http://cnews.canoe.ca/CNEWS/Canada/2006/07/13/1683450-cp.html...
    DrukujOstatnia aktualizacja: 2006-07-14 00:00:00
    ZASADY PRZEDRUKU Z SERWISU INFORMACYJNEGO BIBUŁY:
    Przedruki dozwolone, pod warunkiem podania źródła
    (np. "bibula.com" lub "Serwis Informacyjny BIBUŁA"),
    i/lub pełnego adresu internetowego: http://www.bibula.com/new/display.php?textid=00469
    oraz nie dokonywania jakichkolwiek skrótów lub zmian w tekstach i obrazach.
    ..........

Oczywiście zbieżność nazwisk jest całkowicie przypadkowa :)
    Ostatnio edytowane przez freebies ; 13-04-2009 o 00:47

Oj chyba nazbyt pochopnie użyłem kwantyfikatora ogólnego, nie sądziłem że komukolwiek będzie się chciało naukowo badać w pływ paralotni na przyrodę.

Bardzo fajny artykuł, oczywiście takie badanie by stało się naukowe wymaga jeszcze innych niezależnych badań, ale dla mnie wydaje się bardzo wiarygodne.

Zamieszczę je na forum paralotniowym. Ja osobiście będę się starał trzymać od kozic w miarę możliwości w zalecanych odległościach.

Z badan wynika że kozice się do paralotni przyzwyczają i reagują mniejszym stresem.

Ja osobiście miałbym to zastrzeżenia że badania były robione bardzo dawno temu, lata 90-92, to były że tak powiem pionierskie lata paralotniarstwa. W owych latach dla kozic paralotnie były nowością że tak powiem pierwszego ich pokolenia. Ciekaw jestem jak kolejne pokolenia kozic aktualnie reagują na paralotnie.
    Ja obserwując kozice w Słowenii nie zauważyłem że tak powiem żadnej ich reakcji lecąc w odległości ok 400 m. Niektóre się mi przyglądały, a inne coś tam sobie skubały. Ale to rejon gdzie się często lata na parlotnich. Poza tym

Tak sero jeśli chodzi o Beszczadki park to w praktyce nie sadze aby w ciągu roku udało się wiecej niż 10 paralotniarzom dolecieć wogóle do jego obszaru. Dni w roku umożliwiających tam dolot może zdarzyć się zaledwie kilka. Bieszczady to mocno zalesiony teren brak kontrastów termicznych i dalekie latanie jest tam mega trudne dla paralotni.

Dlatego uważam że to po prostu nadmuchany problem i napewno niewspólmierny do realiów w działaniu dyrektora parku.

Natomiast jeśli chodzi o latanie docelowe w parku to też moim zdaniem mały problem, bo dni w roku na sensowny tam start może być naprawdę niewiele.
    Sadzę że lepsze, sensowniejsze jest kontrolowanie dopuszczenie od czasu do czasu paralotniarzy do startu w parku, wyznaczenie regół, obszarów szcególnie chronionych, niż ponoszenie kosztów na walke z partyzantką paralotniową. Tym samym park zyskałby niewielkim marginalnym kosztem zwoleników, fajne fotografie czy jakieś inne dziłania pomocowe ze strony paralotniarzy. Takiemu dziłaniowi właśnie sprzyja polskie prawo.
    Niektóre parki doszły do pozumień z regionalnymi spowarzyszeniami parlotniowymi i całkiem fajnie na tym chychodzą. Nie ma partyzantki, a park ma kontrole nad tym sportem.

Pozdrawiam i pięknych snów o lataniu

Fragles

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)