W zeszłym roku byłam w lipcu na Giewoncie, przy bardzo ładnej pogodzie (służbowo, prywatnie raczej akurat tam nie chodzę).
I bez przesady. Nie ma tam sygnalizacji świetlnej ani też barierek, ani metalowych platform.
Owszem na podejściu są łańcuchy, ludzie ustawiają się w kolejkę, ale nie jest ona zbyt długa.
Na szczycie jednorazowo 30-40 osób, zejście wyznaczone drugą stroną niż wejście. Ruch przebiega sprawnie.
Coś mi się widzi ze frekwencja w "dzikich Bieszczadach" przekracza tą tatrzańską.
Pozdrowienia
Basia
Jeszcze chyba nie...ale niewiele brakuje...tłok jest ogromny, ale chyba jeszcze nie ma kolejek do wejścia na szczyt
...zresztą nie wiem...jakoś w szczycie sezonu wolę szczytować gdzie indziej...
Napadł mnie o poranku pomysł. Odtwórzmy w rejonie gniazda Tarnicy umocnienia z I wojny światowej. Okopy, druty, stanowiska ckm-ów. Mogą być nawet stylizowane na oryginalne, żołnierze w mundurach z epoki. Z ostrą amunicją rzecz jasnaWtedy żaden taras czy platforma widokowo-ochronna czy jakkolwiek to zwać nie będzie potrzebna. A i szlaki nie będą poniszczone. Proponuję zawieszać ogień od października do marca, co by jednak ktoś tam jeszcze wszedł. A tym którym uda się to w sezonie mogę nawet ufundować darmową obserwację przez lunetę, a co.
A jak by tak postarać sie o unijne dotacje, postawić kilka elektrowni wiatrowych na Tarnicy, Haliczu i Szerokim Wierchu i oświetlić wszystkie trasy. Możliwość wyjścia na tarnicy 24/h sprawi że zniknie tłok na szlakach.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
To ja poprosze jednak okopy z I wojny i duuzo amunicji
Ja pierdziele 4 strony pierdół o hot dogach i innych stworach...
W porównaniu do Beskidów Zachodnich (tu pewnie Basia mogłaby to przybliżyć) to "nasze" Wschodnie mają bardzo ubogie zagospodarowanie turystyczne jeżeli chodzi o wyższe partie gór...
Brak tu wyciągów, schronisk, wież widokowych...
Co do Tarnicy to o tych planach słyszałem jakieś dwa lata temu. Teren szczytu ma po prostu zostać ogrodzony barierkami aby ludzie nie zadeptywali całego masywu. Czy to coś da ? Zobaczymy ale nie popadajmy w skrajności. Równie dobrze można ściągnąć na dół krzyż i zrobi się luźniej albo oddać Tarnicę Ukrainie i wtedy będziemy zadeptywać inny szczyt.
Co do wiaty to widziałem, że powstała takowa w Wołosatem, dość duża - szkoda że fotki nie zrobiłem. Natomiast na Przełęczy pod Tarnicą są już przygotowane elementy...
Proponuję porozmawiać o plusach i minusach tego przedsięwzięcia a nie bić piany...
Wesołych Świąt !!!
Czuję się wywołana do tablicy
Takie mam wrażenie że obecnie Beskidy Zachodnie (a przynajmniej niektóre ich części) to w porównaniu z Bieszczadami są dzikie. ;-)
Faktem jest że ostatnio pobudowanych zostało kilka wież widokowych - np. na Mogielicy (jeszcze tam nie byłam, nie mogę odżałować, ze zeszpecono tą piękną górę, tym bardziej że widok był z Hali Stumorgowej blisko szczytu) ale ciągle pozostaje sporo miejsc bez wyciągów, bez schronisk i przede wszystkim bez dzikich tłumów turystów.
Np Łopień, Kostrza, całe pasmo Radziejowej i Prehyby na pólnoc od ich głownego grzbietu, lub chocby nawet stoki Baraniej Góry w kierunku Doliny Soły.
Sa góry, które uważać można niestety za "stracone" konkretnie: Skrzyczne, Pilsko, Szyndzielnia, Równica, Czantoria, Jaworzyna Krynicka, które przypominają raczej lunapark niż góry, ale na szczęście są to pojedyncze "wyspy" w całym rejonie.
Są różne zakusy - np. wyciąg na Lubań, właśnie na Mogielicę, ale mam nadzieję że to się jednak uda uratować choćby w stanie takim jak jest.
Nigdzie w Beskidach Zachodnich nie widziałam tras i szlaków tak rozdeptanych na szerokośc jak w Bieszczadach !
Nie wiem moze to też jest zasluga innego rodzaju gleby czy trawy ale nawet na Pilsku i Babiej szlaki nigdzie nie są tak zniszczone.
Nie robi się też nigdzie takich strasznych ogrodzeń.
A poza tym - zawsze mozna przekroczyć granicę i iść sobie np. w Magurę Orawską, gdzie nikogo się nie spotka przez cały dzień.
Pozdrowienia
Basia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)