Pokaż wyniki od 1 do 10 z 165

Wątek: Taras widokowy na Tarnicy

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Domyślnie Odp: Taras widokowy na Tarnicy

Może w tym wątku to ciut OT, ale muszę przyznać, ze w kwestii szlaków popieram Bubę. Jeżeli nie ma szlaków, to w góry jadą osoby, które potrafią sobie poradzić w terenie - obyte z mapą i kompasem. A jak już wymazali znaczki na kamieniach i drzewach, to są historie, że jak zniknie znak, to robi się tragedia. A znaki na Ukrainie mimo wszystko pozostawiają ciut do życzenia. W tym roku w Osmołodzie zetknęłam się blisko z tym kłopotem - bo polskie turysty próbowali się szlaku trzymać i się ostro pogubili. Naprawdę lepiej wierzyć sobie, wydeptanym płajom, mapie i kompasowi, oto co. Tym bardziej w górach typu Gorgany.

pozdro :)
    madzia

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez dziabka1 Zobacz posta
    Może w tym wątku to ciut OT, ale muszę przyznać, ze w kwestii szlaków popieram Bubę. Jeżeli nie ma szlaków, to w góry jadą osoby, które potrafią sobie poradzić w terenie - obyte z mapą i kompasem. A jak już wymazali znaczki na kamieniach i drzewach, to są historie, że jak zniknie znak, to robi się tragedia. A znaki na Ukrainie mimo wszystko pozostawiają ciut do życzenia. W tym roku w Osmołodzie zetknęłam się blisko z tym kłopotem - bo polskie turysty próbowali się szlaku trzymać i się ostro pogubili. Naprawdę lepiej wierzyć sobie, wydeptanym płajom, mapie i kompasowi, oto co. Tym bardziej w górach typu Gorgany.
    No i trzeba te szlaki jednak dość często konserwować i odnawiać, przynajmniej raz na kilka lat.

W całych polskich górach, w tym i w Bieszczadach można zobaczyć w jakim stanie są ścieżki przyrodnicze na które kiedyś jakaś gmina dostała pieniądze, ścieżki wykonała ale od 8 lub 10 lat nie były one odnawiana.
    Np taki szlak-widmo na Kamień nad Jaśliskami. Jest zresztą tego mnóstwo, tutaj tez były wymieniane takie ścieżki.

Ja się obawiam że w Gorganach będzie tak samo.
    Mi tam to rybka i tak się raczej szlakami nie kieruję, ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy jest całkowity brak szlaku niż szlak wyznakowany źle.
    Wcale nie z winy znakujących, wystarczy ze będzie wyrąb i wyrąbie się kilka kolejnych drzew na których są znaki, albo ktoś ukradnie tablicę.

Pozdrowienia

Basia

P.S.
    Dziabka - a może tak pojawisz się w tym roku na spotkaniu w Zawadce ?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

No akurat w Gorganach są super wyznakowane szlaki-baaa nawet aż za często pomalowane. No i nie sądzę, żeby to było tak jak z naszymi ścieżkami, o których książki można pisać.
    Ale pożyjemy zobaczymy;-))))
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    No akurat w Gorganach są super wyznakowane szlaki-baaa nawet aż za często pomalowane.
    ale nie ma wiat, barierek, schodkow, laweczek, koszy na smieci, siatek na skaly i budek z hot-dogami.. zupelny brak przygotowania terenu coby turyscie bylo bezpiecznie, milo i przyjemnie! po prostu skandal!! odwalanie fuszerki a nie robota!
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

O przepraszam a kto spał w schronie zbudowanym przez Karpackie Ścieżki, a więc przez organizację, która znakuje Gorgany?
    Ja???no dobra ja też tam spałam, ale na strychu na jednej karimacie we 2 osoby, bo ktoś się nie doczytał, że tam z noclegiem impreza!;-)))))
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    O przepraszam a kto spał w schronie zbudowanym przez Karpackie Ścieżki,
    ano tez w nim spalam. Bardzo sympatyczny schron :) nigdy nie mowilam ze mam cos przeciw "karpackim sciezkom"- ich kraj, ich gory, ich sprawa co z nimi zrobia.. nic mi do tego jak sie rzadza w swoim kraju... wkurzaja mnie jedynie polacy czy czesi ktorzy spaprali swoje gory a teraz jada psuc gdzie indziej...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Ale przecież ja nie mówię, ze nie ma być szlaków w ogóle. Nie wracajmy do epoki Chałubińskiego, kiedy to z przewodnikiem góralem się po górach łaziło. Basia dobrze mówi - szlak wyznakowany dobrze, albo wcale, bo inaczej będą kłopoty, jak z tymi turystami w Osmołodzie w sierpniu, co to ich prawie szukać poszliśmy. Osoby obeznane z nawigacją w terenie sobie poradzą, jak się szlak nagle urwie w wyrębie, ale jak zaczną jeździć tam osoby przyzwyczajone do wodzenia za rączkę od znaku do znaku, to się robią kłopoty.
    Schron jest genialny! Przyznam, że go uwielbiam. W ogóle Płyśce całe kocham.

A co do Zawadki - niestety - wolne soboty mam ograniczone i jedną już w tym miesiącu wykorzystuję. Chociaż nie powiem, mam zgryz moralny, co zrobić. A może uda mi się urwać? Obaczymy jeszcze.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)