Eee...coś namieszałem, bo xle odczytałem z mapy :) Nie ma Kazimierzówki, tylko tak jak napisałeś: Kazimierzowo, czyli Muczne.
Ale pytanie o nazwisko aktulne, bo nie wierzę, że to tak zupelnie przypadkowo...
pozdr
Piotr
Eee...coś namieszałem, bo xle odczytałem z mapy :) Nie ma Kazimierzówki, tylko tak jak napisałeś: Kazimierzowo, czyli Muczne.
Ale pytanie o nazwisko aktulne, bo nie wierzę, że to tak zupelnie przypadkowo...
pozdr
Piotr
A na mojej najstarszej z 1971(wyd.PPWK Wa-wa)jest i Wołosate i Muczne,istnieja jedynie jako nazwy(+Wołosate schron i rezerwat),ale sa
Witam!
Zauważyliście, że linia kolejowa przebiegająca przez Użok jest stosunkowo młoda (hihihi). Na mapie z 1991 roku jeszcze jej nie ma!
J.Lupino
Piotrze , chodzi Ci o nazwisko pana pułkownika (chyba!) o imieniu Kazimierz,
nazwisko niestety mi ulecialo z pamieci, ale chyba pojawilo się swego czasu na Forum. Za zasługi przy " budowaniu wypoczynkowego imperium bieszczadzkiego" dla elit rzadzących w latach 70-tych, Muczne które wówczas pojawilo się " na nowo" przemianowano na Kazimierzowo. Pojawiło się też wtedy Arłamowo, które funkcjonuje do dziś. Jest to okres w którym Komisja Rządowa zajmowała się i wprowadzała " piekne " zmainy w nazewnictwie miejscowości bieszczadzkich w celu "wyczyszczenia języka polskiego" .
marekm
pozdroowka
marekm
sprostowanie do
< ale chyba pojawilo się swego czasu na Forum >
znalazłem ten post i niestety nie ma tam nazwiska, tylko określenie " Pan Pulkownik "
pzdroowka
marekm
pozdroowka
marekm
Dzięki wielkie. Zaintrygowany zanurzyłem sie w wyszukiwarkach i znalazłem. Pułkownik Kazimierz Doskoczyński. Nazwa Kazimierzowo funkcjonowała od 1977 do 1 kwietnia 1981.
Pozdrawiam
Piotr
Pan Na Włościach, jego dziełem są drogi w worku. min. Błękitna Aleja
sofron
A wiecie skąd się wzięła nazwa Błękitna Aleja?
J.Lupino
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki