Mapa się trochę postarzała (porzednio pisałem z "głowy") jest z 1947 roku.
Wydana przez Wojskowy Instytut Geograficzny Sztabu Generalnego W.P. w skali 1:500 000. Mapa składa się z 12 arkuszy naklejonych na płótno o wymiarze 186cm.x146cm. Opracowana na podstawie map w skalach 1:200000, 1:300000, 1:500000; z lat 1934, 1936-38, 1940-43, częściowo uzupełnionych. Odwzorowanie stożkowe równoodległościowe wielościenne. Odnośnie wydawania przez Sztab Generalny map szkolnych, moje porównanie napisałem w cudzysłowie (oj, Michał, Michał) a miałem na myśli rozmiary mapy. Mapa posiada bardzo ciekawe legendy (Michał nie bierz tego dosłownie) np. Znaki topograficzne m.in. Port morski, Port rybacki, Większa fabryka, Skupienie szybów naftowych, Kopalnia, Pobojowisko, Ruiny, Schronisko, Nadleśnictwo, Uzdrowisko itd. W tabeli legendy dotyczącej SKRÓTÓW jest jeszcze więcej zaskakujących znaków:
Cm.Cementownie, Ckr.Cukrownie, Fb.Fabryka(Fb,chem.Fb.masz.)Ht.Huta (Ht.cnk.Ht.szkl.Ht.żel.), Odlew.Odlewnia, Pap.Papiernia, Raf.nft.Rafineria nafty, Wap.Wapienniki, Walc.Walcownie, Ochr.Ochrona przyrody, Kośc.Kościelny, Król.Królewski, Pol.Polski, Rus.Ruski, Niż.Niżny, Wyż,Wyżny itd. W dolnym rogu mapy (obok legendy) jest mała mapka Polski "Ukształtowanie terenu" w skali 1:4000000.Mapa posiada także legendę w pionie wzdłuż prawego obrzeża. Mapa nie jest poprzerywana na zgięciach (bo tak była przechowywana) nie była zwijana tak jak tzw. mapy "szkolne", posiadam ją od mojego Dziadka. I to na razie tyle.