No to napiszę wprost. Rzeka po połączeniu z innym potokiem zamienia się w potok Głęboki. Pytanie brzmi: gdzie to jest?
No to napiszę wprost. Rzeka po połączeniu z innym potokiem zamienia się w potok Głęboki. Pytanie brzmi: gdzie to jest?
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Do kitu ta moja zagadka :(
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Gratulacje! Jest to właśnie młynówka ścinająca zakole Rzeki (potoku przepływającego przez Suche Rzeki) tuż przed jej połączeniem się z Hylatym (w Zatwarnicy obok mostku). W wyniku jej wykonania powstał ten ładny wodospad, którego energię wykorzystywano do napędu koła młyńskiego. Po połączeniu Rzeki z Hylatym potok przyjmuje nazwę Głęboki. Obecnie Rzeka płynie tym nowym korytem, stare uległo zamuleniu. W Zatwarnicy istniały co najmniej trzy młyny: jeden tzw. "górny" to ten, o którym piszę i dwa już na potoku Głębokim.
I mam jeszcze pytanie, już nie premiowane :), czy na posiadanych przez Was mapach Ruthenusa 1: 60000 te potoki są opisane? Ja mam wydanie trzecie i na niej nie ma nazw tych dwóch potoków.
Ruthenus 60 jest na wygnaniu /chwilowym mam nadzieję/, 75 nazwy Głęboki i Rzeka nie podaje, ale za to honoruje górne dopływy - Medżypotoki, Za Czarnym, Za Kozińcem i "na dole" Hylaty i Skorodny.
No i na wieczór charakterystyczne /jak na Bieszczady/ miejsce, które znajduje się w miejscu ...
DSC_9441.JPG
A pójdźże Bazylu w chaszcze i nie plącz się po bieszczadzkich Krupówkach. A podążaj w kierunku Mare Bieszczadensis.
Lasu Ci się zachciało? Proszę bardzo - ówże wyprysk powierzchniowy pozwala Mare zobaczyć, a leży po tej samej stronie ścieżki, przy której wije się ciek.DSC_9417.JPG
Ostatnio edytowane przez iaa ; 14-12-2010 o 18:42 Powód: A takieś tam elimenty niepotrzebne.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki