Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: wyjazd nad Solinę - mlody kierowca

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Pawelk
    Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Zamość

Domyślnie Odp: wyjazd nad Solinę - mlody kierowca

Jovika wjeżdżając pod górkę bieg w dół - jeden albo dwa (no można i więcej ale dla osobówki max 2 w dół wystarczą). Jak jedziesz na długim podjeździe i zaczynasz czuć że brakuje samochodzikowi pędu (zaczyna wytracać zbyt szybko prędkość) to nie zastanawiaj się tylko redukuj - nawet z szarpnięciem. Zawsze gorzej Ci będzie ruszyć i zmieniać biegi pod górę jak zmieniać biegi jadąc. Z góry natomiast: jest taka stara zasada że tym biegiem którym na wzniesienie się wjeźdza tym samym z niego się zjeźdza. Ewentaulanie możesz biegi "wyrzucać" w dół- jak włożysz wyższy bieg samochod bedzie powoli się rozpędzał.
    Ważna sprawa jeźdząc po górkach- temperatura w ukł chłodzenia, częste podjazdy zjazdy na niskich biegach z niedużymi prędkościami... warto mieć oko na wskazania termometru bo można sobie silnik ugotować na miękko
    No i tak jak wcześniej, jak czujesz że hebelki słabną to zatrzymaj się i daj im troszeczkę wystygnąć (broń Bóg oblewać wodą i tym podobnych metod do studzenia stosować)

wszystkie powyższe problemy z biegami Cię nie dotyczą jak masz automayczną skrzynie biegów albo samochód z 4litrowym silnikiem...
    ...najlepiej Diesla

Pozdrawiam i udanej wycieczki życzę

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Pawelku Drogi !-rozbawiłeś mnie do łez prawie, z tym studzeniem hamulców-polewając je wodą !!!!...fajny smród musi się wydobywać wtedy !!...ale kiedyś w Stanach koleś naprawiał spalone sprzęgło....coca~colą !!!! i wiesz , że zadziałało !! parę mil udało się jechać.Ot, cudowny eliksir (nie tylko do czyszczenia kibli amerykańskich).
    Ale to inny już wątek....
    Pozdrawiam !

Dzień Dobry Moi Mili :)

Teraz tylko na szybko, bo właśnie wróciłam i zmykam łyknąć troszeczkę snu

No więc melduję (także informuję tych, którzy są w podobnej sytuacji jak ja - świeży kierowca), ze wróciłam w jednym kawałku, bezpiecznie i beż żadnych incydentów. Prawdę mówiąc - sama sie dziwię :))

Trasa - Ropczyce, Sanok, Lesko, Berezka. Nocleg w Berezce.

I niestety, moim skromnym i oczywiście niedoświadczonym okiem stwierdziłam, że Polańczyk piękny jest!!! O!!!
    Chociaż nie Polańczyk- ul. Zdrojowa. Ale wszystko to, co dookoła. San, Solina, Solinka piękne. Lasy, widok na dalekie Połoniny mmm.... Wszystkie okoliczne szczyciki zaliczone. Może nie jest to wielkie osiągnięcie, ale dla kogoś "niewprawionego w boju" tak. Połowy rzeczy zaplanowanych nie zrobilam. Ale za to bedę miala po co wrócić.

Pawelku dzięki - ciągle powtarzałam sobie Twoje rady. Pierwszy raz w życiu ruszałam na wstecznym z ręcznego na sporej górce. Ufff... Stresik był, ale wszystko poszło ok. Serpentynki też w porządku. I tak jak myślałam, najgorzej było nie ze mną, ale z innymi uczestnikami szos. Zwłaszcza śliczne, "wypaśne" fury i ich młodzi kierowcy - bogowie szos (przepraszam tych trzeźwo myślących, ze generalizuję).

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)