"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Dziś odświeżyłem takiego starocia:
i zauważyłem w komentarzach, iż ktoś tą animację porównał do obrazów Zdzisława Beksińskiego. Zacząłem więc węszyć w internecie po różnych stronach z Budgie, czy faktycznie ktoś tworzący tą animację inspirował się twórczością Z. Beksińskiego i nic nie znalazłem w tym temacie :) Ale natrafiłem na bardzo fajnie opracowaną stronę Wirtualnego Muzeum Zdzisława Beksińskiego : http://beksinski.dmochowskigallery.n...ery.php?lang=p . Oprócz galerii podzielonych tematycznie znajdują się tam również bogate zbiory filmoteki, bibliografii i fonoteki. Na razie zapoznałem się tylko z zakładkami „Wstęp do muzeum” oraz „Zwiedzanie sal 10, 11, 12, 13 (malarstwo) z przewodnikiem” – i na podstawie tego wycinka gorąco polecam tą stronę.
Wracamy do muzyki, jeszcze jeden ich wspaniały utwór:
PS
Zdzisław Beksiński słuchał głównie muzyki klasycznej ale czasem też innej, w tym na pewno Budgie (wspomina o tym w którymś z wywiadów), pewnie płyty podrzucał mu jego syn Tomek, mojemu pokoleniu znany z audycji radiowych „Klub stereo” i „Wieczór płytowy” oraz tłumaczeń całej serii Monty Pythona, „Dzikości serca”, „Wściekłych psów” i wielu innych filmów.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
W 1976 r. Zdzisław Beksiński mówił:
No to może do pary Nazareth? Ale nie żadna z tych wyeksploatowanych do granic możliwości ballad. Coś rockowegoWłaściwie w słuchaniu potrafię przechodzić bezpośrednio od Brucknera do Budgie czy Nazareth
Czterech panów B.
halo,
kończę pracę ...więc coś pomiędzy Budgie i Nazareth
z utęsknieniem czekam na owoc współpracy Zbigniewa Preisnera z Lisą Gerard...
więc
na otarcie tęsknych łez :
Siergiej Starostin vocal family i ...górska pieśń
zapraszam do posłuchania (na początku troszkę wprowadzenia ale ...za chwilkę popłynie muzyka)
warto poczekać
http://www.radio.uol.com.br/#/progra...edicao/9300470
dodam ,ze nagranie pochodzi z koncertu na Edinburgh Festival in 1999, z akustyką kościoła Grey Friar's
"Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."
halo,
nie wiem czy podany link
jest treściwy...
słyszałem ,że na smart fonach nie chodzi ?
przepraszam ,
jak znajdę inny zamieszczę go jeszcze raz ... aha utwór ten nosi nazwę "Sun Prayer" ...
"Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."
nie wiem czy podany link
jest treściwy...
słyszałem ,że na smart fonach nie chodzi ?
przepraszam ,
jak znajdę inny zamieszczę go jeszcze raz ... aha utwór ten nosi nazwę "Sun Prayer" ...[/QUOTE]
[QUOTE=Pierogowy;144172]halo,
Spoko. moje głośniki z "Biedronki"
jakoś wytrzymały akustykę kościoła Grey Friar's
![]()
dzisiaj ważna rocznica.
przyznam, że nie doceniałem Go, gdy żył, znałem tylko znane utwory a utwory nieznane o niebo ciekawsze.
warto np. posłuchać jak śpiewa o historii
a po kądzieli był Żydem - ot ciekawostka
i dalekala paralela
9 lat
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)