.... łe no ... widzę, że ktoś słucha tego... wokalista śpiewał w moim ulubionym (między innymi) A Perfect Circle....
.... łe no ... widzę, że ktoś słucha tego... wokalista śpiewał w moim ulubionym (między innymi) A Perfect Circle....
... matematyczny ciąg... trafne określenie dla tego pulsu... no to zapodam pewne Imagine... ale to z ciągiem matematycznym...
Tę wersję Imagine poznałam dosyć niedawno, w zasadzie w P-kach, gdy przyszli goście, którzy okazali się przy okazji fanami Tool :) Bardzo mi się podoba, lubię też APC :)
W utworze Lateralus można odnaleźć ciąg Fibonacciego (wokal). W cyfrach wygląda on tak: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 itd, zaś graficznie można zobrazować go jako spiralę. Stosunek danej liczby do liczby poprzedzającej zawsze dadzą wynik ~1,618 tylko im liczby będą większe, tym wynik dokładniejszy -jest to tak zwana złota proporcja. Ta konkretna spirala oraz złota proporcja często odnajdywane są w naturze, przyrodzie. Elementy w skrzypcach Stradivariego również budowane są na zasadzie złotej proporcji :)
A na dobranoc, wracając do starych ulubionych dźwięków rockowych:
King Crimson - Three of a Perfect Pair (ulubiona wersja live)
https://www.youtube.com/watch?v=i5xuOyeVh1Q
Ostatnio edytowane przez Jimi ; 27-04-2014 o 22:39
"Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.
Od King Crimson ( dokładnie od ,, Epitaph") zaczęła się moja fascynacja rockiem progresywnym. Trwa do dzisiaj.
.... no to tak trochę... tęskno?...
Ja ostatnio mam wkrętke na to:
To po francusku... Królowie życia....(uwielbiam francuskie musicale...:)
I zagadka....jaki program tv rozpoczyna się taką muzyczką?
Takie Słowianki z Tyrolską melodią: https://www.youtube.com/watch?v=q6qqGqVTCr0
... słabo oglądam tv... a jak oglądam, to często i tak nie wiem co leci... utwór znany, ale pojęcia nie mam....szukałem na strychu płyty z której pochodzi wklejona niżej piosnka... fajnie się przy niej jedzie ...przynajmniej długa podróż w Bieszczady ma tę zaletę, że nasłuchać się można do woli
... jeszcze jej nie znalazłem...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)