Cze!
Stało się!
Wreszcie został przywołany temat stary jak świat:
rozwój turystyki, a ochrona przyrody.
Prawda jest taka! Ani dyr. Wojciechowski ani hordy "stonki" nie mają racji. Prawda leży pośrodku!
Problem polega na tym, że jeszcze nie narodził się "sprawiedliwy", który jest w stanie wyważyć co ważniejsze.
Słyszałem kiedyś "projekt", że należy zamknąć Bieszczady dla ruchu kołowego. Samochody zostawić możemy w Lutowiskach (w otulinie Parku), a dalej "dymać" np. na osłach. TO Z NAS CHCE SIĘ ZROBIĆ OSŁA!
Wychowałem się w Czarnej. Nie w sercu Bieszczad, ale jednak w Bieszczadach. Jestem młodym człowiekiem, ale pamiętam momenty gdy "leciałem" na Caryńską bez ŻADNEGO towarzystwa.
NIKOMU NIE MUSIAŁEM MÓWIĆ CZEŚĆ.
Ale mimo wszystko protestuję!
Założyłem tę stronę dla pokazania mojej małej ojczyzny innym. Wiedząc jednocześnie, że "przyjdą i zadeptają". Ale mimo wszystko zapraszam.
Przyjeżdżajcie i podziwiajcie. Nie niszcie. Szanujcie. Niech Wasze dzieci też zobaczą prawdziwy Bieszczad. Czy to możliwe? Nie wiem. Boleję nad tym, ale zamknąć tych gór nie można! Nie wolno.
Ja w duchu czuję radość, to jednak moje miejsce na ziemi - chociaż za lepszym życiem poleciałem w świat - jestem dumny.
Cieszę się razem z każdą osobą, która dzięki Wam turystom poprawiła swój byt.
Koledzy, którzy wygłaszacie tezy, iż "kiedyś to było super, a teraz to co wy wiecie o bieszczadach" - powiem Wam tak: jakie prawo macie do Bieszczad Wy, którzy znaleźliście je przed innymi?
Dlaczego nie poszliście śladami Wiktoriniego lub Prezesa skoro sądzicie, iż to miejsce jest Wasze? Przemawia przez Was egoizm. Żyć się chce na poziomie, więc Zabrze, Warszawa, Łódź, Kraków czy Poznań, a relaks oczywiście w Bieszczadach w "Waszych Bieszczadach"?
Podsumowując. Bieszczady są NASZE i basta. Nawet tych, którzy nie pochamują się przed dzwonieniem przez komórę z Tarnicy. To nasz kraj.
Nasz dom. Nasza ojczyzna.
:)
Sorry za patos ale po 4 piwach jestem :)
Zapraszam na kongres - chętnie podejmę rękawicę :)
zdrowia
Darek
-------------------------------
www.bieszczady.info.pl

Odpowiedz z cytatem