Pokaż wyniki od 21 do 30 z 128

Wątek: UA/PL - przyszłość

Widok wątkowy

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Odp: UA/PL - przyszłość

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    (...)..raz na zywo spotkalam sie z wrogoscia polakow do ukraincow-- jak mi chcieli wlać w przemyslu za to ze wysiadlam z auta na ukrainskich blachach.. ale to taki maly epizod i na szczescie udalo mi sie ujsc calo
    Musiałaś wtedy chyba trafić na Łapiego. On się lubi odgrażać.

A teraz poważnie. Przypomniała mi się taka pozornie niewiele znacząca historyjka z niemojego zyciorysu.
    Na przełomie lat 70. i 80. rozmawiałem z dobrym (wówczas) kolegą z pracy, który własnie wrócił z odwiedzin w USRR. Był tam na zaproszenie kuzynów - dzieci brata ojca, czyli stryja (to samo polskie "drobnoszlacheckie" nazwisko kończące się na "-cki").
    Ów kolega pochodzi z polskiej rodziny kresowej, jego tata wraz z dywizją Berlinga przywędrował do Polski. To nie był żaden oficer Armii Czerwonej oddelegowany do Wojska Polskiego, polskość całej rodziny "-ckich" była naprawdę niekwestionowana.

I tak sobie z tym moim kumplem gadaliśmy po pracy, przy kielichu. Byłem cholernie ciekaw i życia na radzieckiej Ukrainie, i sytuacji tamtejszej Polonii, i w ogóle tego, co oficjalnie było przekłamane lub przemilczane. Interesujący mnie wątek naszej dyskusji był jednak stosunkowo krótki, mniej więcej taki:

- Michał, twoje zdrowie, to powiedz, jak się teraz Polakom żyje na Ukrainie.
    - Kazik, dziekuję. Teraz wypijmy za twoje zdrowie. O co pytałeś ? Aha. A bo ja wiem ?
    - Jak to nie wiesz ? Przecież tam byłeś - u swojej polskiej rodziny !!!
    - To już nie Polacy, może poza stryjem, no ale on siedzi cicho, stary już jest, boi się wychylić.
    - A kto jest twoją stryjenką, Ukrainka pewnie ?
    - Ależ skąd, też Polka, zresztą już nie żyję, niedawno umarła.
    - No to nic nie rozumiem. Czy ci twoi kuzyni to nie Polacy ?
    - Nie.
    - A kto ?
    - Ukraińcy.
    - Zdrajcy, zaprzańcy, renegaci - trochę mnie przy kielichu poniosło.
    - Kazik, to nie takie proste. To są naprawdę bardzo przyzwote chłopaki, w naszym mniej więcej wieku. I oni by ci teraz wytłumaczyli, tak jak i mnie w końcu przekonali.
    - Niby jak ?
    - Ich, a w zasadzie nasz, ród żył tam od stuleci. To nie byli przybysze z etnicznej Polski. Któryś z naszych wspólnych pra-...pradziadków się spolonizował i odtąd byliśmy już Polakami.
    - A więc ?
    - I teraz oni postanowili ten proces odwrócić. Nie chcą być u siebie, w swojej ojczyźnie, mniejszością narodową. Świadomie postanowili się ponownie zukrainizować. Język polski po rodzicach dobrze znają, ale w domu nawet między sobą już go nie używają. A w dokumentach urzędowych podają swoją narodowość jako ukraińską.

I w końcu wypiliśmy z Michałem także zdrowie jego ukraińskich kuzynów.
    To odwieczne problemy pogranicza.
    Podobnym, jeszcze bardziej dramatycznym przykładem byli bracia Szeptyccy - jeden generał Wojska Polskiego, a drugi - arcybiskup greckokatolicki (na jego nabożeństwach z pewnością modlili się żołnierze UPA).

Wnioski na przyszłość ?
    Dążenie do ponownej integracji Polski i Ukrainy, tym razem w ramach NATO i UE.
    Proces powolny, obliczony na całe dziesięciolecia, ale możliwy.

I to by było na tyle, drogie kochane dziatki.
    A teraz pocałujcie misia w nosek, idźcie spać i niech się Wam przyśni - panom jakaś seksowna mołodycia, a paniom - jakiś przystojny kozak, sokół stepowy.

.
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 27-07-2009 o 19:58
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)