Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 128

Wątek: UA/PL - przyszłość

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: UA/PL - przyszłość

Oto co ludzie piszą o przyszłości UA/ PL
    Przez całe wieki trzy narody, Polacy, Ukraińcy i Żydzi, wspólnie zamieszkiwali
    Czego więc dzisiaj możemy oczekiwać od Ukraińców. Zbiorowych przeprosin za zbrodnie UPA na narodzie polskim?.
    Daleki jestem od prostych porównań, ale OUN-UPA
    (tarnopolskie, lwowskie, stanisławowskie) w 1931 r.
    Jak to są wypowiedzi na temat to ja jestem królową egipską.
    Zaczynam żałować że założyłem ten wątek

Bieszczadnik Awatar konik
    Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    blisko gór

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Jak... to ja jestem królową egipską
    Hmmm, jakby się tak przyjrzeć...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

a ja wam mowie ze zamiast wyciagac rozne rzeczy z przeszlosci albo rozwazac czy przyszlosc dniepru czy krymu nalezy do UE czy rosji-- to najlepiej zajac sie terazniejszoscia i pojechac sobie w gory lub niziny na ukrainie, poki tam jest tak fajnie jak jest :D
    Ostatnio edytowane przez buba ; 30-07-2009 o 13:18
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Trzeba iść do przodu. To jasne.
    Nie można jednak udawać, że przeszłośc jest cacy. I zostawić ją.
    W przeciwnym razie coraz częściej będą odbywały się takie akcje:

Rajd im. Bandery przejedzie przez Polskę

Dnia 1 sierpnia wystartuje pierwszy międzynarodowy dziecięcy kolarski rajd „Europejskimi śladami Stepana Bandery” – poinformowała Rada Miasta Lwowa.
    .

Młodzi rowerzyści wystartują spod pomnika Bandery w Czerwonogradzie, a następnego dnia przyjadą pod jego pomnik we Lwowie. Dalsza część rajdu prowadzi m.in. przez polskie miasta Sanok, Kraków i Oświęcim. Finisz zaplanowano na 24 sierpnia (Dzień Niepodległości Ukrainy) w Monachium, przy grobie Bandery.

"Cel naszej akcji nie polega tylko na tym, żeby uhonorować Stepana Banderę, ale także aby popularyzować wśród ukraińskiej młodzieży zdrowy tryb życia, którego on surowo przestrzegał" - powiedział prezes Fundacji Dobroczynnej "Eko-Miłosierdzie", organizator rajdu.

Wcześniej poinformowano, iż Iwanofrankowska Obwodowa Administracja Państwowy wydała 200-stronicowy przewodnik turystyczny "Ścieżkami Ukraińskiej Powstańczej Armii".

Stepan Bandera był przywódcą jednej z frakcji Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN), której zbrojne ramię, Ukraińska Powstańcza Armia (UPA), dokonywało od wiosny 1943 roku na Wołyniu i w Galicji Wschodniej czystek etnicznych na ludności polskiej, mordując od 100 do 150 tys. osób.

tr/korespondent.net/Kresy.pl.

http://www.isakowicz.pl/index.php?pa...2b36e2847ed0b7

P.s.
    A za którymś razem rajdowi goście wygłoszą do polskich dzieci pogadankę o bohaterskich siekiernikach. Zaciekle walczących z Sowietami oraz Niemcami wspieranymi przez Polskie Wojsko ! ( bo takie rzeczy też zaczyna sią kłaść do ukraińskich głów) ...

Współcześni banderowcy świetnie rozumieją pewne realia:

"Prawda stoi po stronie tego, kto kontroluje informację".

Przeszłości nie można zostawić. Przynajmniej narazie. Przy bierności z polskiej strony w ciągu kilku lat "załatwią" nas propagandowo nie tylko w UE i w świecie ale i w oczach naszego społeczeństwa. Już teraz mamy całą masę tzw.pożytecznych idiotów doszczętnie otumanionych umiejętną banderowską propagandą.

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Czekamy na wznowienie publikacji "Mit Hitler in Polen", trasa jakaś tam turystyczna jest, w Poznaniu od lat "neogostki" z rozmaitych krajów zwiedzają Zamek tak zwany, boć to była kwatera Wodza (w której nigdy nie był, ale nic to :). Wysadzeniu Zamku przeciwstawił się Walter/Karol Świerczewski, i dziś jest, jak jest.
    Napiszecie, że nie na temat, OK, ale to i tak jedno i to samo gówno

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Fakt
    Sapere aude.

Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez włóczykij Zobacz posta
    Trzeba iść do przodu. To jasne.
    Nie można jednak udawać, że przeszłośc jest cacy. I zostawić ją.
    W przeciwnym razie coraz częściej będą odbywały się takie akcje:
    Rajd im. Bandery przejedzie przez Polskę
    To smutne. No cóż ..., napisałem już kiedyś w innym wątku, że każdy naród ma takich bohaterów, na jakich zasługuje.

Ale co można w tej sytuacji zrobić? Zakazać przejazdu?

Teoretycznie można zorganizować rajd kolarski po ukrainie pod hasłem "Pierwszy międzynarodowy rajd kolarski śladami księcia Jeremiego Wisniowieckiego, pana na Wiśniowcu, Łubniach, Chorolu, Zbarażu, Rumnie i Hadziaczu "
    Transparent z hasłem przewodnim na czele rajdu. Na transparencie napis: "Ludy, spasajtes, Jarema ide ..."

Ciekawe jak zareagują ???
    Sapere aude.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Hm, to trochę już za wiele, nawet jak na moją tolerancyjną i życzliwą postawę wobec Państwa Ukraińskiego oraz jego narodowych tradycji.

Co robić ? Ja tu mogę tylko radzić, "sobie a muzom", w Internecie. Ale może ktoś z tzw. decydentów to przeczyta ?
    A więc tak:

Po pierwsze - pilnować, aby nie doszło do żadnej prowokacji. Gdyby ktoś tych ukraińskich małolatów pobił, zniszczył im sprzęt, lub choćby tylko słownie "zbluzgał" - afera międzynarodowa gotowa.
    A w odwecie naszych turystów na Ukrainie pobiją jacyś "nieznani sprawcy". A dalej, to już spirala nienawiści zacznie się sama rozkręcać. A Moskwa się ucieszy, bo jej przecież właśnie o to chodzi.

Po drugie - niech się już ten rajd nazywa, tak jak go tam, na Ukrainie nazwano, ale na granicy powinno się zabrać młodzieży wszelkie transparenty i znaczki banderowskie. Pozostawić im tylko flagi narodowe i herby. Co do "insygniów" ściśle związanych z OUN-UPA, to niech ukraińscy organizatorzy sobie ew. znajdą sposób na przetransportowanie ich samochodem do Niemiec.

Po trzecie - należałoby uczestnikom rajdu zorganizować w Polsce obowiązkowe i uroczyste spotkanie z polską młodzieżą, podczas którego jakiś mądry prelegent przedstawiłby w ogólnym zarysie (maks. 45 minut) dzieje stosunków polsko - ukraińskich w XX w., w tym głównie:
    - wojnę polsko - ukraińską w latach 1918 i 1919 (jej przyczynę i przebieg),
    - sojusz polsko - ukraiński w 1920 r. i wspólną wojnę z Rosją,
    - "zawiłości" międzywojnia, w tym dotkliwe represje administracyjne z polskiej strony, a zbrojny terror - ze strony ukraińskiej,
    - inne rachuby i opcje polityczne obu narodów podczas II wojny światowej i po niej,
    - wydarzenia na Wołyniu i Podolu w 1943 r.,
    - powojenne przesiedlenia ludności polskiej i ukraińskiej,
    - akcję "Wisła" w 1947 r.
    - obecne uregulowania prawne dotyczące mniejszości ukraińskiej w Polsce.
    Warto by sporządzić konspekt takiego "wykładu" (nie więcej niż kilkanaście stron) w obu językach, wydrukować w liczbie egzemplarzy odpowiadającej liczebności uczestników rajdu i po prostu im wręczyć w prezencie.
    Czy ktoś o tym pomyślał ?
    Na 99 % jestem przekonany, że nie.
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 31-07-2009 o 13:57
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Hm, to trochę już za wiele, nawet jak na moją tolerancyjną i życzliwą postawę wobec Państwa Ukraińskiego oraz jego narodowych tradycji.

Co robić ? .......

Po pierwsze - pilnować, aby nie doszło do żadnej prowokacji.
    Zgadzam się. Należy za wszelką cenę unikać prowokacji.

Rajd z udziałem młodzieży - cholernie sprytne zagranie. Każda próba interwencji skończy się skandalem. Nie daj Boże jakiś "nieznanych sprawców" z "hipotetycznym traktorkiem na czele" - bo narobią wrzasku, że hej.

Na taką prowokację można odpowiedzieć jedynie milczącą dezaprobatą, tak aby zminimalizować propagandowy efekt, jaki z pewnością zakładali organizatorzy.

Jeszcze raz powtórzę - to smutne. To pokazuje również, jak daleko nam jeszcze do porozumienia.
    Ostatnio edytowane przez wp.krzysztof ; 31-07-2009 o 14:50
    Sapere aude.

Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Wszystkiego najlepszego na nadchodzący weekend dla wszystkich forumowiczów, i tych spędzającyh go w UA i tych w PL
    Ostatnio edytowane przez wp.krzysztof ; 31-07-2009 o 15:35

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)