Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 128

Wątek: UA/PL - przyszłość

Mieszany widok

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie Odp: UA/PL - przyszłość

a my mamy jakichś posłów senatorów czy cóś? jakis list wysmażyć z protestem?
    Ja powiem wprost że zgodę na takie coś musiał wydać jakiś dureń co jak plują to cieszy sie że pada:(
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

taka moja luźna refleksja złośliwa:
    może tam na Ukrainie nacjonaliści czytają nasze forum? tyle że nieuważnie.
    Przeczytali o corocznym rajdzie Rzeźnika - pomyśleli że można, i zrobili swój rowerowy rajd rzeźnika Stepana B...
    Ostatnio edytowane przez Jabol ; 04-08-2009 o 09:19 Powód: literka
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Wklejam dokument, wg. którego ma być kształtowana wspólna współpraca UA/PL.

Fragmenty "Uchwały Krajowego Prowodu OUN" z 22.VI.1990 r.

OUN, jako awangarda narodu, wykorzystuje wszystkie partie polityczne oraz komitety cerkiewne Ukraińskiej Cerkwi Katolickiej, której księża sprzyjają OUN.

Zgodnie z wcześniejszymi postanowieniami Krajowego Prowodu, każda ukraińska rodzina w diasporze wpłaca po 1000 dol. USA na fundusz „Wyzwolenia Ukrainy”. Przegranie przez „Ruch” wyborów na Ukrainie uważać należy jako śmierć ukrainizmu nad Dnieprem.

Sprawy polskie:

1. Na Ukrainie, ze szczególnym uwzględnieniem terenów Ukrainy Zachodniej;

2. W Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Ukrainy Zakurzońskiej.

1. Popieramy gorąco wysiłki wyzwoleńcze narodów bałtyckich – Litwy, Łotwy i Estonii, popieramy wysiłki wyzwoleńcze Mołdawian, Gruzinów i Ormian. Solidaryzujemy się z walką o wolność bratniego narodu białoruskiego, pamiętając jednocześnie, że wywodzi się on z naszego ukraińskiego gniazda – Kijowskiej Rusi, i do tego gniazda w przyszłości powinien wrócić.

... Z postkomunistyczną Polską należy utrzymywać stosunki przyjazne i na zasadzie wzajemności. Aby nie drażnić Polaków i rządu należy przyznać im na Ukrainie pewne uprawnienia w zakresie wiary, kultury i szkolnictwa, bacząc równocześnie, aby te koncesje nie poszły zbyt daleko. Wykluczyć organizowanie się Polaków pod względem politycznym. Przede wszystkim należy narzucić Polakom nasz punkt widzenia na historię i na stosunki ukraińsko-polskie. Nie dopuścić do głoszenia, że Lwów, Tarnopol, Stanisławów, Krzemieniec i in. Kiedykolwiek odgrywały rolę polskich ośrodków kultury. Zawsze były to ośrodki kultury ukraińskiej. Polacy nie odgrywali w nich najmniejszej roli, a to, co o nich głosi się dzisiaj, zaliczyć należy do polskiej szowinistycznej propagandy.

Materiały pochodzą z książki Wiktora Poliszczuka pt. "Manowce polskich historyków", Toronto 1999.
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

O,przepraszam wp.krzysztof ! Cyt:
    "Na tym forum dominują głównie wątki banalne i..jeszcze bardziej banalne".Od takich słów juz bardzo blisko do "oceny"tych co je czytają,wypowiadają się,zadają pytania czy udzielają rad.Nie galopowałabym tak w wyrażaniu swoich opinii.Wystarczy juz tego mentorstwa na każdym kroku,co?
    Dobrze,że taki historyczny wątek zaistniał(czytam go uważnie,choć głosu nie zabieram) i niech sobie funkcjonuje,ale to forum jest dla wszystkich i dajmy im wolny wybór.Co dla Ciebie jest banalne,może innemu pomaga w pilnej potrzebie?

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    O,przepraszam wp.krzysztof ! Cyt:
    Nie galopowałabym tak w wyrażaniu swoich opinii.Wystarczy juz tego mentorstwa na każdym kroku,co?
    Cholera, głupio wyszło. Przepraszam. Nie powinienem tego w ten sposób wyrazić publicznie.

Moja ocena bynajmniej nie dotyczy całego forum. Jest tu grupa ludzi, których czytam z wielką przyjemnością w różnych wątkach tematycznych. Sam w nich nie piszę, ale duzo się z nich dowiedziałem.
    Ale jest tu dużo pitolenia, jakiś monosylabowych wypowiedzi na pograniczu chrząkania; uhum, aha, ehe, srututu, pisanych jakis dziwnym zniekształconym slagiem. Wybacz, ze przed nimi nie padam z zachwytu. I nie wierzę, że TY tego nie widzisz.

Oczywiście, jest wolność słowa, każdy ma prawo pitolić co chce ( i mam nadzieje, że każdy ma prawo oceniać to pitolenie) To oczywiście nie zmienia mojej pierwotnej oceny - choć przyznaję niepotrzebnie wyrażonej publicznie. Ja się ekologom nie wcinam, w zamian oczekuję, że nie będą zamykać wątków, tylko z tego powodu że stracili dla nich zainteresowanie.

Zgodnie z Twoją sugestią, zwolnię swój galop w wyrażaniu opinii, a co do mentorstwa - jestem raczej Odyseuszem niż Mentorem
    Sapere aude.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Widzę WUKO, że i Ty zabrałaś w tej sprawie słowo, bo mi tu od pitolenia o zwierzaczkach i roślinkach przymarudził Żubr.
    Marcin

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Akurat odpowiada mi pitolenie o bieszczadzkich zwierzaczkach i roślinkach.O nie też warto walczyć!

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Widzę WUKO, że i Ty zabrałaś w tej sprawie słowo, bo mi tu od pitolenia o zwierzaczkach i roślinkach przymarudził Żubr.
    I przymarudze Ci jeszcze raz.
    Owszem przywołane pitolenie ma sens ale w wątkach o zwierzaczkach a nie historii. Więc nie wmawiaj czegoś czego nie napisałem. Czytaj ze zrozumieniem.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Cytat Zamieszczone przez żubr Zobacz posta
    Więc nie wmawiaj czegoś czego nie napisałem. Czytaj ze zrozumieniem.
    Cytat Zamieszczone przez żubr Zobacz posta
    To forum słóży nie tylko do pitolenia o tym jakiego to zwierzaczka czy kwiatuszka się widziało na swojej bieszczadzkiej i nie tylko bieszczadzkiej drodze więc też i tematy różne.
    Aleś Ty uraźliwy Żubrze, o darze rozumnego czytania pisanego słowa. Toż Ci mówię, żeś jako człowiek taki sam zwierz jak reszta naszej fauny. Choć mawiają znawcy tematu, że żubry obce w Bieszczadzie
    Marcin

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Aleś Ty uraźliwy Żubrze, o darze rozumnego czytania pisanego słowa. Toż Ci mówię, żeś jako człowiek taki sam zwierz jak reszta naszej fauny. Choć mawiają znawcy tematu, że żubry obce w Bieszczadzie
    Obce? Ciekawe jacy znawcy? Bo ja twierdze,że raczej przywrócone...temat do dyskusji kieruje do wątku o żubrach.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)