Hm, to trochę już za wiele, nawet jak na moją tolerancyjną i życzliwą postawę wobec Państwa Ukraińskiego oraz jego narodowych tradycji.
Co robić ? Ja tu mogę tylko radzić, "sobie a muzom", w Internecie. Ale może ktoś z tzw. decydentów to przeczyta ?
A więc tak:
Po pierwsze - pilnować, aby nie doszło do żadnej prowokacji. Gdyby ktoś tych ukraińskich małolatów pobił, zniszczył im sprzęt, lub choćby tylko słownie "zbluzgał" - afera międzynarodowa gotowa.
A w odwecie naszych turystów na Ukrainie pobiją jacyś "nieznani sprawcy". A dalej, to już spirala nienawiści zacznie się sama rozkręcać. A Moskwa się ucieszy, bo jej przecież właśnie o to chodzi.
Po drugie - niech się już ten rajd nazywa, tak jak go tam, na Ukrainie nazwano, ale na granicy powinno się zabrać młodzieży wszelkie transparenty i znaczki banderowskie. Pozostawić im tylko flagi narodowe i herby. Co do "insygniów" ściśle związanych z OUN-UPA, to niech ukraińscy organizatorzy sobie ew. znajdą sposób na przetransportowanie ich samochodem do Niemiec.
Po trzecie - należałoby uczestnikom rajdu zorganizować w Polsce obowiązkowe i uroczyste spotkanie z polską młodzieżą, podczas którego jakiś mądry prelegent przedstawiłby w ogólnym zarysie (maks. 45 minut) dzieje stosunków polsko - ukraińskich w XX w., w tym głównie:
- wojnę polsko - ukraińską w latach 1918 i 1919 (jej przyczynę i przebieg),
- sojusz polsko - ukraiński w 1920 r. i wspólną wojnę z Rosją,
- "zawiłości" międzywojnia, w tym dotkliwe represje administracyjne z polskiej strony, a zbrojny terror - ze strony ukraińskiej,
- inne rachuby i opcje polityczne obu narodów podczas II wojny światowej i po niej,
- wydarzenia na Wołyniu i Podolu w 1943 r.,
- powojenne przesiedlenia ludności polskiej i ukraińskiej,
- akcję "Wisła" w 1947 r.
- obecne uregulowania prawne dotyczące mniejszości ukraińskiej w Polsce.
Warto by sporządzić konspekt takiego "wykładu" (nie więcej niż kilkanaście stron) w obu językach, wydrukować w liczbie egzemplarzy odpowiadającej liczebności uczestników rajdu i po prostu im wręczyć w prezencie.
Czy ktoś o tym pomyślał ?
Na 99 % jestem przekonany, że nie.
![]()