Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 16 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 233

Wątek: Rajd Bandery

Domyślnie Odp: Rajd Bandery

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    No i może dojść do prowokacji, o której pisaliśmy z WP Krzysztofem.
    Oby nie doszło.
    Bo potem to już akcja - reakcja - akcja - reakcja, itd. spirala nienawiści się rozkręci. I będziemy się dziwić, że Naszych biją na Ukrainie.
    Naszych i bez tego poniewierają na Ukrainie. "Swobodowcom" pretekstu nie potrzeba...
    Ale i ja mam nadzieję, że nikt tym gnojom uczestniczącym w "Rajdzie im. Stepana Bandery" łbów cegłówką nie rozwali - nie tyle zaszkodziło by to stosunkom między krajami (które są moim zdaniem beznadziejne), co Polakom tam mieszkającym - jak to na Wschodzie - odpowiedzialność zbiorowa "za żywota"...
    A co do artykułów GW, to proponuję poczytać sobie życiorys ojca p. Redaktora Naczelnego tej gadzinówki (zdrajcy stanu, członka Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy - oczywiście mam na myśli "seniora" ), aby pojąć, dlaczego ten pan (Redaktor GW) popiera taką, a nie inną opcję polityki zagranicznej RP.

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Cytat Zamieszczone przez Szczepan Ł. Zobacz posta
    Naszych i bez tego poniewierają na Ukrainie. "Swobodowcom" pretekstu nie potrzeba...
    Ale i ja mam nadzieję, że nikt tym gnojom uczestniczącym w "Rajdzie im. Stepana Bandery" łbów cegłówką nie rozwali - nie tyle zaszkodziło by to stosunkom między krajami (które są moim zdaniem beznadziejne), co Polakom tam mieszkającym - jak to na Wschodzie - odpowiedzialność zbiorowa "za żywota"...
    A co do artykułów GW, to proponuję poczytać sobie życiorys ojca p. Redaktora Naczelnego tej gadzinówki (zdrajcy stanu, członka Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy - oczywiście mam na myśli "seniora" ), aby pojąć, dlaczego ten pan (Redaktor GW) popiera taką, a nie inną opcję polityki zagranicznej RP.
    Szczepanie z jednej strony przydał by im się porządny wp a z drugiej strony własnie na taką prowokację liczą. Gdyby miał by to być rajd przyjaźni i pojednania oraz propagujący zdrowy tryb życia to nie było by tam elementów i symboli nacjonalistycznych a flagi miały by tylko kolor niebiesko-żółty.
    Co do GW to aby sprawę naświetlić z różnych punktów, trzeba wklejać artykuły z różnych źródeł i różnych opini bo potem padnie zarzut o stronniczość czy wybiórczość prasową. Więc zamiast czepiać się źródła dyskutujmy z nim.
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez Szczepan Ł. Zobacz posta
    - nie tyle zaszkodziło by to stosunkom między krajami (które są moim zdaniem beznadziejne), co Polakom tam mieszkającym -

1. No ciekawe,nigdy nie łączyłem Ozjasza Sz. z kierunkiem politycznym GW, ale korelacja się faktycznie narzuca jako wniosek.

2. Z odpowiedzialnością Polaków jest tak jak piszesz - każdy eksces w Polsce odbija się pogorszeniem sytucji naszych rodaków na Ukrainie. Tylko, że z kolei my tutaj nie możemy sobie pozwolić na ciągłe ustępstwa, jak tego oczekują od nas Ukraińcy, to jest chory kierunek, któremu trzeba się przeciwstawić

3. Jak się pozwoli na jeden rajd, to się pozwoli na następny raid, więc jestem głęboko przeciwny. Specjalnie wpuszczają niewinną młodzież byśmy wahali się zareagować. Uważam, że wszelkie formy cywilngo, głośnego i zdecydowanego protestu są na miejscu. Ale dojrzalego protestu, broń Boże przepychanek

4. najgorszą postawą może być przepuszczenie tych młodych ludzi bez grama protestu, to tylko rozzuchwali nastepnych. Tolerancyjne milczenie to wręcz bratnia pomoc i nieoceniony prezent dla neobanderowców. Oni niestety się muszą zetknąć z jakimś ostracyzmem, czego im współczuję, ale do czego powinno dojść. Jak ktoś się godzi na to by być marionetką, ponosi tego konsekwencje.

Dzieciaki mogą nie wiedzieć wielu spraw, ale wątpię, żeby w dobie interentu nie znali opinii Polaków o Banderze i Banderowcach i nie wiedzieli czego mają dokonać.

5. Od dawna bakuje mi materiału pozwalającego wyliczyć starannie straty ukraińskie. Wiemy, że polskie są minimum kilkukrotnie większe. Z tej rozmowy doszły mi nowe wątki, także dziękuję

Moje osobiste zdanie jest takie, że ofiar ukraińskich wraz z ofiarami od LWP jest mniej niż ok 20 tys. A Ukraińcy celowo nie robią zestawień porównawczych, bo takie zestawienie postawiło by na głowie cały mit UPA.

Tak jak Hrycak, który wyliczył ofiary niemieckie na 3.000 ludzi i wzbudził zdziwienie, bo z tego wynika, że walki z Niemcami były albo pozorowane albo bardzo rzadkie.

Niemniej jednak moja (nie moja) ocena ilości ofiar jest na poziomie ok. 200 tys. Polaków. Pokaże to tak na skróty.

Na Wołyniu liczba w zasadzie pewna to ok. 60 tys. ludzi. Tam było tylko 364 tys. Polaków w 1939 roku. A zacznijcie analizować straty w Małopolsce Wschodniej, gęsto zaludnionej przez Polaków, gdzie było ok 1,7 miliona Polaków. Proste porównanie procentowe pokazuje prawdopdobieństwo dużo wyższych strat. I w zasadzie już wiemy, że tam były wyższe straty niż na Wołyniu, czyli ofiar minimum jest 120 tys. + x. Mówi się o 120 tysiącach ofiar w Małopolsce, jest na to wyliczenie. Niestety jeszcze nikt nie dokonał podsumowania danych zbiorczo, u nas też jest to rozbite. Uprawniona liczba ofiar będzie zatem na poziomie 180-200 tys. ludzi, widać to jako sumę samych szacunków, gdzie liczbą pewną jest Wołyń

Ja się głęboko zgadzam, że dopiero liczby ofiar mówią kto był a kto nie był celem bandytów z UPA.
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 06-08-2009 o 22:53

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Oj, Szczepanie - nawet sam Stalin nie wytykał Wandzie Wasilewskiej ojca - "sanacyjnego" ministra, ani jej ojca chrzestnego, którym był - o ile się nie mylę - sam Józef Piłsudski.

Także Konstantemu Miodowiczowi nikt nie wytyka papy - członka Biura Politycznego KC PZPR.

Czyś Waść aby nie przesadził ?
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

No to może nie będziemy synowi Szuchewycza wypominali ojca? Choć zdaje się obai podobnych poglądów?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jurij_Szuchewycz

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Określone "wytykajki" są nie na miejscu. Prawdaż?

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Oj, Szczepanie - nawet sam Stalin nie wytykał Wandzie Wasilewskiej ojca - "sanacyjnego" ministra, ani jej ojca chrzestnego, którym był - o ile się nie mylę - sam Józef Piłsudski.

Także Konstantemu Miodowiczowi nikt nie wytyka papy - członka Biura Politycznego KC PZPR.

Czyś Waść aby nie przesadził ?
    Nie wytykał bym, gdyby (te poglądy) nie były (dziwnym trafem) bardzo zbieżne - pisałem zresztą to odnoście rzekomego "autorytetu moralnego", dającemu mu "prawo" (poprzez swoich klakierów) do zrównywania Kresowian z niejaką Eriką Steinbach (na łamach swojej gazjety).
    "Żubr" mnie "skarcił", więc (się) poprawiam cytując źródło (a propos "gadzinówki") - lubelski dodatek Gazety Wyborczej:
    "Pod koniec uroczystości funkcjonariusze BOR zabrali księdzu megafon, gdy krzyczał "Hańba" w kierunku przechodzącego kilka metrów obok Juszczenki." - KŁAMSTWO.
    A jak wyglądało to naprawdę - proszę:
    http://www.youtube.com/watch?v=3I48u3KJHJ4 - pierwszy dzień protestu (30 czerwca)
    http://www.youtube.com/watch?v=_gUH6bQi9bs - drugi dzień protestu (1 lipca).
    Aha - w sprawie rajdu - ciekawe, jak się zachowa polska Straż Graniczna, w wypadku, gdyby uczestnicy tego "Eko-miłosierdzia" (nazwa powala na ziemię) chcieli wwieźć na terytorium RP, emblematy propagujące treści faszystowskie... ? (zresztą telefonowałem w tej sprawie do SG).

Bieszczadnik Awatar sarmata
    Na forum od
    03.2008

Rajd tz. te 14 osób jest eskortowany przez ich rodziny? czy znajomych? czy ochronę w samochodach więc w celu ewentualnego im pokazania drogi na Ukrainę trzeba wziąść to pod uwagę.
    "I znów na Grenlandię wzięliśmy kurs a za nami kochany dom..."

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Domyślnie Jak witano miłośników Bandery

Kolejni przedstawiciele lokalnych władz podkreślają, że nieszczęśliwe są te narody, które nie mają swoich bohaterów. – Ukraina ma ich pod dostatkiem, a największym z nich jest Stepan Bandera – mówi jeden z urzędników. Gratuluje młodym kolarzom, że przełamują stereotypy o Banderze i UPA. Rozlegają się wielkie brawa, bo do mikrofonu poproszono weterana UPA Jaremę Stepanowa Tkaczyka. – My, uczestnicy wyzwoleńczej walki, którzy nie żałowali zdrowia i życia za wolną Ukrainę, błogosławimy was z całego serca – przemawia wzruszony. Młodych kolarzy błogosławi też ksiądz grekokatolicki ojciec Taras.
    Wreszcie czas na młodych kolarzy, dla których zorganizowano uroczystość. Podchodzą do mikrofonu, chwalą postawę Bandery i jego zasługi dla kraju, recytują patriotyczne wiersze. – Ten rajd ma podnieść świadomość dzieci i młodzieży w całej Ukrainie i zmienić panujące stereotypy w Europie – podkreśla jeden z uczestników. Po uroczystościach starsza kobieta rzuca mu się na szyję, całuje i gładzi po włosach.
    Kocham Banderę – mówi 15-letni uczestnik rajdu Oleksijiw Frałow z Czerwonogradu.
    http://www.rp.pl/artykul/2,345467_Ja...w_Bandery.html

Strasznie się napracowali siekierami to fakt.

Tak to jest jak się zamknęło oczy na to co dzieje się na Ukrainie w imię antyrosyjskiego sojuszu i nie urażania uczuć historycznych. Hodujemy za granicą faszystów którzy są coraz bardziej bezczelni a co gorsza w Polsce mamy również sporą część mniejszości ukraińskiej która wychowana na "bohaterstwie UPA" szczerze Polski nienawidzi choć na zewnątrz szermuje hasłami pojednania.

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Niestety prawdziwe:

49% Polaków nie wie nic, 17% “coś słyszało, ale dokładnie nie wie, o co chodzi”, 20% “wie, ale mało” a tylko 14% “wie dużo” o ludobójstwie nacjonalistów ukraińskich w latach II wojny światowej (sondaż OBOP z 2003r.)

Może ktoś ma aktualny sondaż?
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)