Strona 20 z 24 PierwszyPierwszy ... 10 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 233

Wątek: Rajd Bandery

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Domyślnie Odp: Rajd Bandery

Cytat Zamieszczone przez orest Zobacz posta
    Z uwagi na to, że sformułowania i obelgi pod moim adresem, znajdujące się w poście z godz. 17.36 użytkownika "Łapi" noszą znamiona czynów zabronionych (pomówienie i ubliżanie w środkach masowego komunikowania - art. 212 & 2 kk oraz art. 216 & 2 kk) - proszę Administrację tego forum o usunięcie z niego użytkownika "Łapi".

Z uwagi na istotny udział użytkownika Łapi w całym wątku, dokonałem cenzury w/w określeń oraz upomniałem go na PW o złamaniu Regulaminu. Traktuję to jako ostrzeżenie - pierwsze i ostatnie.
    Proszę uczestników o nie używanie argumentów ad personam:) Nie zmieniają sensu zdarzeń historycznych i możliwych ich ocen.
    Szanowny Derty, Moderatorze-Edytorze! Czy jesteś pewien, że "Łapi", jak powróci, to nie narobi jeszcze większego dziadostwa, niż do tej pory? Zanim się zarejestrowałem, czytałem uważnie forum, w tym wcześniejsze jego posty, utarczki z innymi userami, naładowane niesamowitą agresją ze strony w/w. Sam groził Michałowi sądem. Był już przecież raz zablokowany, zarejestrował się raz drugi (tego akurat zabanowano). Przecież to, co wyczynia, przechodzi ludzkie pojęcie. Zasłona w postaci "słusznej sprawy" upoważnia go do obrażania ludzi, reprezentujących inne poglądy, albo zwracających mu uwagę, że posługuje się konfabulacją, fałszem, pojęciami, których znaczenia nie rozumie?
    No, róbta, jak chceta. Ja w każdym razie zrobiłem sobie zrzuty tego postu przed Twoją edycją. Regulamin forum - z całym szacunkiem - to jedno, a przepisy, wskazane przeze mnie we wniosku o usunięcie "Łapiego" - to drugie.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Nacjonaliści książkę za książką ładowali? I co, niby te książki, no może nie w najbliższym kiosku RUCHu, ale już w najbliższej księgarni były do kupienia? Zdaj sobie sprawę, Emi, z zasięgu oddziaływania masowo wydawanej książki, zresztą, co tu dużo mówić, literacko napisanej dobrze, o wartkiej akcji, będącej lekturą szkolną, i filmu, pod względem realizacji to - pozazdrościć, powtarzanego w kółko w jedynej, siermiężnej okropnie telewizji.

Emi, widziałeś coś na Watrze? Uchyl rąbka tajemnicy ....
    Na zachodzie książki nacjonalistów były powszechnie dostępne. Potomkowie Galizien i UPA chętnie je nabywali za granicą, wystarczyła chwila po odzyskaniu niepodległości by polscy Ukraińcy się nimi zachłysnęli bez refleksji czy są prawdziwe czy nie.

Poza tym ja nie widzę propagandy w ukazywaniu banderowców takich jakimi byli - mordercami i bandytami. Jeszcze nie dawno polskie społeczeństwo nie miało pojęcia o Wołyniu:
    49% Polaków nie wie nic, 17% "coś słyszało, ale dokładnie nie wie, o co chodzi", 20% "wie, ale mało" a tylko 14% "wie dużo" o ludobójstwie nacjonalistów ukraińskich w latach II wojny światowej (sondaż OBOP z 2003r.
    Co jest najlepszym dowodem że anty Ukraińska propaganda komunistyczna
    to bajka. Prywatnie pisane książki w postaci wspomnień to nie propaganda państwa.

A co do Watry to widziałem oświadczenie po Watrze mniejszości Ukraińskiej zaniepokojonej "wzrostem antyukraińskich nastrojów". To świadczy że nie odróżniają banderowca do Ukraińca

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Pomiędzy Andami a Bieszczadami

Cytat Zamieszczone przez Emi Zobacz posta
    : To świadczy że nie odróżniają banderowca do Ukraińca
    Trudno sie dziwic, skoro dla przecietnego Polaka Ukrainiec = banderowiec. A jezeli nasz spoleczenstwo nie interesuje sie wlasna historia
    : 49% Polaków nie wie nic,
    to ciezko od nich wymagac by wnikali w polityke Ukrainy.

Chociaz oczywiscie powinno sie wymagac. Ale edukacja schodzi na psy...

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Ano właśnie. Sondaże na inne historyczne tematy (szczególnie te kontrowersyjne) miały by podobny rozkład.

Wracając do tematu wątku. W dzisiejszej "Polityce" jest bardzo ciekawy tekst Adama Krzemińskiego "Pamięć i pamiętliwość", przy okazji zbliżającej się rocznicy Września, w którym autor dość krytycznie podchodzi do polskiej mitologii historycznej. I "pozwala" sobie na refleksje :

"Upajanie się dawnymi przewagami i rozpamiętywanie klęsk bardziej jest związane z mitomanią niż twórczą pamięcią. Pamięć nie polega na powtarzaniu formułek, lecz na krytycznej analizie przeszłości, na przezwyciężeniu urazów i na umiejętności wczucia się w drugą stronę. Nie ma lepszej terapii - a teolog powiedziałby - przemiany niż dialog i rzut oka na siebie z boku. Zamiast przelicytowywać się rzeziami na Wołyniu i Akcją Wisła młodzi Ukraińcy i młodzi Polacy mogli przecież byli zorganizować wspólny ukraińsko-polsko-czesko-niemiecki rajd pamięci i pojednania. Od Wołynia do Monachium - śladami zarówno Bandery, jak i wołyńskiej dywizji AK, kampanii wrześniowej 1939, Łambinowic, Krzyżowej i Hradec Kralowe. A w Bawarii śladami powojennej emigracji. Taki rajd uczyłby młodych ludzi nie tylko dumy, ale i wstydu z własnej historii, a przede wszystkim patrzenia na siebie bardziej realistycznie, także oczami sąsiada."

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Pomiędzy Andami a Bieszczadami

...młodzi Ukraińcy i młodzi Polacy mogli przecież byli zorganizować wspólny ukraińsko-polsko-czesko-niemiecki rajd pamięci i pojednania. Od Wołynia do Monachium - śladami zarówno Bandery, jak i wołyńskiej dywizji AK, kampanii wrześniowej 1939, Łambinowic, Krzyżowej i Hradec Kralowe. "
    Orescie, toz to w dzisiejszych czasach wywolaloby trzecia wojne swiatowa! Podsun ten pomysl w zalakowanej kopercie "otworzyc po 2080" jak juz nie bedzie zyl nikt z ktoregokolwiek ze wspolczesnych nam pokolen.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Cytat Zamieszczone przez Lithandra Zobacz posta
    Orescie, toz to w dzisiejszych czasach wywolaloby trzecia wojne swiatowa! Podsun ten pomysl w zalakowanej kopercie "otworzyc po 2080" jak juz nie bedzie zyl nikt z ktoregokolwiek ze wspolczesnych nam pokolen.
    Też tak pomyślałem Dobry człowiek z tego Krzemińskiego, ale do bólu naiwny. To pomysł raczej nie na najbliższą przyszłość, niestety.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Też tak pomyślałem Dobry człowiek z tego Krzemińskiego, ale do bólu naiwny. To pomysł raczej nie na najbliższą przyszłość, niestety.
    Więcej optymizmu.

Francuzi i Niemcy nienawidzili się i tłukli ze sobą od czasów Napoleona aż po 1945 rok.
    A już w latach 60. zaczęli się kochać. Najstarsi z tego Forum być może przypomną sobie oś Paryż - Bonn z tamtych lat.

A walki pomiędzy tymi nacjami nie były bynajmniej rycerskie. Po I wojnie światowej Francuzi po prostu wygonili część ludności niemieckiej z właśnie odzyskanej Alzacji i Lotaryngii. Kazali wziąć walizki, opuścić domy i ... więcej nie wracać. I to była chyba 1-sza tzw. czystka etniczna w nowożytnej Europie.

W czasie II wojny światowej Gestapo też nieźle szalało we Francji, o czym się u nas raczej mało pisało.

I potrafili się pogodzić.

Zatem wracając do tematu: przyjaźn polsko - ukraińska jest możliwa już nawet wkrótce. Pod warunkiem, że sprawy zaszłości pozostawimy historykom obu państw.

I nie epatujmy, także na tym Forum, bardzo szczegółowymi opisami okrucieństw z 1943 r., jak to z upodobaniem czyni jeden tutejszy zboczeniec. Satysfakcję jakąś z tego czerpie, czy co ? Może spełnienia wtedy doznaje ?
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Zamiast przelicytowywać się rzeziami na Wołyniu i Akcją Wisła młodzi Ukraińcy i młodzi Polacy mogli przecież byli zorganizować wspólny ukraińsko-polsko-czesko-niemiecki rajd pamięci i pojednania. Od Wołynia do Monachium - śladami zarówno Bandery, jak i wołyńskiej dywizji AK, kampanii wrześniowej 1939, Łambinowic, Krzyżowej i Hradec Kralowe. A w Bawarii śladami powojennej emigracji.
    Mam prośbę, mógłbyś nie porównywać rzezi wołyńskiej gdzie zamordowano 60 tys kobiet i dzieci z bezkrwawą akcją Wisła której jedynymi ofiarami było kilkudziesięciu ounowców zmarłych na tyfus w Jaworznie?
    W dodatku Polska płaci części tych ludzi specjalne renty a gdzie są majątki zagrabione przez Ukraińców Polakom na Wschodzie?

Tak samo stawianie bohaterskiej karty 27 WDP i kampanii wrześniowej w porównaniu do Bandery to kpina. Miał on karabin kiedyś w ręce? Wczasy w oddziale specjalnym obozu koncentracyjnego moim zdaniem nie uprawniają do nazwania go bohaterem.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Mam prośbę, mógłbyś nie porównywać rzezi wołyńskiej gdzie zamordowano 60 tys kobiet i dzieci z bezkrwawą akcją Wisła której jedynymi ofiarami było kilkudziesięciu ounowców zmarłych na tyfus w Jaworznie?
    W dodatku Polska płaci części tych ludzi specjalne renty a gdzie są majątki zagrabione przez Ukraińców Polakom na Wschodzie?

Tak samo stawianie bohaterskiej karty 27 WDP i kampanii wrześniowej w porównaniu do Bandery to kpina. Miał on karabin kiedyś w ręce? Wczasy w oddziale specjalnym obozu koncentracyjnego moim zdaniem nie uprawniają do nazwania go bohaterem.
    Zwróć się z tą prośbą do redakcji "Polityki"

A "wczasy" w KL to jakiś chwyt też rodem z Bagińskiego? Koledzy, ponawiam prośbę, objaśnijcie mi, ciemnemu, kto zacz ten Bagiński, że za taki autorytet wśród niektórych uchodzi?
    Ostatnio edytowane przez orest ; 27-08-2009 o 11:28 Powód: gram.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

"Upajanie się dawnymi przewagami i rozpamiętywanie klęsk bardziej jest związane z mitomanią niż twórczą pamięcią. Pamięć nie polega na powtarzaniu formułek, lecz na krytycznej analizie przeszłości, na przezwyciężeniu urazów i na umiejętności wczucia się w drugą stronę. Nie ma lepszej terapii - a teolog powiedziałby - przemiany niż dialog i rzut oka na siebie z boku. Zamiast przelicytowywać się rzeziami na Wołyniu i Akcją Wisła młodzi Ukraińcy i młodzi Polacy mogli przecież byli zorganizować wspólny ukraińsko-polsko-czesko-niemiecki rajd pamięci i pojednania. Od Wołynia do Monachium - śladami zarówno Bandery, jak i wołyńskiej dywizji AK, kampanii wrześniowej 1939, Łambinowic, Krzyżowej i Hradec Kralowe. A w Bawarii śladami powojennej emigracji. Taki rajd uczyłby młodych ludzi nie tylko dumy, ale i wstydu z własnej historii, a przede wszystkim patrzenia na siebie bardziej realistycznie, także oczami sąsiada."
    wreszcie ktos cos madrego napisal..

piekny moglby byc taki rajd i wiele dobrego wniesc w przyszlosc.. ale z czym do ludzi.. wiekszosc nie dojrzala do pojednania.. wola sie nakrecac, sobie skakac do gardel w imie stereotypow i zatargow z przeszlosci.. latwiej glosno drzec gebe i robic z siebie wielkiego patriote niz przyznac sie do wlasnych bledow.. a historia ma to do siebie ze nigdy nie ma "tych jedynych sprawiedliwych"
    Ostatnio edytowane przez buba ; 27-08-2009 o 12:04
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)