Cytat Zamieszczone przez misiekjakub Zobacz posta
Nie obraź się, ale przykład Sahrynia Ty przytoczyłeś pierwszy. Ja wspomniałem ogólnikowo o polskich pacyfikacjach ukraińskich wsi. Nie miałem przy tym na myśli żadnej konkretnej i o żadnej konkretnej nie pisałem.
Piszesz ogólnikowo a w domyśle można wyczytać Sahryń gdyż jest to modelowy przykład odwetu.

A wracając do tego rajdu - pisałem, że poparłbym taki pomysł, gdyby przy tej okazji mówiono publicznie po obu stronach granicy prawdę o Banderze, i tę jednoznacznie szczytną dla Ukraińców, i tę jednoznacznie wstydliwą. Z tego, co napisaliście wyżej wynika, że rajd jest raczej odległy od formuły, którą mógłbym zaakceptować.
Ciekaw jestem - z pewnym niepokojem - co zrobią w granicach Polski.
No ja bym się tak daleko z tym poparciem nie wysówał.
Gdyby był to rajd z innym patronem i za cel miał pojednanie to też bym mu przyklasnął. Niestety ten takim nie jest a patron wątpliwy.

Różnicę dostrzegam, ale uważam ją za nieistotną. Zabijanie cywilów na wojnie uważam za zło, niezależnie od przyświecających temu zabijaniu celów. Jeśli bowiem zaczniemy waloryzować cele takiego zabijania, to dojdziemy rychło do wniosku, że jedni zabójcy mieli lepsze, a inni gorsze, więc jedni są lepsi, a drudzy gorsi. Idąc dalej - skoro ci lepsi mieli szczytne cele, to środki można usprawiedliwić, a u tych gorszych - potępić. I wychodzi relatywizm moralny.
Ja, jak i wielu innych dostrzega tu pewien rozdźwięk. I zdecydowanie do jednego worka nie należy wrzucać odwetu i pomsty za ofiary i zabijanie z ludobójstwem katów. Nie bądźmi śmieszni w ramach poprawności politycznej. Czy do jednego worka też wrzucisz jak tu Emi wspomniał ten Holokaust i powstanie w gettcie? I ci i ci zabijali przecież.

Coć nowego w temacie:
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ON00/986362853