Strona 23 z 24 PierwszyPierwszy ... 13 16 17 18 19 20 21 22 23 24 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 233

Wątek: Rajd Bandery

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Domyślnie Odp: Rajd Bandery

Drogi Szczepanie!

Widzę, że zdenerwowało Cię, że dyskusja zaczyna wchodzić na tory normalności, kultury. I dziwię się nieco, bo jak do tej pory Twoje posty określały Twoje widzenie problemu, odmienne od mojego, ale zdecydowanie bardziej stonowane, bez prymitywnych określeń typu "dUPA', chwytów w rodzaju "holenderskie niemowlęta" (a czemu nie malajskie?) itp. No ale teraz nie dziwię się, że w obronę wziąłeś właśnie Poliszczuka, spośród tych kilku, których wymieniłem jako szkodzących sprawie pamięci ofiar Wołynia.

Poliszczuk - "prawosławny Ukrainiec", jak się o sobie wypowiadał. A pogrzeb miał w obrządku rzymskokatolickim, w polskiej parafii w Kanadzie. Mógłbyś mi to wytłumaczyć, bo nie pojmuję? Kiedy Poliszczuk dokonał konwersji, dlaczego o tym nie mówił, a czy w ogóle był prawosławnej wiary? Bo wiesz, znam trochę kanadyjskie realia, i jakbyś mi próbował wyjaśniać, że może duchowny prawosławny orientacji ukraińskiej mógł robić jakieś problemy z pogrzebem, to Ci odpowiem, że nie sztuka tam, w Kanadzie, znaleźć innego prawosławnego księdza, jakiejkolwiek orientacji, choćby moskiewskiej. Który z ochotą pożegnał by wiernego. Inne tajniki biografii Poliszczuka: peerelowski prokurator który jakimś cudem znalazł sie na początku lat 80-tych w Kanadzie, tam, na początku - zadeklarowany melnykowiec, później opuścił to środowisko, nie satysfakcjonując się stanowiskiem korektora w melnykowskim organie ("Nowyj Szlach" czy jakoś tam, można sprawdzić w "Spowiedzi Ukraińca"). Zwrot Poliszczuka spowodowany był także podejrzeniami środowiska ukraińskiego, że może jet komunistycznym agentem, być może KGB. Tak przypuszczają także m. in. profesorowie Osadczuk i Torzecki (uprzedzam, nic mnie nie obchodzi, co o nich sądzisz, to są uznane autorytety w świecie naukowym).
    Od tego czasu zaczął "samodzielnie tworzyć". Co do innych kłamstw Poliszczuka, tym razem z jego "twórczości", to weźmy pierwsze lepsze z brzegu, "rewelację" o 80 tys. Ukraińców zamordowanych przez UPA. Liczba ofiar po stronie ukraińskiej ludności cywilnej i przedstawicieli władz łącznie z aparatem bezpieczeństwa i sił zbrojnych (którzy polegli z rąk UPA i bojówek SB OUN) zamyka się w granicach 30 tysięcy. Z czego 8,5 tys. to krasnoarmiejcy, strybki, bezpieczniacy i aparatczycy. To dane oficjalne, Głównego Zarządu Walki z Bandytyzmem NKWD ZSRR. Musisz przyznać, że radzianie raczej w zaniżaniu liczby ofiar UPA/OUN interesu nie mieli.

I tyle o Poliszczuku, bo dalszej dyskusji niewart.

Nie musisz podkreślać, że jesteś potomkiem Kresowian, że poprawność polityczna czymś Ci tam wisi, dla mnie to nie ma znaczenia, mnie w dyskusji interesują rzeczowe argumenty.

Pozdrawiam serdecznie!
    Ostatnio edytowane przez orest ; 29-08-2009 o 00:14 Powód: stylist.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Cytat Zamieszczone przez orest Zobacz posta
    Drogi Szczepanie!
    Widzę, że zdenerwowało Cię, że dyskusja zaczyna wchodzić na tory normalności, kultury.
    Bez komentarza...

I dziwię się nieco, bo jak do tej pory Twoje posty określały Twoje widzenie problemu, odmienne od mojego, ale zdecydowanie bardziej stonowane, bez prymitywnych określeń typu "dUPA', chwytów w rodzaju "holenderskie niemowlęta" (a czemu nie malajskie?) itp. No ale teraz nie dziwię się, że w obronę wziąłeś właśnie Poliszczuka, spośród tych kilku, których wymieniłem jako szkodzących sprawie pamięci ofiar Wołynia.
    Hmm... - chyba już wiem, dlaczego ZUwP do tej dyskusji "oddelegował" prawnika...(chwytanie za słówka).
    Ale do rzeczy - na Wołyniu mieszkało kilkuset osadników holenderskich, którzy zostali tam (prawdopodobnie) sprowadzeni w XIX wieku (przez Rosjan, na miejsce wywiezionych na katorgę Powstańców Styczniowych).
    Sprawę wymordowania przez UPA "holenderskiej" wsi na Wołyniu, badali państwo Władysław i Ewa Siemaszko.
    30 października 2008 r. w programie pt. "Warto rozmawiać" na TVP 2 również poruszono ten problem. Linka nie podaję, aby nie złamać praw autorskich, czy jak to się tam nazywa (zainteresowanych zapraszam na PW).

Poliszczuk - "prawosławny Ukrainiec", jak się o sobie wypowiadał. A pogrzeb miał w obrządku rzymskokatolickim, w polskiej parafii w Kanadzie.
    ś.p Wiktor Poliszczuk został ochrzczony w obrządku prawosławnym, a kiedy i dlaczego dokonał konwersji, to jego osobista sprawa.

Mógłbyś mi to wytłumaczyć, bo nie pojmuję? Kiedy Poliszczuk dokonał konwersji, dlaczego o tym nie mówił, a czy w ogóle był prawosławnej wiary? Bo wiesz, znam trochę kanadyjskie realia, i jakbyś mi próbował wyjaśniać, że może duchowny prawosławny orientacji ukraińskiej mógł robić jakieś problemy z pogrzebem, to Ci odpowiem, że nie sztuka tam, w Kanadzie, znaleźć innego prawosławnego księdza, jakiejkolwiek orientacji, choćby moskiewskiej. Który z ochotą pożegnał by wiernego.
    No, jak Ukrainiec zmienia wyznanie, to pewnie stoi za tym Moskwa

Inne tajniki biografii Poliszczuka: peerelowski prokurator który jakimś cudem znalazł sie na początku lat 80-tych w Kanadzie, tam, na początku - zadeklarowany melnykowiec, później opuścił to środowisko, nie satysfakcjonując się stanowiskiem korektora w melnykowskim organie ("Nowyj Szlach" czy jakoś tam, można sprawdzić w "Spowiedzi Ukraińca"). Zwrot Poliszczuka spowodowany był także podejrzeniami środowiska ukraińskiego, że może jet komunistycznym agentem, być może KGB. Tak przypuszczają także m. in. profesorowie Osadczuk i Torzecki (uprzedzam, nic mnie nie obchodzi, co o nich sądzisz, to są uznane autorytety w świecie naukowym).
    Czy w PRL nie było przestępstw kryminalnych ? - były, więc i nie wszyscy prokuratorzy musieli być na usługach KGB
    Przypominam, że np. poseł PO Miron Sycz, Ukrainiec z pochodzenia, a syn członka UPA - był członkiem PZPR - czy to również komunistyczny agent KGB ?...
    Skoro piszesz, że znasz kanadyjskie realia, to powinieneś wiedzieć, że w latach 80-tych, wywiad kanadyjski dokładnie sprawdzał osoby, które były podejrzewane o współpracę z KGB itp. Gdyby W. Poliszczuk był agentem KGB, to bardzo mało prawdopodobne, aby został wpuszczony do Kanady.
    No, ale to stara śpiewka, jak któryś Ukrainiec "zdradził sprawę" pisząc prawdę o ludobójstwie dokonanym przez OUN-UPA, to od razu agent KGB i sabotażysta...

Od tego czasu zaczął "samodzielnie tworzyć". Co do innych kłamstw Poliszczuka, tym razem z jego "twórczości", to weźmy pierwsze lepsze z brzegu, "rewelację" o 80 tys. Ukraińców zamordowanych przez UPA.
    Uściślijmy, W. Poliszczuk podał liczbę pomiędzy 40 a 80 tyś. ukraińskich ofiar UPA. Dodajmy, że ukraińscy "historycy" bynajmniej nie ułatwiali mu zbierania informacji - do tej pory na Ukrainie "tuszuje" się zbrodnie UPA popełnione na obu narodach, oraz mniejszościach (Żydzi, Ormianie, Czesi, Cyganie itp.).
    Teza W. Poliszczuka, o 120 tyś. polskich ofiar OUN-UPA znalazła potwierdzenie. Teraz czekamy, który ukraiński historyk, będzie miał odwagę zbadać dokładnie liczbę Ukraińców zamordowanych przez OUN-UPA aż do lat 50'tych.

Nie musisz podkreślać, że jesteś potomkiem Kresowian, że poprawność polityczna czymś Ci tam wisi, dla mnie to nie ma znaczenia, mnie w dyskusji interesują rzeczowe argumenty.
    O.K - więc mi odpowiedz rzeczowo, dlaczego władzom ZUwP tak bardzo zależy na znieważaniu Polaków, poprzez stawianie w Polsce pomników zwyrodnialcom z UPA ?
    Może jeszcze postawią pomnik tym Ukraińcom, (zapewne powiązanym z OUN - bo "przypadkowi" tam raczej nie trafiali) którzy zginęli (walcząc po stronie niemieckiej) podczas tłumienia Powstania Warszawskiego ? - w końcu też patrioci i "hieroje", więc pomnik się należy...
    PS.
    właściwie tylko (przed) ostatnie zdanie jest w jakikolwiek sposób powiązane z "Rajdem im. Stapana Bandery" - liczę więc na odpowiedź.
    O historii, oraz relacjach zostało na forum napisane już tyle, że nie widzę sensu dalszego drążenia tematu.
    Pozdrawiam, i jadę w Bieszczady

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Szacun dla Poliszczuka za to czego dokonał, miał swoje zdanie mimo że wszyscy Ukraińcy pluli na niego w Kanadzie - siedlisku nacjonalizmu. I nie wystraszył się mimo że mu grożono śmiercią.

Na pewno bliższy jest prawdy niż cała banda banderowskich poprawiaczy i fałszerzy historii.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Cytat Zamieszczone przez Szczepan Ł. Zobacz posta
    Hmm... - chyba już wiem, dlaczego ZUwP do tej dyskusji "oddelegował" prawnika...(chwytanie za słówka). (..........) No, ale to stara śpiewka, jak któryś Ukrainiec "zdradził sprawę" pisząc prawdę o ludobójstwie dokonanym przez OUN-UPA, to od razu agent KGB i sabotażysta...
    Święte słowa, Szczepanie! Jeśli Ukrainiec "zdradził sprawę" - to agent KGB, jeśli ktoś ma inne zdanie, niż Ty - to delegat ZUwP!

O.K - więc mi odpowiedz rzeczowo, dlaczego władzom ZUwP tak bardzo zależy na znieważaniu Polaków, poprzez stawianie w Polsce pomników zwyrodnialcom z UPA ?
    Ukraińcom, w tym ZUwP (choć nie jestem upoważniony do wypowiadania się w imieniu tej organizacji ) nie zależy na "znieważaniu" Polaków, jeśli już na czymś zależy, to na upamiętnieniu poległych, osób, których przewodnią ideą była niepodległość Ukrainy (a nie mordowanie Polaków i "Holendrów").

Również pozdrawiam, życzę przyjemnego wypoczynku w Bieszczadach (popatrz,w ogóle na myśl mi nie przyszło, że jedziesz w Bieszczady w jakąś "delegację")
    Ostatnio edytowane przez orest ; 29-08-2009 o 13:46 Powód: styl

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

to na upamiętnieniu poległych, osób, których przewodnią ideą była niepodległość Ukrainy (a nie mordowanie Polaków i "Holendrów")
    To czekam na książki wydane przez ZUwP o Petlurze a nie o UPA. Bo chyba jasne ze UPA bardziej zależało na wybiciu Polaków niż na Samostijnej.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Ależ proszę, Emi, choć nie o samym Petlurze:

http://nslowo.pl/component/option,co...mid,119/id,13/

Pozdrawiam.

Jako podsumowanie:
    Organizatorzy rajdu Bandery nagrodzeni.
    Rada Obwodu Lwowskiego nagrodziła dziś specjalnymi odznaczeniami organizatorów rajdu kolarskiego „Europejskimi ścieżkami Stepana Bandery”.
    Odznaczenie z okazji 100 lecia urodzin Stepana Bandery otrzymał m.in. Pawło Sawczuk, prezes Fundacji "Eko-Miłosierdzie", którego udekorował przewodniczący Rady Myrosław Senyk - informuje portali zik.com.ua. Także dzisiaj Rada Obwodu Lwowskiego ma przyjąć specjalne oświadczenie w sprawie nie wpuszczenia na terytorium Polski uczestników rajdu "Europejskimi ścieżkami Stepana Bandery".

http://www.kresy.pl/wydarzenia?zobac...ery-nagrodzeni

p.s.
    "Głosami radnych Platformy Obywatelskiej i Sojuszu Lewicy Demokratycznej Rada Miasta Przemyśla zdecydowała o przekazaniu Związkowi Ukraińców w Polsce gmachu Narodowego Domu."

Jak widać Rada Lwowa bardzo się przejęła gestem władz Przemyśla...

Beatyfikują ojca Bandery?

W Centrum Beatyfikacyjnym Kościoła greckokatolickiego trwa uzupełnianie zbiorów dokumentów potrzebnych do złożenia wniosku o beatyfikację ks. Andrija Bandery, ojca przywódcy ukraińskich nacjonalistów Stepana Bandery.

"Dokumenty i zeznania świadków mają posłużyć do pełnego zbadania życiorysu ks. Bandery. Po spełnieniu procedur złożenie wniosku o beatyfikację ma trafić do papieża Benedykta XVI - zapewniają greckokatoliccy duchowni.

Media zachodnioukraińskie twierdzą, że kapłan przez całe swoje życie głosił wartości chrześcijańskie i dbał o stan ducha i patriotyzm Ukraińców.

Ojciec Andriej Bandera urodził się w 1882 roku. Mieszkał w Stryju. Po szkole studiował na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Lwowskiego.
    Po uzyskaniu wykształcenia, ożenił się. W 1906 roku został wyświęcony na księdza przez metropolitę Andrzeja Szeptyckiego.

W 1913 roku Andrij Bandera został proboszczem parafii wiejskiej.

W 1919, po ogłoszeniu przez galicyjskich nacjonalistów ukraińskich, niepodległości Zachodnioukraińskiej Republiki Ludowej (ZURL), ks. Andrij został mianowany posłem do ukraińskiej Krajowej Rady ZURL w Stanisławowie (obecnie Iwano-Frankowsk). Pełnił także funkcję kapelana ukraińskich wojsk walczących z polską armią.

Po zakończeniu walk w Galicji Wschodniej ks. Bandera powrócił do pracy duszpasterskiej i społecznej.

Po agresji sowieckiej na Polskę, 17 września 1939 r., gdy władze sowieckie rozpoczęły likwidowanie Kościoła greckokatolickiego, ojciec Stepana Bandery, ze względu na działalność syna oraz własną przeszłość został poddany intensywnej inwigilacji ze strony NKWD.
    22 maja 1941 r. miesiąc przed atakiem III Rzeszy na Związek Sowiecki, kapłana i jego córki aresztowano. Powodem aresztowania była nacjonalistyczna działalność Stepana Bandery.
    10 lipca 1941 r. ks. Andrij Bandera został rozstrzelany.
    W 1992 r. rodzina poznała los krewnego. W tym samym roku, ks Bandera został zrehabilitowany. Miejsce jego pochówku nie jest znane.
    Greckokatiliccy duchowni ze Lwowa twierdzą, że są świadomi tego, iż sam proces może potrwać kilka lat (jeśli zostanie rozpoczęty), ale ich zdaniem, człowiek o takim życiorysie zasługuje na to, ażeby zostać błogosławionym.
    Ks. Bandera miałby zostać beatyfikowany jako męczennik za wiarę."
    http://www.kresy.pl/wydarzenia?zobac...-ojca-bandery-

No cóż... - wykrakałem (aczkolwiek miałem na myśli Stepana B.)
    To dosyć absurdalne, nawet jak na ukraińskie realia (jakoś nie myślą beatyfikować tych kapłanów, którzy zginęli za wiarę, a nie wychowali wcześniej syna-zbrodniarza).
    Pozwolę sobie zacytować ks. Isakowicza-Zaleskiego:
    "Jest takie powiedzenie, że jak kogoś Pan Bóg chce pokarać, to mu rozum odbiera" - nic dodać nic ująć...
    PS.
    przepraszam za przedłużanie tego tematu, ale muszę się z kimś podzielić tym absurdem - inaczej pęknę ze śmiechu - Monty Python przy tych błaznach, to banda nudnych amatorów...

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

No cóż... - wykrakałem (aczkolwiek miałem na myśli Stepana B.)
    To dosyć absurdalne, nawet jak na ukraińskie realia (jakoś nie myślą beatyfikować tych kapłanów, którzy zginęli za wiarę, a nie wychowali wcześniej syna-zbrodniarza).
    Pozwolę sobie zacytować ks. Isakowicza-Zaleskiego:
    "Jest takie powiedzenie, że jak kogoś Pan Bóg chce pokarać, to mu rozum odbiera" - nic dodać nic ująć...
    PS.
    przepraszam za przedłużanie tego tematu, ale muszę się z kimś podzielić tym absurdem - inaczej pęknę ze śmiechu - Monty Python przy tych błaznach, to banda nudnych amatorów...
    Może tak jeszcze przy okazji sięgniesz po dziadka i pradziadka i po linii żeńskiej?
    I przy okazji "udowodnisz", że tak jakoś głupio wyszło, ale korzenie polskie?
    I ten katolicki - czyli jaki-nijaki - ogląd świata.

P.s.
    To nie jest oryginalna "myśl" Pana I-S. I nie mieszaj w to tworów wirtualnych typu pana B.
    Skoro działa taki zbrodniarz i nie spotyka go kara ze strony pana B. - to znaczy, że ma przyzwolenie z tych niebios?

Logika Panie Szczepanie

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 19-09-2009 o 23:39 Powód: błąd ortograficzny :-)

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

O, witaj z powrotem, Szczepanie

Widać, że świeże bieszczadzkie powietrze tak natleniło Ci zwoje, że pękasz ze śmiechu Z jednej strony dobrze (śmiech to zdrowie), ale z drugiej nie za bardzo, bo znowu "zbrodniarz" Bandera, naśmiewanie się z ewentualnego kandydata na ołtarze, było nie było - kościoła katolickiego. Przecież po raz kolejny nie trzeba tłumaczyć, jakim to "zbrodniarzem" był Bandera, to już zostało na tym forum wyczerpująco wyjaśnione. Sięgnij do dyskusji wstecz. Rodzina Bandery poniosła hekatombę - o. Andrij był więziony, katowany i na koniec zamordowany przez NKWD, dwaj bracia Stepana zginęli w KL Auschwitz (wiesz przecież w jakich okolicznościach, ale ja ich śmierci nie zaliczam do "zasług" Polaków - bezpośrednich sprawców zbrodni), sam Bandera był także więźniem KL. I w bajki włożyć pojawiające się na tym forum twierdzenia niektórych, że kawior żarł w Sachsenhausen chochlami, popijając Moët et Chandon z gwinta. A tym bardziej o jego wpływie na wydarzenia, skoro nie mógł nawet braci rodzonych uratować. Natomiast z listów, które wydostawały się z obozu, nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy był świadom antypolskiej akcji na Wołyniu, jedno można stwierdzić na pewno - był w tym okreśie przeciwnikiem jakichkolwiek masowych wystąpień UPA/OUN, uważając bowiem ZSRR za największego wroga był zwolennikiem ogólnoukraińskiej "rewolucji narodowej" i przeciwnikiem lokalnych zamieszek.

Jak jesteś takim miłośnikiem Monty Pythona, to zaserwuję Ci coś lepszego, związanego z tematem, jak najbardziej. Przyczyną kolejnych, niezbyt mądrych ataków ks. I. (i Twojego naśmiewania także) była relacja Tatiany Serwetnyk w piątkowej Rzeczpospolitej. Między innymi znalazła się tam opinia anonimowego duchownego UPC Moskiewskiego Patriarchatu. Ówże duchowny niezwykle zgrabnie podsumował - "To ojciec Bandery był duchownym? Nie wiedziałem. Proces beatyfikacji unity nic nas nie obchodzi. Unici są dla nas obcy. Nazywamy ich "religijnymi poplecznikami polskich okupantów". To ku przestrodze ks. Isakowiczowi, Tobie, i innym rusofilom. A i ulubieniec ks. Isakowicza - Janukowycz ma ciekawe poglądy:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7049857,Janukowycz_o_sowieckiej_inwazji_17 _wrzesnia__Spelnilo.html

Tak więc, żeby nie było "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)